Tall fra eiendomsmeglere varsler om prisvekst

Halvparten av landets befolkning tror på fortsatt boligprisvekst, men utsiktene for norsk økonomi blir stadig dystrere.

GRÅ HORISONT: Utsiktene for norsk økonomi har fått seg en knekk den siste tiden.
Publisert:

Onsdag klokken 11:00 slipper Eiendom Norge sin fasit for boligmarkedet i oktober. Høsten er som regel en periode hvor utbudet av boliger til salgs faller noe, med en påfølgende utflatning eller nedgang i boligprisene.

Tallene for september viste en sesongkorrigert økning på 0,7 prosent fra august. Med uendrede priser ut året, vil det gi en årlig boligprisvekst på 2,1 prosent.

En undersøkelse gjennomført av Eiendomsmegler 1 viser at halvparten av nordmennene tror boligprisene vil stige fremover. Kun seks prosent tror boligprisene vil falle.

Mørke skyer

SVARER: Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets

Optimismen til tross, det er mørke skyer over den norske økonomien for tiden.

Oljeprisen har falt kraftig de siste månedene, og anslaget for oljeinvesteringene de neste årene viser et betydelig fall.

Norges Bank forventer et investeringsfall på 10 milliarder kroner neste år, noe som vil få ringvirkninger for utviklingen i fastlandsøkonomien.

Samtidig kutter EU-kommisjonen ned vekstanslagene for eurosonen for neste år.

Men hva har fallet i oljeinvesteringene og oljeprisen med boligprisene å gjøre?

Henger alt sammen med alt, eller kan Ola og Kari Nordmann fortsatt sove godt om nettene?

– Hvis oljeprisfallet vedvarer, tror jeg det vil være en enda mer vekstdempende effekt for norsk økonomi, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Er det noe du lurer på om norsk og internasjonal økonomi, stiller sjeføkonom i Sparebank 1 Markets Shakeb Syed til nettmøte klokken 13:30 onsdag (still spørsmål i nettmøtet nederst i saken).

Les også

Tror Draghi trekker på skuldrene av mer pessimistisk EU

Positive tegn fra eiendomsmeglere

Før Eiendom Norge kommer med sine tall for boligmarkedet i oktober, har flere eiendomsmeglerfirmaer levert sine. Og tallene tyder på at oktober var nok en god måned for boligmarkedet.

Eiendomsmeglerfirmaet Eie rapporterer om et fortsatt bra salg i årets tiende måned. De solgte i forrige måned 275 boliger, mot 265 boliger i fjor. Antall boliger solgt til eller over prisantydning er på 60 prosent, og i snitt har det vært ni personer på visning.

– Det er på linje med de siste måneders utvikling. Vi registrerer også at prosjektmarkedet har en noe mer bedre aktivitet, sier administrerende direktør Hedda Ulvness.

Obos har på sin side meldt om en prisvekst på 0,9 prosent i forrige måned. Prisene for Obos-tilknyttede boliger har steget 11,6 prosent hittil i år. Obos-prisene falt med 3,2 prosent i september, etter en kraftig oppgang i august på 5,9 prosent.

Da ventet flere at tallene fra Eiendom Norge ville være tilsvarende gode, noe det viste seg at de ikke var.

Garanti stiger

Garanti Eiendomsmegling har også meldt om en prisøkning på 0,9 prosent i oktober. For deres leiligheter har prisene de siste 12 månedene steget med 5,4 prosent.

– Prisene stiger igjen i oktober etter nedgang forrige måned. Oktober har tradisjonelt vært en variabel måned, så denne utviklingen er positiv. Prisene er nå nesten seks prosent høyere enn ved inngangen til året, og det er lite ved norsk økonomi og rammebetingelser som skulle tilsi at denne utviklingen er i ferd med å snu, sier administrerende direktør Stein Drogseth.

Live Blog Sjeføkonom Shakeb Syed svarer om boligtall og norsk økonomi

Les også:

Leieprisene faller over hele landetKjøperne går i flokk: Disse boligene vil vi ha- Boligmarkedet er tilbake

Publisert:

Her kan du lese mer om