Sjeføkonom advarer mot å investere i bolig

- Skulle jeg investert, er bolig i Norge noe av det siste jeg ville ha kjøpt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

TROR PÅ PRISFALL: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har liten tro på at bolig er en solid investering på sikt.

Frode Hansen
  • NTB
  • E24
Publisert:,

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities, sier til Bergens Tidende at han ikke tror det er like lett å tjene penger på boligprisvekst lenger.

Han mener det er en betydelig risiko for at boligprisene vil falle i løpet av de neste årene og tror mer på kraftig prisfall, enn en myk landing for boligmarkedet.

- Boligprisene i Norge er mye høyere enn alt annet som vi kan sammenligne med. Både i forhold til tidligere nivå, andre land, inntekter og annen prisutvikling ligger norske boligpriser langt over det jeg tror er et naturlig prisleie på lang sikt, sier Harald Magnus Andreassen.

Les også: Selger eiendommer for 1 milliard

- Vesentlig lavere

Ser vi landet under ett, har boligprisene nesten ikke steget siden årsskiftet, påpeker han.

- Fortsetter det i samme takt, vil prisene være 1,5 prosent høyere om ett år. Det er vesentlig lavere enn vi har sett på en god stund, sier han.

- På et tidspunkt blir det rett og slett for dyrt. Folk får trøbbel med å låne nok, arbeidsledigheten er sannsynligvis på vei opp og den betydelige økningen i konkurser bidrar til å skape usikkerhet. Konkursøkningen er størst innen varehandel og bygg og anlegg, og kan være et uttrykk for at mange allerede har strukket seg langt. Husholdningene har høy gjeld. Mange vil derfor være forsiktige med å bruke penger på å shoppe og kjøpe tjenester. Det rammer bedriftene, sier Andreassen.

Av de ti sjeføkonomene Bergens Tidende har snakket med, tror imidlertid ni at boligprisene vil være høyere om ett år enn i dag.

- Vil trolig falle

Eiendomsmeglerfortakenes forenings (EFF) boligpristall for mai viser at prisene steg med 0,1 prosent fra april til mai i år. Det er samme økning som fra april til mai i fjor.

Det er prisen på eneboliger som stiger mest, med 0,9 prosent. Leiligheter er opp 0,1 prosent, mens prisen på delt bolig synker med 0,7 prosent.

- 12-månederstrenden vil trolig falle i årene som kommer, sier Dreyer.

I april viste tallene fra EFF at det siden i fjor var blitt 6,6 prosent dyrere å kjøpe bolig i Norge.

Dette var den svakeste tolvmånedersveksten for norske boliger på fire år.

Les også:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene

og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økt formuesskatt og mulig boligprisfall: På tide å selge utleieboligen?

  2. - Dette kan være starten på en langvarig nedgang i boligprisene

  3. - Meningsløst å begrunne boligkjøp med dagens rente

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjeføkonom: - Sjekk nyboligmarkedet

  6. Overrasket over boligtall for desember