Stor oversikt – sjekk ekspertenes hotteste teknologi-tips: Her er de beste dingsene å bruke feriepengene på

130 milliarder feriekroner er snart betalt ut. Har du sikret ferieoppholdet og får mer å rutte med? Sjekk ekspertenes favoritter blant dingsene du kan ha med deg i sommer.

EKSPERT-ANBEFALINGER: Fagredaktør Kurt Lekanger i Amobil.no (til venstre) og sjefredaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde deler sine hotteste teknologi-tips akkurat nå.

Foto: Amobil.no (venstre), Ultimate Ears (øverst), Kurt Lekanger (nederst) og Janne Møller-Hansen/VG (høyre)
  • Karl Wig
Publisert:

Kalenderen viser straks juni, og snart vil årets feriepenger ha rent inn på lønnskontoen for de fleste av oss.

Tjente du 450.000 kroner i fjor - litt under gjennomsnittet for heltidsansatte - kan du nå vente deg rett under 50.000 feriepengekroner.

For noen vil kronene gå med til å sikre sommerens sydentur og holde løpende betalingsforpliktelser.

Denne artikkelen er for deg som ikke vet hva du skal bruke pengene til, og som er glad i dingser.

Dine Penger har bedt sjefredaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde og fagredaktør Kurt Lekanger i Amobil.no om å dele sine beste shopping-tips – enten du ønsker deg ny smarttelefon, nettbrett, kamera, treningsarmbånd, hodetelefoner eller en bærbar høyttaler å ta med deg ut i sommervarmen.

Felles for alle produktene er at de scorer høyt hos anmelderne og regnes som gode og sikre kjøp.

Les også:Slik beregnes feriepengene

SMARTTELEFON

Vil du ha ny mobil denne sommren, er det en drøss av modeller å velge mellom. Men ikke alle er like gode. Redaktør og mobilekspert Kurt Lekanger i Amobil.no peker ut tre favoritter:

Sony Xperia Z2 – fra kr 5.570,-

Kanskje den beste allround-telefonen på markedet akkurat nå, mener eksperten.

- Den er vanntett, kjapp, har god skjerm, bra kamera og er fylt med det aller meste av ny teknologi, oppsummerer Lekanger.

ANBEFALT: HTC One M8 er ifølge mobilekspert Kurt lekanger blant de beste smarttelefonene på markedet nå.

Produktfoto: HTC

HTC One M8 – fra kr 5.498,-

Vil du ha en telefon som tar seg bra ut, er det få som topper denne, mener Lekanger.

- Den har ikke like bra kamera som Sonyen og tåler ikke vann, men til gjengjeld er den penere, med eksklusiv byggekvalitet i børstet aluminium. Dessuten har den veldig god skjerm og en innebygget høyttaler som låter bra, fremholder han.

iPhone 5S – fra kr 5.155,-

Ikke lenger ferskvare siden lanseringen i fjor høst, men fremdeles en enkel anbefaling for deg som verdsetter brukervennlighet og kvalitetsfølelse, ifølge Lekanger.

- Det er fortsatt en flott telefon, og modellen du velger om du foretrekker IOS fremfor Android og vil ha ny telefon til sommeren, sier Lekanger.

Iphone-tilhengere bør likevel vurdere å holde på feriepengene til september, tipser eksperten.

- Da kommer iPhone 6, og denne gangen er det etter alt å dømme snakk om en ganske stor oppdatering, blant annet med større skjerm og ny design. Må du ikke ha ny iPhone i dag, kan det være verdt å vente på, sier Lekanger.

Les også:Reiseekspertene: - Dette ville jeg brukt feriepengene på

KAMERA

For deg som vil forevige sommerens øyeblikk i høy bildekvalitet, har du aldri hatt flere gode alternativer å velge mellom, ifølge Lyd & Bilde-redaktør og fotoekspert Lasse Svendsen.

At bildekvaliteten på smarttelefoner stadig blir bedre, gjør nemlig at kameraprodusentene må sette inn alle kluter i kampen om kundene.

- De billige kompaktkameraene er erstattet av mobilen, og nå er det premium-produkter med høy bildekvalitet som gjelder, sier Svendsen.

Nikon D3300 – fra kr 4.749,- m/ kitobjektiv

- Det perfekte speilrefleks-kameraet både for nybegynnere og viderekommende, med best billedkvalitet i sin klasse. Det har raskt autofokus og er veldig enkelt å bruke. Kjøp med kit-objektivet, som er veldig bra for pengene, tipser Svendsen.

- KUPP: Lyd & Bilde-redaktøren mener Canon EOS M er et svært godt kamerakjøp denne sommeren.

Produktfoto: Canon

Canon EOS M – fra kr 1.990,- m/ kitobjektiv

Med speilrefleks-bildekvalitet i mindre innpakning og mulighet til å bytte objektiver, er denne et kupp til prisen, mener eksperten. Kameraet kostet rundt 7.500 da det ble introdusert.

- Du kan glemme å finne et bedre kamera til under to tusenlapper. Det er latterlig billig for et kamera som både tar flotte bilder og går i lomma, mener Svendsen.

Olympus Tough TG3 – fra kr 3419,-

Det er kompakt, har zoom-objektiv med ordentlig vidvinkel og er vanntett ned til 15 meters dybde.

- Et fantastisk lite kamera! Kameraer laget for allværs-bruk går ofte på bekostning av bildekvalitet, men her får du begge deler. Og det tåler mer enn de fleste, sier Svendsen.

NETTBRETT

Apple ledet an med iPad i 2010, men i dag har konkurransen hardnet seg til, og du har en rekke merker og skjermstørrelser å velge mellom.

Samsung Galaxy Note 12,2 – fra kr 5.770,-

Det råeste nettbrettet som er å oppdrive i dag, ifølge anmelderne i Amobil – dersom du vil ha skjerm i laptop-størrelse.

BRUKERVENNLIG: iPad Air er blant de beste nettbrettene på markedet, ifølge Kurt Lekanger i Amobil.

Produktfoto: Apple

- Du får en stor og ekstremt god 12-tommers skjerm, kjapp ytelse og en nettbrett som fungerer utmerket enten du vil se film eller drive tekstbehandling, sier Lekanger.

Samsung Galaxy Tab 8,4 – fra kr 2.770,-

Et bedre alternativ for deg som synes 12 tommers nettbrett blir i største laget. Dessuten langt billigere.

- Det er det beste Android-brettet for deg som foretrekker litt mindre skjerm, sier Lekanger.

iPad Air – fra kr 3.479,-

Den nyeste versjonen av den originale iPaden er også helt i toppsjiktet blant nettbrettene med 10 tommers skjerm, ifølge Amobil-redaktøren.

- Den er både lettere og tynnere enn før, har god ytelse og er fortsatt kongen av brukervennlighet, sier Lekanger.

HODETELEFONER

Ved å legge igjen standard-ørepluggene – og åpne lommeboken – kan du sikre deg skikkelig godlyd på farta i sommer. Her er to hotte anmelder-tips akkurat nå:

Sennheiser Momentum On-Ear – fra kr 1.490,-

Forholdsvis kompakte hodetelefoner som kommer i flere farger og får anmelderne til å dra frem superlativene:

FLY-FAVORITT: Bose QuietComfort 3 har klasseledende støydemping, mener Lyd & Bilde-redaktøren.

Produktfoto: Bose

- De låter dødsbra! Skal du ha en bærbar hodetelefon til allsidig bruk, trenger du ikke å lete lenger, mener Lyd & Bilde-redaktøren.

Bose QuietComfort 3 – fra kr 2.375,-

For å sikre gode lytteropplevelser på sydenflyet – eller i andre bråkete omgivelser – blir det viktig med en hodetelefon som kan luke ut støy. Svendsens anbefaling er klar:

- Disse har god lyd og klasseledende støydemping. Nå har også prisen fått en skrell i flere nettbutikker, sier han.

BÆRBAR HØYTTALER

Vil du spille musikken ut i friluft på stranda, i parken eller verandaen? Høyttalerne fra smarttelefonen duger sjelden, men du trenger ikke drasse med deg et digert anlegg heller. Bærbare, kompakte høyttalere som tar imot lyd trådløst via bluetooth blir da fasiten.

Her er tre tips tips:

Ultimate Ears Boom – fra kr 1.295,-

FARGEKLATT: Ultimate Ears Boom den beste bærbare høyttaleren i sin størrelse, tipser Lasse Svendsen.

Produktfoto: Logitech / Ultimate Ears

- Den ble lansert i fjor, men dette er fremdeles den beste bærbare bluetooth-høyttaleren i forhold til størrelsen, mener Svendsen.

Ultimate Ears Mini Boom – fra kr 832,-

Lillebroren til overnevnte Boom er også blant de beste i sin klasse, ifølge Svendsen.

- Denne får du nesten i lomma. Den har ikke mye bass, og spiller ikke veldig høyt i forhold til storebroren. Men til størrelsen og prisen låter det kjempebra, sier eksperten.

Bose SoundLink 3 – fra kr 2.495,-

En større, dyrere men like fullt bærbar høyttaler som roses for fyldig lyd og lang batteritid på 15 timer.

- Dette er et godt alternativ for deg som vil ha én høyttaler du kan bruke til alt. Den låter fantastisk og er samtidig slank nok til å få plass i strandbagen, sier Svendsen.

TRENINGSARMBÅND/PULSKLOKKE

SOMMER-AKTIV? Amobils Kurt Lekanger har sansen for Fitbit Flex, som sender informasjon om både søvn og trening til smarttelefonen din.

Foto: Kurt Lekanger / Amobil.no

Fitbit Flex – fra kr 679 ,-

Tracker din fysiske aktivitet og sender statistikk til en app på smarttelefonen din – blant annet antall skritt du har løpt, kaloriforbruk og hvor godt du sover om natten.

- I tillegg kan armbåndet vekke deg opp med vibrasjoner. Det er et enkelt og kult produkt som ikke koster all verden, sier Lekanger.

Polar V800 – veil. kr 3.999,-

Nylig lansert pulsklokke med GPS og flere funksjoner. Ventes til norske butikker i juni.

- Dette er en eksklusiv pulsklokke for de som vil ha enda bedre oversikt over den fysiske aktiviteten. Modellen har fått mye skryt i tester og er et stort steg opp fra andre pulsklokker, mener Lekanger.

... men hva med smartklokker?

Etter at Samsung lanserte Galaxy Gear i fjor, har det nå kommet flere smartklokker på markedet som synkroniseres med smarttelefonen din og lar deg svare på samtaler og få viktige oppdateringer på håndleddet.

Lekanger savner fortsatt en innertier blant disse produktene, og anbefaler at du holder igjen feriepengene litt til.

- Det virker som at flere produsenter fortsatt er på eksperiment-stadiet, og særlig batteritiden har til nå vært svak. Snart kommer nye smartklokker basert på Google Wear-teknologien, og de fleste gjør nok lurt i å vente litt, råder Lekanger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016

  2. - Hypen blir så stor at det er umulig for Apple å innfri

  3. Nettbrett-salget stuper

  4. Telefonselgere får 150.000 i bot

  5. Vil du ha skatteoppgjør i posten, må du registrere deg på nett