Bryllups-Monas beste tips: Sparetips til drømmebryllupet

Du kan ha et vellykket bryllup uten å bli helt ruinert. Sjekk tipsene som sikrer drømmefesten og lommeboken.

Ditt Bryllup-redaktør Mona Grudt anbefaler å gjøre grundig research i bryllupsforberedelsene. - Ikke gjør impulskjøp, er et av rådene hennes.
Publisert: Publisert:

Bryllup på budsjett.«Alle» drømmer om et perfekt bryllup, men alle har ikke mulighet til å svi av hundretusener på en dag.

– Et drømmebryllup trenger ikke være dyrt, sier Mona Grudt til Dine Penger.

Den tidligere fotomodellen arbeider nå som redaktør i magasinet Ditt Bryllup:

– Man trenger ikke nødvendigvis å bruke hundretusener på å gifte seg, utdyper hun.

LES OGSÅ: Sjekk om du bør gifte deg

Må ha partner. Mona Grudt anslår at alt fra 100.000 og oppover er et «vanlig» bryllupsbudsjett.

– Men taket er høyt. Alt kan som kjent kjøpes for penger. Du kan dra på flere ledd, invitere 200 gjester, ha 3-retters og bestille en 20-etasjers kake, sier Grudt.

– Hva er det man absolutt må ha til et bryllup?

– Man må jo å ha en partner! Ellers er det viktigste for å skape en fin dag: å feire sammen med mennesker som man setter pris på og som setter pris på å feire paret.

LES OGSÅ: Kvinner, våkn opp fra Tornerosesøvnen!

Pølser i fjæra? Ifølge bryllupseksperten er det gjerne mat og drikke som ofte ender opp som store utgiftsposter.

– Jeg var i et hyggelig bryllup hjemme på en gård i Stjørdal. Der var det satt opp svære partytelt og alle sammen bidro med kurver med mat. I et annet bryllup grillet vi pølser i fjæra, forteller Grudt.

Hun påpeker at dersom selve festen blir litt mer spleiselag, har man gjerne mer romslig spillerom på andre utgifter.

– I Trøndelag har vi noe som heter «kurvfest» der alle bidrar. Da tar alle gjester med seg noe til kakebordet, alle har med sin favorittrett, sier Grudt, som mener det er mye man kan spare på innkjøp dersom man ønsker et rimeligere bryllup:

– Det fins mye tilgjengelig i alle mulige prisklasser på mat, blomster, kjole, sko og fotograf. Søk rundt på nett og gjør research. Bruk litt tid på å sjekke priser, ring rundt, hent inn ulike anbud og styr unna impulsskjøp.

LES OGSÅ: Gavene kan du gi til ansatte – skattefritt

Planlegg! Hun vil anbefale å starte planleggingen et år i forveien, samt å lage et budsjett.

– Hvis dere bare shopper rundt er det lett å gå i en felle der bryllupet viser seg å bli mye dyrere enn det man trodde i utgangspunktet, sier Grudt.

Hun sier at det vil være trist dersom man ender opp med å betale 30.000 kroner mer fordi man ikke har tatt seg tiden til å planlegge.

– Å arrangere et bryllup er noe som de færreste er «vant til». Det er viktig å bruke litt tid og planlegge, slik at man får til noe som man kan leve med ikke bare på selve dagen, men også i dagene som kommer etterpå.

LES OGSÅ: Så mye sløser vi bort

HA BUDSJETT! Det er rådet fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Fleste uten budsjett. Også Silje Sandmæl som er forbrukerøkonom i DNB understreker viktigheten av budsjett:

– Hele 63 prosent oppgir at de ikke hadde budsjett når de planla bryllupet. Uten budsjett kan bryllupet bli mye dyrere enn planlagt, sier Sandmæl.

– Ett budsjett er bra for å styre kostnadene, men det kan også være et nyttig verktøy for å få oversikt over alt som skal kjøpes inn og bestilles. Med tidlig planlegging og god oversikt kan du spare mye penger, i tillegg slipper du å stresse i siste liten.

Det er mye som kan gjøres billigere, uten at bryllupet fremstår som et «sparebryllup», sier Christine Warloe, som er forbrukerøkonom i Nordea.

LES OGSÅ: Bytt bank på 1-2-3

Årslønn på bryllup? Christine Warloe som er forbrukerøkonom i Nordea, hevder at prislappen på et bryllup fort kan komme opp i en brukbar årslønn.

– Hvis du ikke vil at kostnadene til bryllup skal fyke sted, skal du glemme ting som å «leie inn en bryllupsplanlegger», «fri bar», «eget design og logo på invitasjoner» og «skreddersydd brudekjole», sier Warloe.

Hun påpeker at man skal ha virkelig god råd for at det er verdt å legge ned så mye penger ned i én dag.

Selv har hun vært i bryllup hvor regningen totalt sett ikke kom på mer enn 35.000 kroner.

– Det slo meg aldri at dette var et «sparebryllup». Stikkordet her var at lokalene var leid for en rimelig penge, at brudeparet selv hadde kjøpt drikkevarene og at gjestene bidro med underholdning. Det var heller ikke noe liveband – men brudeparets favorittmusikk over høyttalerne, og god stemning på dansegulvet, sier Warloe.

LES OGSÅ: Lån til bil, ikke spar!

Flott dag: Bryllup er en fin dag, og med gode økonomiske forberedelser er det penger igjen til bryllupsreisen også!

SPARETIPS TIL BRYLLUPET

Budsjett. Ha et budsjett. Her er et eksempel

Gjør ting selv. Bryllupsplanlegger er et skikkelig fordyrende element. Det er også kjipt å måtte si nei til alle fancy forslag fra en slik rådgiver fordi man ser at kostnadene drar av gårde.

Foto. Bruk en fotograf hvor du får alle bildene dine i etterkant. Noen fotografer operer med at du må bestille bildene av dem og det kan fort bli dyrt.

Mat og pynt

Koldtbord. Noe som kan holde kostnadene nede, uten at kvaliteten på maten reduseres, er koldtbordvarianten. Det reduserer behov for bemanning.

Familiehjelp. Be venner og familie bake kaker

Venninnehjelp. Inviter til en venninnekveld hvor dere lager invitasjoner og bordpynt

Blomsterpynt. Er bryllupet på sommeren eller høsten kan dere få gjestene til å plukke blomster til å pynte med. Så kan dere ha en premie under middagen til den fineste buketten!

Bryllupskake. Én kake er trendy. Det tradisjonelle kakebordet har sin sjarm, men flere går for én flott bryllupskake. Sett gjerne ut litt konfekt i tillegg.

Sted og lokale

Vær tidlig ute! Rimelige og attraktive lokaler blir fort booket. Planlegger du bryllup til neste år, så bestill allerede nå.

Kjøp drikke selv. Velg lokale hvor dere kan kjøpe inn drikkevarene selv. Her er det mye å spare. Ikke minst hvis du starter i god tid med å bruke kvoten i forbindelse med utenlandsreiser.

Kutt bandet! I stedet for å leie inn en DJ eller et band kan du lage en spilleliste med favorittmusikken deres.Det viktigste er at man finner musikk som folk elsker å danse til.

Kirke. Velg den kirken du sogner til, hvis ikke koster det fra 1 000 - 3 000 kroner i leie.

Lei lokale eller hytte. Pakkepris på hotell er mye dyrere enn om du leier et eget lokale eller en hytte og kjøper inn drikke og ordner med catering selv.

Kjole. Lei kjole eller kjøp brukt. En brudekjole brukes bare en gang. Det er både rimeligere og mer praktisk å leie kjole. For den som ikke må se ut som en «klassisk brud», så kan man kjøpe pen kjole i vanlige butikker. Det ligger også over 100 brudekjoler til salgs på nettet.

Gaver

Tenk nytteverdi. Mange som gifter seg har skapene fulle av vinglass og kaffekopper. Hva med å ønske seg tilskudd til bryllupsreisen. I takkekortet kan man vise bilder fra turen og takke for bidraget.

Underholdning. Har noen av gjestene spesielle talenter? Kanskje noen av de inviterte er flinke til å synge, eller ta bilder. Man kan høre med dem om de kunne tenke seg «å gi noe av sitt talent» som gave til bryllupet. Da slipper man utgifter til dette. Mange blir invitert i mange bryllup i løpet av en sesong og vil vøre fornøyd med å heller hjelpe til på denne måten i stedet for å punge ut for enda en gave.

Kilde: Silje Sandmæl (DNB) og Christine Warloe (Nordea).

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om