Stor visningshelg: Dette må du se etter på visningen

Meglerne vet hvordan du skal la deg sjarmere av deres salgsobjekt. La Dine Pengers tips hjelpe deg og din dømmekraft.

VETT PÅ VISNING: Det er viktig å ha hodet med seg på visningen og stille riktige spørsmål.
Publisert: Publisert:

Dersom du er på jakt etter ny bolig, er det lett å la seg forføre av «billige» salgstriks.

– Mange kjøper bolig med magen og ikke med hodet, sier Nils-Erik Christiansen er takstmann og arbeider hos Bygg og eiendomsrevisjon AS (BER).

– Da risikerer man å overse elementer som kan få negative konsekvenser etterpå, advarer han.

LES OGSÅ: Slik gir boligen deg lavest skatt

Spiller på sanser.Meglerne er spesialister i å spille på sansene dine, slik at du skal la deg sjarmere av deres salgsobjekt.

Dersom du har liten tid, er det kanskje lett å la følelsene ta overhånd.

Men sørg for å holde hodet kaldt - slik at du ikke ender opp med at boligdrømmen blir marerittboligen.

– Det som er viktig er å prøve å få tilsendt så mye dokumentasjon som mulig på forhånd. Les nøye og tenk gjennom hva du får opplyst om og hva du eventuelt ikke får opplyst om, råder Nils-Erik Christiansen.

Les mer: De farlige ordene i boligprospektet

Kart og terreng. Han sier at det er viktig å sjekke at det du får opplyst om stemmer overens med det du ser.

BRUK HODET:Dersom man kun kjøper bolig med magen risikerer man å overse elementer som kan få negative konsekvenser etterpå, advarer takstmann Nils-Erik Christiansen. Foto: Lars Aamodt

– Du må ikke bagatellisere avvikene mellom det du får opplyst og det du finner på visningen. Det handler om å sjekke at kartet stemmer med terrenget, sier Christiansen.

– En selger vil ha fokus på å beskrive det som er positivt med boligen, men ikke være så fokusert på å beskrive det som er negativt, minner han om.

LES OGSÅ: Utleie i egen bolig

Ha naturlig skepsis.Han tror en vanlig felle er å fokusere på andre elementer med en bolig:

– Mange er fokusert på forhold rundt boligen som adressen og hvilken skolekrets den tilhører, men er mindre grad opptatt av å sjekke opplysninger i forkant. Det kan straffe seg.

Dersom du vil utvikle din evne til å sjekke om «kartet stemmer med terrenget» anbefaler han deg å gå på mange visninger.

– Ta gjerne notater på visningen og sørg for å få bekreftet eventuelle opplysninger du får muntlig dagen etter. Det er viktig å ha en naturlig skepsis og ikke ta ting for god fisk.

LES OGSÅ: Her presses boligprisene

«Sunt folkevett».Dersom du skulle finne avvik, vil han anbefale deg å stille spørsmål rundt det.

– Hvis det står at badet er pusset opp i 2011, mens det ser absolutt ikke sånn ut, er det grunn til å være på vakt. Se på kvaliteten på det som er gjort. Er det slurvet med utførelsen bør det ringe en bjelle. Det er viktig å ikke betale for mye for en jobb som er gjort dårlig.

Han sier at det handler om å bruke «sunt folkevett». Og at dersom noe er for godt til å være sant er det som oftest det.

– Er det lurt å ta med seg en fagperson på visning?

– Du må gjerne ha fagperson, men det kan være lurt å ikke skilte det med store bokstaver. La ham gå inn der som en vanlig person - og snakk med han om hva han observerer på hjørnet.

Selge bolig? Les Boligselgerskolen

Visningshelg. En titt på FINN viser at det er rundt 1800 visninger på landsbasis denne helgen. Det er 750 visninger bare i Oslo.

– Man kan trygt si at april er høysesong for visninger. Det samme gjelder mai og juni, samt høst, og da spesielt august og september. Erfaringsmessig publiseres det flest boligannonser i disse periodene, sier Lene Kallum som er informasjonssjef i FINN.

– Tilbud og etterspørsel henger ofte sammen, så det er også mange som ser etter bolig i disse periodene, for da vet de at det er mye å velge mellom.

Dette bør du se etter på visning:


Utvendig? Bruk sjekklisten her:Dette må du sjekke utvendig

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om