Eiendomsmeglerforeningen vil rydde opp: Innfører nye megler-regler mot lokkepriser

For å utrydde lokkeprisene innfører meglerbransjen en ny opplysningsplikt for meglere som priser boligen under takst.

OPPLYSNINGSPLIKT: Eiendomsmeglerforeningen med sjef Christian Dreyer i spissen har bestemt at alle meglere som vil sette boligpriser under takst nå må sende skriftlig informasjon til selger om at markedet forventer salg til prisen.
  • Karl Wig
Publisert:

Når boliger prises under verditakst skal meglere fra nå informere selger skriftlig om at markedet forventer at boligen blir solgt til prisantydning.

– Det har en oppdragende effekt for alle parter om at bud til prisantydningen er noe boligselger faktisk er beredt på å akseptere, sier sjef i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) Christian Dreyer til Dine Penger.

Den nye opplysningsplikten er det viktigste tiltaket foreningen har vedtatt i en ny plan for å komme lokkeprisene til livs.

Forbrukerombudet jubler. I tillegg får ikke meglere uten videre lov til å sette prisantydninger som selgere allerede har takket nei til.

POSITIV: Forbrukerombud Gry Nergård er fornøyd med at meglerbransjen selv tar tak og innfører nye regler mot lokkeprisene.

– Det er veldig positivt at meglerbransjen nå selv innfører nye kjøreregler, for her trengs det en holdningsendring. Dette har både vi og forbrukere jobbet for lenge, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dine Penger.

Meglerkontorene har fått frist 15. mai på å innarbeide de nye rutinerne.

Overvåker. Lokkeprising skjer når meglere setter lavere prisantydninger enn selgere faktisk er villig til å akseptere.

I mars skrev Dine Penger om Rachel, som havnet i budkrig med seg selv når selgeren nektet å godta budene hennes over prisantydning, selv om det ikke fantes andre interesserte.

Eff-sjefen varsler at de fra nå vil kjøre månedlige analyser av solgt-priser mot prisantydninger for å finne avvik.

– Vi overvåker dette slik at denne ukulturen ikke biter seg fast igjen, først og fremst i Oslo sentrum hvor dette har vært et problem.

Tok 5 nye meglere. I april undertegnet iHus på Grunerløkka en avtale hvor de lovet å ikke lokkeprise etter at Forbrukerombudet påviste systematisk lave prisantydninger hos meglerhuset.

Daglig leder Ada Kjeller avviste anklagene til Dine Penger.

For bare en uke siden gjorde ombudet fem nye lokkepris-funn – alle hos Oslo-meglere.

Ombudets undersøkelser viste at de fem meglerkontorene priset boligene sine gjennomgåenede godt under takst: Seks av ti boliger fikk prisantydning 100.000 kroner under eller mer.

Oslos boligmarked er brennhett, og 70 prosent av boligene selges over takst. Det gjør at meglere har et stort forklaringsproblem, mener ombudet, som har sendt ut brev hvor de ber meglerkontorene forklare seg. Alle har tilbakevist lokkepris-påstandene.

Må ha valgfrihet. Eff-sjef Dreyer ønsker ikke å kommentere enkeltsakene, men advarer mot å la megler-jakten gå for langt:

– Vi må ikke komme dit at vi vurderer all prising under takst som lokkeprising, for det er ikke tilfelle. Noen selgere ønsker veldig raskt salg og er villig til å takke ja til lavere bud. Det er viktig at vi bevarer selgers valgfrihet, sier Dreyer.

Eff-sjefen tror den store oppmerksomheten rundt lokkeprisene i media og den påfølgende oppvasken gjør at meglere som fortsatt driver praksisen nå vil rydde opp selv.

– Viljen til å gjøre nødvendige tiltak i eiendomsmeglingsbransjen er stor, og jeg føler meg trygg på at dette snart er et problemområde vi har lagt bak oss, sier Dreyer.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Meglersjef med beinhard kur til kolleger: Slik skal lokkeprisene på boliger stanses

  2. Forbrukerombudet truer meglere med lokkepris-straff: Måtte by over seg selv tre ganger

  3. Forbrukerombudet: De har villedende praksis: Oslo-megler lover å ikke «lokkeprise»

  4. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst

  5. Eiendomsmeglerne vil haslutt på lokkeprising