Mye nedbør ga flom av vannskader
Erstatninger etter vannskader er på 1,7 milliarder kroner så langt i år. Sjekk hvordan du styrer unna vannskader i din bolig.
Vannvittig. – Vann kan føre til enorme skader og ofte kreves omfattende og kostbar utbedring, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til Dine Penger.
Ferske tall fra Finans Norge viser at erstatningsutbetalingene etter vannskader i private boliger og hytter er på 1,7 milliarder kroner etter årets første ni måneder.
LES OGSÅ: Disse forsikringene må du ha, dropp resten!
Skyldes nedbør. Nesten 48.000 vannskader er meldt til forsikringsselskapene. Det er en økning på 17 prosent mot samme periode ifjor.
I år skyldes mye av økningen været:
– Mange av vannskadene skyldes vanninntrenging utenfra på grunn av mye nedbør i første halvår, forklarer Neverdal.
LES OGSÅ: Så mye koster hytta i døgnpris
Gamle rør. Økningen i antall vannskader er også relatert til rørbrudd inne i boligene.
Mange rør ligger skjult i vegger og gulv. Hvis vannet får ligge lenge, kan skadene bli svært omfattende og mye materialer må skiftes ut.
– Svært mange vannskader oppstår på bad og kjøkken. De siste årene har vi dessuten hatt kalde vintre mange steder i landet. Frostsprengte rør har dermed forårsaket flere vannskader enn tidligere, forklarer Neverdal.
– Det er ille å bli møtt av en skøytebane i stua hvis rørene har blitt skadet i kulda. Sett på tilstrekkelig varme når du reiser bort, også i for eksempel kjellere der du ikke oppholder deg, råder Neverdal.
LES OGSÅ: Baderoms-surr ga 250.000 kr i avslag
175 vannskader om dagen. Tall fra Finans Norge viser at det i gjennomsnitt oppdages 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag.
Det er altså langt større risiko for å få en vannskade enn et innbrudd. Hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem.
– De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene, sier Neverdal.
LES OGSÅ: Parkeringsbøtene du ikke får klage på
Dårlig vedlikehold. – Ofte handler en vannlekkasje om dårlig vedlikehold. Når du pusser opp, er det lurt sjekke om det er behov for å oppgradere rør i veggene. I tillegg bør en tømme og rense sluk regelmessig, slik at alt fungerer som det skal, sier informasjonssjef i IF forsikring, Jon Berge.
Nordmenn får stadig mer avanserte opplegg til vann, både hjemme og på hytta.
– En del lekkasjer oppstår fordi arbeidet er utført feil. Derfor er det viktig at arbeidet utføres av flinke og godkjente fagfolk, sier Berge i IF forsikring.
– Det er også verdt å notere seg at skader som har oppstått over tid, som konsekvens av dårlig vedlikehold, ikke dekkes av forsikringen, understreker han.
LES OGSÅ: Dette stjeles oftest
Må rengjøres skikkelig. Rørlegger og talsperson for forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh mener at skikkelig renhold er essensielt for godt vedlikehold.
– Sluket må renses jevnlig, hvis ikke fylles det opp med hår og smuss. Når sluket står i lange perioder uten vanntilførsel for eksempel i ferier, kan smuss og fett stivne og lage tette sluk, sier han.
– Badet må holdes rent, hvis ikke får du soppvekst. Særlig i dusjsonen kan soppen komme fort. Det er smart å vaske med spesialmidler tilpasset baderommet, sier Skottner Engh.
– Hvis du for eksempel vasker med grønnsåpe, risikerer du lettere å få sopp, fordi grønnsåpen har mye fettstoffer i seg, sier rørleggeren.
Det er også viktig å skru av hovedstoppekranen.
– De fleste lekkasjer skjer mens man er bortreist, og da får lekkasjen gjerne god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller i tillegg til å ødelegge møbler og annet inventar, sier Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no.
LES OGSÅ: Dette må du gjøre om du er rammet av flom
Ti råd mot vannskader
- Alle i boligen bør vite hvor hovedstoppekranen er og hvordan den brukes.
- Steng hovedstoppekranen når du reiser bort.
- Rengjør sluk med jevne mellomrom.
- Takrennene bør sjekkes og renskes om høsten.
- Husk tilstrekkelig varme for å unngå frostsprenging av vannrør.
- Ikke bruk vaske- eller oppvaskmaskiner om natten, eller når du ikke er hjemme.
- Bytt ut gamle slanger til vaske- og oppvaskmaskin.
- Sørg for jevnlig tilsyn med hus og hytte om du er bortreist. Bruk gjerne naboer, vaktselskap
- Bruk fagfolk ved renovering og oppussing av våtrom.
- Ring rørlegger raskt ved vannlekkasjer og forsøk å fjerne vannet.
Kilde: Finans Norge
Slik vedlikeholder du badet ditt
- Fjern hår- og såperester i sluket jevnlig.
- Rens vannlåsen minst to ganger i året.
- Rens silen på armaturet årlig
- Rengjør toalettet med ripefrie skuremidler. Hold gulvet tørt og rent, slik at eventuelle lekkasjer oppdages raskt.
- Hold avløpet i servanten rent for hår og såperesten. Benytt eventuelt en avløpsåpner som du får kjøpt hos rørleggeren, dersom det er tett.
- Silikon er ferskvare. Ved misfarging eller sprekker bør det legges nytt.
Kilde: Skikkeligrørlegger.no