Slik klager du på skatteoppgjøret
I dag sendes skatteoppgjøret ut på papir til dem som ikke fikk oppgjør i juni. Det er viktig at du sjekker oppgjøret nøye. Dine Penger viser deg hvordan du går fram.
Har du penger tilgode fra skatteoppgjøret ditt kan du vente dem inn på konto en av de nærmeste dagene.
Restskatt?
Har du fått restskatt på over 1.000 kroner, kan beløpet betales i to omganger. Restskatten for høstoppgjøret forfaller til betaling:
* Første termin 10. november 2010
* Andre termin 15. desember 2010
Taper ikke på å klage
Over 800.000 skattebetalere fikk oppgjøret sitt nå i oktober.
Fikk du ikke godkjent endringene i årets selvangivelse? Da bør du klage. Du har ingenting å tape på å klage, og vi har laget et (nesten) ferdigskrevet klagebrev du kan bruke.
Eventuelt kan du klage elektronisk via Altinn.no
. Her må du fylle ut skjemaet RF-1117. Det må gå fram hva som er feil, og begrunnelsen for dette.
Frist til 10. november
De som får skatteoppgjøret nå, er de som er selvstendig næringsdrivende, selskap (som f.eks. AS), lønnstakere og pensjonister som er gift med næringsdrivende, samt lønnstakere og pensjonister som ikke fikk skatteoppgjøret i juni.
LES OGSÅ:
7 av 10 får tilbake skattepenger nå
Har du fått skatteoppgjøret nå, har du frist til 10. november med å klage.
Start med det samme
Start klageprosessen med en gang du får skatteoppgjøret. Da er du sikker på at du rekker å få med all dokumentasjonen. Men vent ikke raskt svar fra skattenemnda.
Er grunnlaget for boligsparing for ungdom (BSU) feil, må du i tillegg be banken sende ny melding til Skattedirektoratet. Trenger du flere opplysninger, be om utskrift av likningen.
Alt må med
Det viktigste når du klager er at du får med alle argumenter i saken din. Glemmer du argumenter nå, kan du bli nektet å komme med dem i en senere rettssak.
De ser først på klagen på egenhånd, og retter småfeil som skrivefeil, regnefeil eller andre forglemmelser. Er du og skattekontoret derimot uenige om et fradrag skal telles med eller ikke, skal saken behandles i skattenemnda.
Skattekontoret skriver da en innstilling til skattenemnda, den er formulert som et vedtak i skattenemnda.
LES OGSÅ:
Sjekk skatteoppgjøret ditt i dag
Be om innsyn
Husk at du kan få se denne innstillingen. Dermed får du se argumentasjonen skattekontoret bruker i skattenemnda.
Det gjør at du kan skrive et eget brev til nemnda og nemndas medlemmer for å fremme dine synspunkter i saken.
Bruk hjelp til store eller viktige saker
I større og mer prinsipielle saker bør du vurdere å bruke advokat. Dette gjelder særlig saker som angår store engangsbeløp og i saker som ligger i en gråsone.
Fordelen med å bruke profesjonell hjelp er at advokaten fort vil se hvilke argumenter som er gode, og hvilke du kan droppe å føre frem.
Les også om klager på ligningen på Skatteetatens nettsider.
Hvor langt skal du gå?
Klager til skattenemnda er gratis. Den eneste investeringen du må gjøre, er tid til å skaffe dokumentasjon og skrive brevet.
Får du avslag i begge instanser, er neste skritt på veien tingretten. Det koster penger i form av honorarer til advokat.
Søksmål må reises innen 6 måneder fra skattelisten ble kunngjort utlagt eller fra melding om vedtak i endringssak ble sendt, ifølge Skatteetaten.
Skattesaker holder gjerne på én til to dager i retten. Advokaten din koster deg fort 30.000 kroner pr dag i retten (inkludert forberedelser).
Dette er penger du må betale enten du vinner eller ikke. Dermed blir spørsmålet om rettssak et spørsmål om risiko for å vinne eller tape.