Enova og Statnett: Spar på strømmen nå

Med bakgrunn i den vanskelige energisituasjonen, kjøres det i dag i gang en nasjonal kampanje for å få oss til å bruke mindre strøm.

SPAR PÅ STRØMMEN: Du trenger kanskje ikke gå så langt som karen på bildet, men det kan være fornuftig å blant annet ha litt lavere innetemperatur for at strømregningen skal bli lavere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no og Scanpix/Montasje: Dine Penger

  • Beregninger: Johan Nordstrøm
  • Astrid Dalen
Publisert:

I dag er det svært trolig at du kommer til å se en annonse, eller høre eller se en reklamesnutt på tv, radio eller internett som inneholder oppfordringen: «Litt mindre. Hver dag».

Det Statnett og Enova vil ha oss til å bruke mindre av, er - kanskje ikke så overraskende - strøm.


LES OGSÅ:Kvitt deg med «strømtyvene»


- Enkle grep

- Alle må bidra med å spare litt nå. Husholdninger, næringsliv og det offentlige kan alle spare litt med enkle grep uten at det behøver å gå ut over komforten, sier kommunikasjonsdirektør i Enova, Bård Bjerkaker.

Kommunikasjonsdirektør i Enova, Bård Bjerkaker. Foto: Enova

Forslagene til hvordan man spare strøm på en enkel måte er blant andre: Sats på andre oppvarmingskilder, bruk litt mindre tid i dusjen, og ikke ha på unødvendig belysning. Ifølge Enova kan vi tilsammen spare mellom fem og ti prosent, ved å følge disse sparetipsene.


LES OGSÅ:Fikk 30 prosent høyere strømregning


Her er noen eksempler på hva man kan spare, ifølge kampanjen:


- Oppvarming: 55 prosent av strømforbruket går til oppvarming. To grader lavere innetemperatur gir cirka fem prosent lavere forbruk.


- Belysning: Ti prosent av strømforbruket går til lys. Ved å slå av lyset på dagtid og i rom som ikke er i bruk, sparer du inntil to prosent av totalt forbruk.


- Elektriske apparater: 15 prosent av strømforbruket går til elektriske apparater. Bruk vannkoker, ikke komfyr. Fyll vaskemaskinen og kutt ut tørketrommelen.


- Dusjing. 20 prosent av strømforbruket går til oppvarming av vann. En halvering av dusjtiden reduserer det totale forbruket med cirka fem prosent.


LES OGSÅ:Mange varmepumper er feilmontert


- Senk temperaturen


- For egen del har jeg gjort noe for å få ned strømbruken med varmepumpe og vedfyring. Og så har jeg senket innetemperaturen, sier Bjerkaker.


Alle sparer ikke nok


Til tross for at mange sliter med å betale høye strømregninger, og disse sannsynligvis har gjort det de kan for å spare strøm, mener Enova og Statnett at ikke alle gjør det de kan for å spare.


- Undersøkelser viser at det er fortsatt er et stort sparepotensiale. Det er mange som ikke sparer nok strøm, sier Auke Lont, konsernsjef i Statnett SF.


LES OGSÅ:Norsk strøm dyrest i Europa


Rekordlav fyllingsgrad


Årsaken til at denne kampanjen nå er satt i gang, er den vanskelige kraftsituasjonen.


På en pressekonferanse torsdag opplyste Statnett blant annet om at det er en historisk lav fyllingsgrad i vannmagasinene, kun 40,6 prosent.

Administrerende direktør i Statnett, Auke Lont. Foto: Scanpix

- Ikke bruk unødig mye strøm


Statnett minner om at det med lite vann i magasinene og høye priser vil være smart for den enkelte å bruke mindre.


- Det vil samtidig gjøre at vannmagasinene tappes ned saktere, noe som gjør kraftforsyningen mindre sårbar ved langvarige feil eller en tørr og kald vinter. Det er viktig at vi ikke bruker unødvendig mye strøm nå, sier Lont i Statnett.


Han tilføyer at situasjonen er mulig å håndtere takket være maksimal import.


- En fortsatt kald og tørr vinter kan føre til en krevende energisituasjon.


LES OGSÅ:Fikk 62.500 for å kvitte seg med oljefyr


Tilskuddsordninger


Det er Enova som har ansvaret for gjennomføringen av strømspare-kampanjen. Administrerende direktør, Nils Kristian Nakstad, oppfordrer privatpersoner, næringsliv, kommuner, byggeiere og industri om å spare på strømmen.


- Samtidig oppfordrer vi både husholdningene, privat næringsliv og offentlig virksomhet til å vurdere ulike tilskudds- og støtteordninger, understreker Nakstad.


Enovas tilskuddsordning for husholdningene får i 2011 70 millioner kroner ekstra. Her kan man søke om støtte til varmepumper, varmestyringssystemer, pelletsovner og solfangere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig
  3. Statnett

Flere artikler

  1. Spar 9000 kroner med varmepumpe: Dette er billigst fyring

  2. Så mye lavere blir strømregningen i år

  3. Lavere strømpris i februar

  4. Hvor mye koster en dusj?

  5. Kvitt deg med «strømtyvene»