Det skjulte luksusmarkedet i Oslo

Når de dyreste boligene skal selges er det tre ting som gjelder: Diskresjon, diskresjon og diskresjon.

62 MILLIONER: Fürstveien 94, 1367 Snarøya. Foto: Arne N. Schram/Inviso
Publisert:
35 MILLIONER: Sophus Lies gate 6B, 0264 Oslo.
38 MILLIONER: Hundsundveien 2, 1367 Snarøya.
37 MILLIONER: Bolette Brygge 5, 0252 Oslo.
36 MILLIONER: Strømsborgveien 48, 0287 Oslo.
28 MILLIONER: Bloksbergveien 4A, 2132 Husøysund.
30 MILLIONER: Madserud allé 17, 0274 Oslo.

Når de superrike kjøper og selger boliger, er prosessen gjerne skjult for allmuen. Men noen legges også ut. Her er ti av de dyreste boligene på det åpne markedet akkurat nå.

På et lite område på Oslo vest og i Bærum finner man noen av de dyreste boligene som akkurat nå er offisielt til salgs i Norge.

Ti av toppobjektene som selges på det åpne markedet har en samlet prisantydning på 450 millioner kroner. Felles for objektene er at de har «riktig» beliggenhet og herligheter som overgår det meste:

Her er svømmebasseng, bibliotek, parkanlegg, høyteknologi, strandlinje og private treningsrom å regne for normal standard.

Kjente selgere

Blant selgerne finner vi kjente navn som Kjell Inge Røkkes ekskone Kari Monsen Røkke, byggmester Harald Langemyhr og storesøsteren til investorbrødrene Wilhelm og Arne Blystad, Anne Blystad.

LES OGSÅ: Vi drømmer om luksus på «beste vestkant» i Oslo

Rett før helgen ble en arkitekttegnet villa på Snarøya lagt ut for salg. Prisantydning: 62 millioner kroner. Men flere av godbitene er ikke å finne på det åpne markedet.

- Det finnes et marked under hånden, men det er ikke stort, forteller advokat og eiendomsmegler Torbjørn Ek.

Han formidlet salget av Norges dyreste bolig - Munkebakken på Fornebu - som i 2007 ble kjøpt av aksjetraderen Arne Fredly for 255 millioner kroner.

«Skjult» marked

Ek anslår at dette «skjulte» markedet i Oslo kan dreie seg om en «håndfull eller to» boliger. Samt én til to utenfor hovedstaden.

Andre meglere VG har pratet med gir tilsvarende anslag. Men ingen vet sikkert.

I dette markedet er det nemlig tre ting som gjelder: Diskresjon, diskresjon og diskresjon. Derfor er det ikke gitt at de som formidler boliger i de øvre prisklassene har komplett oversikt over hva som er til salgs.

LES OGSÅ: Slik finner du din drømmehytte

- Kjøper ønsker ikke oppmerksomhet, selger ønsker ikke oppmerksomhet og da må jeg gjøre mitt beste for at det ikke blir oppmerksomhet, forklarer eiendomsmegler Miguel Sørholt i Privatmegleren.

- Jeg skulle gjerne vært åpen om dette, men jeg kan ikke. Men før eller siden blir det jo kjent, legger han til.

I mellomtiden svirrer ryktene. En som har fått merke det, er investor og kosmetikkdronning Celina Midelfart.

«Celina selger praktvillaen» meldte «God kveld Norge» allerede i oktober 2009, uten at boligen var lagt ut på det åpne markedet.

SALGSRYKTER: Det har gått rykter om at Celina Midelfart skal selge sin bolig i Ottar Birtings gate 2 på Frogner. Selv avviser Midelfart dette.

Midelfart har aldri kommentert denne påstanden og nesten tre år senere står hun fortsatt som eier av boligen i Ottar Birtings gate 2 på Frogner.

LES OGSÅ: - De rike trenger ikke BSU

Etter hva VG erfarer, skal det imidlertid ha vært potensielle kjøpere på banen og Midelfart skal ha takket nei til et tilbud på over 40 millioner kroner.

- Jeg kommenterer normalt ikke private anliggende, skriver hun i en e-post til VG når vi spør om ryktet stemmer.

- For ordens skyld vil jeg i dette tilfellet like fullt presisere at boligen ikke er solgt, ei heller er til salgs og/eller utleie. Det foreligger heller ingen slike planer, skriver hun videre.

«Høy prisklasse»

En bolig som definitivt er til salgs, er Canadas ambassadørbolig på Bygdøy. «Høy prisklasse» sto det i annonsen da den ble lagt ut for salg forrige lørdag.

Mandag konkretiserte advokat Jo Kjetil Høgevold i Ræder DA, som har fått i oppdrag å selge boligen, hva «høy prisklasse» er.

- Jeg tror ikke de ønsker å selge for noe under 120 millioner kroner, uttalte Høgevold til Finansavisen.

LES OGSÅ: Krever minst 120 mill. - kan bli Oslos nest dyrest bolig

Åpenheten rundt pris forundrer. Flere er spent på hvordan det vil slå ut i salgsprosessen.

For også når boliger ligger åpent ute for salg, ønsker kjøpere og selgere som regel minst mulig oppmerksomhet. Derfor må man kontakte megler for visning, og noen ganger legges objektet ut på Finn uten adresse og fasadebilder.

- Jeg ville nok valgt en annen strategi, men det blir spennende å se hvor mye de får. Jeg tror den går for mye mer, sier Nils O.M. Nordvik i Nordvik & Partners.

Også Odd Kalsnes i Privatmegleren er usikker på om man har valgt riktig strategi.

- Den bør selges raskt. Skjer ikke det vil potensielle kjøpere fort tenke at prisen er for høy. For eiendommen mangler strandlinje. Noe den burde hatt for å forsvare den prisen, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om