Verdens rikeste familier øker formuene: Tjener 36 millioner i timen

Verdens rikeste familie tjener 36 millioner kroner i timen på Walmart-imperiet. De dårligst betalte ansatte i supermarkedkjeden tjener under 100 kroner timen. 

BLIR RIKERE: Familien bak Walmart-kjeden har økt formuen med 346 milliarder kroner siden i fjor.
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Walton-familien topper Bloombergs liste over verdens rikeste familier. De har i generasjoner tjent seg rike på detaljhandel i USA siden Sam Walton åpnet sin første butikk i 1945.

I dag har familien en formue på svimlende 191 milliarder dollar, tilsvarende 1.700 milliarder kroner.

Det er 39 milliarder dollar mer enn for et år siden, ifølge Bloomberg. Dermed tjener familien 4 millioner dollar, eller 35,6 millioner kroner, i timen.

Til sammenligning ligger minstelønnen hos detaljhandelgiganten på 11 dollar i timen. Det tilsvarer i underkant av 100 kroner.

Amerikanere på topp

På Bloombergs toppliste over verdens rikeste familier finner vi flere familier som står bak kjente merkevarer og selskaper.

På andreplass etter Walton-familien ligger Mars-familien. Disse økte formuen med 39 milliarder dollar det siste året og sitter i dag på 127 milliarder dollar.

Familien har tjent seg søkkrike på M&M, Snickers og Milky Way – og selvfølgelig Mars-sjokolade.

Les på E24+

Mannen som skapte oljeindustrien

Men over halvparten av inntektene kommer fra produkter og tjenester for kjæledyr.

Mars er verdens største produsent av dyremat og produserer blant annet hundefôret Pedigree. I 2015 hadde familien en fjerdedel av det globale dyrematmarkedet, ifølge Reuters.

Tett etter Mars følger Koch-familien, som står bak oljeselskapet Koch Industries. Koch-formuen økte med 26 milliarder til 125 milliarder dollar i løpet av det siste året.

Saudiarabisk nykommer på listen

Nytt for året er at Saudi-Arabias kongefamilie har fått plass på listen over verdens rikeste. Familien har en formue på 100 milliarder dollar, tilsvarende 890 milliarder kroner, som holder til en fjerdeplass.

Kronprins Mohammed bin Salman kontrollerer alene én milliard dollar, eller 8,9 milliarder kroner.

Bloomberg har beregnet den samlede formuen ut fra utbetalinger fra kongens kontor til kongefamiliens 15.000 medlemmer. 1996 var de utbetalingene på til sammen 2 milliarder dollar, viser tall publisert av Wikileaks. Bloomberg har brukt dette tallet for å anslå familiens samlede formue i dag.

Det er trolig et moderat anslag. Hvis man antar at utbetalingene har økt i takt med enten inflasjon eller Saudi-Arabias oljeinntekter kan kongefamilien være verdt 1.000 milliarder dollar. Det danker ut alle på listen og gjør familien til den soleklart rikeste familien i verden.

Les også

Verdens rikeste kvinner er arvinger: – Menn investerer i menn, sier norsk arving

De rikeste blir rikere

Flere familier tjener godt på generasjoner av rikdom og øker sine formuer. De 25 rikeste familiene i 2019 kontrollerer til sammen 1.400 milliarder dollar, tilsvarende 12.500 milliarder kroner.

Det er 250 milliarder dollar mer enn for et år siden.

På listen finner vi også motegiganter som Wertheimer-brødrene som eier Chanel og Hermes-familien bak motehuset med samme navn.

Ambani-familien bak oljeselskapet Reliance Industries er eneste indiske familie på topplisten. Familien økte formuen med 7 milliarder dollar, til 50 milliarder i år.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    En investeringsguide fra verdens rikeste familie

  2. Verdens rikeste økte formuen med 10.580 milliarder i år

  3. Betalt innhold

    Her er USAs rikeste familie

  4. Elon Musk rangeres som verdens syvende rikeste

  5. David Koch er død