Valuta i andre rekke når nordmenn velger reisemål

Nordmenn vil oppleve mest mulig for pengene på ferie. Likevel trumfer vær valuta når vi velger hvor vi skal dra.

VELGER VÆRET: Vi vil ha mye sol for pengene når vi drar på ferie forteller kommersiell direktør i Finn reise, Terje Berge.

Foto: Clement Mahoudeau AFP
 • Mari Hansen Ingleson
 • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:,

Nordmenn har begynt å se forbi Hellas og Spania når de skal velge destinasjon for sommerferien, men solen er fortsatt viktigst når vi skal på ferie, forteller Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise.

– Historisk ser vi at nordmenn gjerne farter dit de får mest igjen for pengene, sier Hilde E. Brennsund ved DNBs kontor på Oslo Lufthavn.

Vi vil ha opplevelser for pengene, og gjøre et kupp med oppholdet eller på shopping. Selv om en gunstig valutakurs ville kommet godt med, er ikke det nødvendigvis viktigst når man velger hvor man skal dra, ifølge reiselivsaktørene.

Les også

Mange er usikre på hva reiseforsikringen dekker

Nye sommervalg

– Vi ser en klar trend at mer eksotiske reisemål er veldig populære. Typiske land som man før reiste til på vinteren, som Sør-Afrika, Indonesia, Thailand og Emiratene, er populære reisemål også midt på sommeren, sier Brennsund.

Hun får støtte av Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise.

– Det er stadig flere som reiser på eksotiske ferier som Maldivene enn før. Men det er fremdeles lavt volum, sier han til E24.

Brennsund forteller at det er sammenhenger med reisevalg og de globale reisetrendene. Men norske mikrotrender har også mye å si, hvis et flyselskap åpner en direkterute mellom Oslo og en ny destinasjon forteller Brennsund at det er noe som får nordmenn til å teste ut nye reisemål.

COMEBACK: Nordmenn har begynt å vende tilbake til Tyrkia etter noen år preget av politisk uro, forteller Hilde E. Brennsund ved DNBs kontor på Oslo Lufthavn.

Foto: Kyrre Lien VG

Tilbake til Tyrkia

– I år ser vi en markant økning i antall reisende til Tyrkia. Dette reisemålet har ikke vært så populært i noen år på grunn av den urolige situasjonen i landet. Turismen tok seg noe opp i fjor, og enda mer i år, sier Brennsund.

Les også

Resesjon i Tyrkia etter gjeldsgalopp og lirakollaps

I 2016 var det flere terrorangrep i Tyrkia. Selv om ingen var i turistområdene langs Middelhavet ble reisemålet mindre populært. Utenriksdepartementet fraråder nå kun reiser eller opphold i grenseområdene til Syria, men det er ikke dette området Nordmenn strømmer til.

– Kursen er veldig gunstig for Tyrkiske lira, sier Brennsund.

Den tyrkiske økonomien er i resesjon etter sviktende BNP tall tidligere i år, landet er også preget av et fallende aksjemarked og en valutakurs i fritt fall.

Den sviktende valutakursen kan blant annet forklares med landets høye utenlandsgjeld, president Recep Tayyip Erdogans økonomiske politikk, og konflikt med USA.

Den nyutnevnte sentralbanksjefen, Murat Uysal, satte torsdag ned styringsrenten med 4,25 prosentpoeng til 19,75 prosent.

Albania er et av årets nye reisemål

Foto: Arben Celi Reuters

Mye for pengene i Albania

Albania er et av de nye reisemålene som trekkes frem som nytt og populært sted å ta sommerferien. Landskapet kan minne om Hellas, men mellom nye hoteller kan man finne bunkere fra kommunisttiden.

– Flere reiseoperatører tilbyr turer dit. Vårt inntrykk er at du får mye igjen for pengene der, sier Brennsund.

– Albania har kommet som et skudd i år, sier Berge i Finn reise.

Han mener landet minner om den nå svært populære sommerdestinasjonen Kroatia, før det ble enda mer turistvennlig.

– Alt det nordmenn vil ha er ikke på plass i Albania enda, men nå bygger de blant annet fantastiske nye hoteller langs sjøen. Albania er noe av det mest eksotiske man kan oppleve uten å reise så veldig langt, sier han.

Les også

If: Ingen garanti for reiseforsikring hvis man er syk på utreisetidspunktet

Den lokale valutaen Lëkë er imidlertid ikke å få tak i utenfor landets grenser. De stedene det er mange turister er det mulig å benytte euro. Selv om man kommer langt med Visakort i Albania, må man belage seg på å ta turen innom en minibank.

Det er ikke mange bankterminaler i landet, og en kan ikke regne med at det er mulig å betale med kort på hoteller og restauranter utenfor hovedstaden.

– I land der betalings-infrastrukturen er annerledes enn i den vestlige verden blir gjerne reisende overrasket, sier Brennsund.

– Det tok helt av igjen

Men Finn-direktøren tror ikke valuta har mest å si når nordmenn velger reisemål for sommerferien.

– I fjor økte flybilletter til USA med 30 prosent til tross for en knallsterk dollar. Samtidig har vi hatt en kraftig økning i bestillinger til Gdansk og Sopot, og der har det vært omvendt med en svak polsk zloty, sier han.

Berge legger til at både Tyrkia og Bulgaria har sett en lignende økning i volum på grunn av svak valuta. Men én faktor trumfer «alltid» valuta når nordmenn velger sommerdestinasjon, skal vi tro reisedirektøren:

– Det som påvirker nordmenn enda mer enn valuta er været. Absolutt.

Berge bruker årets sommer som et eksempel. Lenge så det ut til å bli en treg sesong for reiseglade nordmenn. Men da avisoppslagene om dårlig vær i Norge ble kjent «tok det helt av», og sommerbestillingene ramlet inn, forteller han.

Både Finn.no og E24 er en del av Schibsted. Enkelte ansatte eier aksjer i selskapet gjennom et aksjespareprogram for ansatte.

Her kan du lese mer om

 1. Reise
 2. Reiseliv
 3. Ferie
 4. Valuta

Flere artikler

 1. Mange tar ut unødvendig dyr utenlandsk valuta

 2. Nordmenn kutter i feriebudsjettet

 3. Dobbelt så mange søk på hytter i Norge på finn.no

 4. Annonsørinnhold

 5. Mange er usikre på hva reiseforsikringen dekker

 6. Nordmenn på ferie trosser kronesmell: – Reiser som vi alltid har gjort