Nå stiger boligprisene også i Stavanger

Boligprisene fortsetter å stige, og årets mars-utgave er den sterkeste siden 2003.

OPP: Boligprisene fortsetter opp i hele landet, nå også for oljehovedstaden Stavanger.
Publisert: Publisert:

Endelig kan eiendomsmeglere i oljehovedstaden smile.

Boligprisstatistikken som tirsdag ble lagt frem av Eiendom Norge forteller at Stavanger nå er med på boligprisoppgangen.

Oppgangen er ikke stor, men det er en milepæl for Stavanger at det nå igjen vokser. Boligprisene har nemlig vært fallende i oljebyen siden juni 2013, ifølge bruktboligstatistikken til Eiendom Norge.

I mars steg boligprisene med 0,4 prosent nominelt i byen, mot en vekst på 1,9 prosent nominelt for landet under ett.

– Optimist

– Det kan virke som mye av fallet i Stavanger er tatt ut, sier Carl O. Geving til E24, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

NEF-direktør Carl O. Geving

Han betegner seg selv som en forsiktig optimist på vegne av prisutviklingen i oljebyen.

Om hvor mange måneder med bedring som trengs i oljebyen er NEF-sjefen rask med å peke på at det vil avhenge av utviklingen videre for norsk økonomi som helhet.

Han peker videre på at enkelte sjeføkonomer som i den siste tiden har uttalt til mediene at det verste ligger bak oss når det kommer til oljebremsen.

Boligprisene er fortsatt ned 6,7 prosent i Rogalandsbyen, til sammenligning har gjennomsnittligboligen i Norge hatt en boligprisvekst på 5,6 prosent.

Les også

Solid boligprisoppgang i mars

Håper det verste er over

HÅPER PÅ NORMALISERING: - De siste månedene har nemlig ikke hjulet gått helt rundt i boligmarkedet i Stavanger, sier Jan Georg Byber, avdelingsleder og eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 Stavanger sentrum.

Den positive utviklingen i boligprisene for mars måned i Stavanger bekrefter en tendens til økende aktivitet i boligmarkedet, sier avdelingsleder og eiendomsmegler Jan Georg Byberg i Eiendomsmegler 1 Stavanger sentrum:

– Vi håper dette betyr at det verste er over, og at vi nå vil få en normalisering av boligmarkedet her. De siste månedene har nemlig ikke hjulet gått helt rundt, sier Byberg.

Eiendomsmegleren påpeker at tilbudet har vært forholdsvis som normalt i oljebyen, men at etterspørselen har uteblitt.

– Kanskje når boligprisene nå ser ut til å flate ut, så vil forutsigbarheten komme tilbake, sier Byberg, og fortsetter:

– I et velfungerende marked, så man kan forutsi omtrent hva man vil få igjen for boligen, og dermed også vite hva man kjøpe for. De siste månedene har det imidlertid vært slik at mange har solgt først, fordi de de vil vite hva de har å kjøpe for.

Byberg forteller også at han ser en viss korreksjon i markedet, ved at flere boligselgere i Stavanger nå forstår at de må avfinne seg med at de får en lavere pris for boligen – da får de også solgt boligen.

Les også

Kjenner du «kobra-taktikken»? Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

Artikkelen fortsetter under VGTV-innslaget

Lav styringsrente fyrer opp boligmarkedet

– Boligprisene som ble presenteret i dag bekrefter vår bekymring. Det er åpenbart at den lave styringsrenten fyrer opp innsatsen i boligmarkedet med lett tilgjengelig og billig kreditt og da særlig i de områdene som ikke er hardt rammet av de tøffere tidene i oljen, sier Carl O. Geving.

Norges Bank kuttet i midten av mars styringsrenten ned til rekordlave 0,5 prosent, og snaue to uker senere startet bankene å varsle lavere boliglånsrenter til kundene.

Mars-tallene som ble presentert onsdag er de sterkeste siden Eiendom Norge startet med boligprisstatistikk i 2003.

– Boligprisene i 2016 er i sum på et normalt nivå og boligmarkedet er fortsatt solidt. Mars-tallene er en korreksjon på en svak februar, uttalte Christian Dreyer under pressekonferansen til Eiendom Norge.

Carl O. Geving omtaler mars-tallene som «voldsomt sterke».

Publisert: