Setter ned prisen på nyboliger i Oslo
– Folk er kanskje mer skeptisk til å binde kapital i bolig, sier megler.
«NY PRIS – FØRSTE MANN TIL MØLLA» kan man lese i boligannonser for nybygg i hovedstaden.
For å trekke interessenter i et tregere Oslo-markedet velger selgerne å justere ned prisene for nye boliger med hundretusenvis av kroner.
Fagansvarlig Ole Herman Grongstad i Eie Eiendomsmegling er én av meglerne som merker færre henvendelser sammenlignet med i fjor, og har skrudd ned totalprisen på enkelte leiligheter med flere hundre tusen.
– Vi har gått ned i pris i forhold til hva leiligheter blir lagt ut for første gang. Det er alltid hensiktsmessig å få løftet annonser når de har ligget lenge ute, og et tiltak vi gjør da, er å gå ned minst 5 prosent i pris for å bli løftet på Finn.no, sier han til E24.
– Korrigeringsfase
I andre del av 2016 dro utbyggerne til og satte opp prisene på nyboliger for å tette gapet til den kraftige prisveksten for bruktboliger i Oslo.
Siden april har imidlertid prisene falt, og enkelte nyboliger har også fått lavere pris.
– Det går veldig trått. Selger må ha mer tålmodighet. Jeg tror kanskje årsaken kan være at folk er skeptiske til å binde kapital i bolig som ikke er ferdig før om en god stund, sier Grongstad.
Det finnes ikke prisstatistikk som måler hva kontraktsposisjoner for nyboliger blir solgt for. SSB fører kun statistikk over salgsverdien på tidspunktet bygget står ferdig, og prisforsinkelsen kan være på flere år fordi kontraktsposisjonene selges kvartaler og år i forveien.
Solgte Oslo-boligen etter 10 måneder: Slik fikk Eivind (27) én million mer
Selgerne er mer selektive. Nyboliger og bruktboliger med god beliggenhet, standard og romløsning kan kuppes eller selges etter første runde, mens andre objekter fordrer tålmodighet av selger.
– Jeg tenker vi er i en korrigeringsfase i markedet i forhold til veksten som har vært de siste årene. Det er en sunn korrigering som foregår nå. Jeg tror ikke prisene vil vokse utover høsten, men holde seg på dagens nivå, sier Grongstad, som neste år anslår flat prisvekst.
– Men det er noe mer optimisme i markedet nå enn det var i juni, juli og august.
Ikke rørt prisene i 2017
Obos-leder Daniel Siraj forteller at prisene ikke justeres ned i prosjektene deres som er lagt ut for salg.
– På de nye prosjektene holder vi imidlertid ganske stabile priser. Det vil si at de prisøkningene man ofte så mellom byggetrinn i 2015 og 2016 på grunn av prisstigning i markedet, blir mindre vanlig fremover, sier han til E24.
Administrerende direktør Baard Schumann forteller at ingen nyboliger er blitt satt ned i pris hos Selvaag. Men prisene er ikke justert siden i fjor.
– Prisene har ligget helt stabile siden fjerde kvartal i fjor. Det er ikke prisene, men psykologien det står på, sier han til E24.
– Alle nordmenn setter seg på gjerdet samtidig, og mange hopper ned samtidig. Nå sitter mange på gjerdet. Sånn er det hver gang, så er det stille noen måneder før det tar av igjen. For meg betyr dette at det er stille før stormen, sier han.
Kraftig økning i antall visninger: – Et helt annet marked
– Hvor lenge kan prisene stå stille?
– I alle fall ut året. Jeg tror ikke man ser en prisvekst på nyboliger før godt ut i neste år. Da lander vi på et nivå som er det vi ser i dag. Dermed blir det ikke endringer med det første, sier Schumann.
Tviler på at tilbudet er for stort
Etter en periode i slutten av 2015 og begynnelsen av 2016 hvor gapet mellom prisen for bruktboliger og nyboliger lå unormalt lavt under 10 prosent, skrudde Selvaag opp prisene i andre halvår av 2016 for å skape en differanse på 15–20 prosent.
– Det har alltid vært en prisforskjell. I begynnelsen av fjoråret og året før der, var det kanskje snakk om 6-7 prosent, og det er lite, sier han.
Schumann mener befolkningsveksten i Oslo mot antall nyboliger som står klare i 2016 og 2017, taler for et fortsatt godt marked.
– Hvis det var slik at det ble bygget for mange boliger, skulle entreprisene gått i været. Vi har lavere byggekostnader nå enn i 2013, sier han.