Slik sparer partivelgerne: Høyre-folk på fondstoppen

Sjekk hvor partienes velgere putter sparepengene sine.

VELGERNE HAR PENGER I «ALT»: I likhet med andre partiers velgere sparer Høyre-velgere flest i banken, men i tillegg sparer betydelig flere i fond og enkeltaksjer, viser kartlegging.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nordmenn flest liker å spare i banken. Men mange sparer på andre måter i tillegg. En tredjedel av oss har penger i fond, én av ti sparer i enkeltaksjer, og én av fire sparer i bolig.

Men hvordan vi sparer varierer også med en rekke forhold, ikke minst partitilhørighet. En ny undersøkelse fra Amnibus for Skagenfondene viser at Høyre-velgere leder an i sparing utenfor bankkontoen:

 • 42 prosent av Høyre-velgerne sier de sparer i fond – en betydelig høyere andel enn i noen andre partier. Snittet ligger på 31 prosent.
 • I tillegg melder hver femte Høyre-velger (20 prosent) at de sparer i enkeltaksjer, det dobbelte av snittet på 11 prosent. Frp-velgere ligger rett bak; her sier 19 prosent sier de sparer i enkeltaksjer.
Les også

Aksjesparekonto på 1-2-3

Sparer i «alt»

Et flertall av velgere i samtlige partier sier de sparer penger i banken, og Høyre-velgere er intet unntak: Blant disse er det 72 prosent banksparere, mot et snitt på 73 prosent.

Fond- og aksjespareringen kommer altså i tillegg til banksparingen, og ikke i stedet for.

Dessuten sier 33 prosent av Høyre-velgerne at de sparer i bolig, godt over snittet på 24 prosent og nest høyest etter Krf-velgere, hvor 42 prosent sier de sparer i bolig.

– Ut ifra undersøkelsen kan de se ut som at Høyre-velgere har noe mer å rutte med, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen, til E24.

– Men fondssparing er ikke bare noe for Høyre-velgere eller folk med mye penger. Alle, uansett politisk preferanse, bør spare langsiktig i fond. Og kanskje særlig de som ikke har høye lønninger og kan forvente høye pensjonsutbetalinger, sier Bergskaug.

Partitilhørighet Sparer i bank Sparer i fond Sparer i enkeltaksjer Sparer i bolig
Ap 75 % 33 % 8 % 23 %
Frp 74 % 28 % 19 % 21 %
H 72 % 42 % 20 % 33 %
KrF 54 % 27 % 12 % 42 %
Rødt 73 % 12 % 9 % 27 %
Sp 75 % 32 % 15 % 28 %
SV 76 % 28 % 7 % 24 %
V 96 % 27 % 0 % 15 %
MDG 70 % 23 % 4 % 28 %

Disse skyr fond

Rødt er Høyres rake motsetning på fondssparing. Kun 12 prosent av velgerne sier de sparer i fond, og andelen er mye lavere enn i noen andre partier, slik oversikten over viser.

I undersøkelsen, som hadde 1.000 respondenter, kommer det ellers frem at andelen fond- og aksjesparere er høyere blant menn enn kvinner.

Skagen-sjefen sier funnet har vært en gjenganger i slike undersøkelser.

– Kvinner er mer tilbøyelige til banksparing, og fremstår mindre risikovillige, sier han.

Les også

Professor er skeptisk til aksjesparekonto: – Man kan jo spørre seg om hva som er poenget

Kommer om få dager – har ikke hørt om det

I tillegg til spørsmålet «Hvordan plasserer du sparepengene dine?» ble deltagerne i undersøkelsen spurt om de har «hørt om» aksjesparekonto (kommer 1. september) eller Individuell pensjonssparing (IPS).

Kun 37 prosent hadde hørt om begge, mens 46 prosent ikke hadde hørt om noen av ordningene.

Bergskaug synes det manglende kjennskapen til ordningene er oppsiktsvekkende.

– Når så få har hørt om det, så er det en risiko for at flere går glipp av muligheten til å overføre fond og aksjer med latent gevinst til aksjesparekonto uten å utløse skatt. Overgangsperioden er jo bare frem til jul, påpeker han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

 2. Betalt innhold

  Dette bør du vite: 9 spørsmål og svar om sparing i fond

 3. Snart stenger skattevinduet for aksjesparere

 4. Økonomiprofessor: Aksjesparing er ikke for alle

 5. Aksjesparekonto på 1-2-3