Romjulssalg på bensin

Sterk konkurranse i byene gir prisras på bensin.

LITEN GLEDE AV LAV OLJEPRIS: Mens råvareprisen på olje daler, må bilistene bite i seg fortsatt høye bensinpriser.
Publisert:

NB: E24 skrev feilaktig mandag at listeprisen var 14,45 kroner 30.12.2013. Det riktige er 15,37 kroner.

Da nyttårsrakettene smalt i fjor kostet et fat nordsjøolje litt over 110 dollar. Det er 363 dager og et oljeprisfall på 46 prosent siden.

Likevel har det knapt blitt billigere å tanke opp bilen da, ifølge de veiledende prisene hos bensinstasjonskjedene.

Hos Statoil var 15,37 kroner literen den maksimale prisen stasjonene kunne ta for en liter blyfri 95, mens den tilsvarende prisen nå er 14,53 kroner.

– Drivstoffselskapene har null herredømme over 90 prosent av pumpeprisen, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel og Retail til E24.

Han forteller at hvis man tanker opp bilen for 100 kroner, går om lag 60 kroner direkte til staten gjennom drivstoffavgifter, 10 kroner går til å dekke kostnader til drift, transport og fortjeneste, mens resterende 30 prosent er innkjøpspris.

– Det er ingen direkte sammenheng mellom råvarepris i dollar og pumpepris i kroner, sier han.

Romjulssalg

Selv om drivstofforhandlerne ikke har satt ned listeprisene nevneverdig, har bilister flere steder i landet fått en hyggelig overraskelse i romjulen. Spesielt gjelder dette i Kristiansand, Stavanger og Oslo. Flere steder får man bensin 2,5 kroner billigere enn i listeprisen.

– I romjulen har det vært veldig sterk konkurranse og således lave pumpepriser, sier Hansen.

Flere steder i Oslo er bensinprisen under 12 kroner. Det gjelder blant annet hos Shell på Bærums Verk, som opplyser at én liter diesel koster 10,99 kroner, mens Blyfri 95 koster 11,99 kroner literen mandag.

Les også

Shell selger bensinstasjonene i Norge

På Shell Manglerud er tilsvarende pris 10,83 kroner og 12,03 kroner.

Uno X Storo selger blyfri 95 for 11,97 kroner literen, og diesel for 10,54 kroner. Hos Uno X på Grünerløkka er literprisen 11,88 for blyfri 95 og 10,49 for diesel.

Esso- og Statoil-ansatte har fått streng beskjed av overordnede om ikke å oppgi bensinpriser over telefon. Det gjelder både overfor kunder og media.

Billigere enn i sommer

Samtlige av de store drivstoffselskapene i Norge handler raffinerte ferdigprodukter som bensin i dollar.

Når dollarprisen er styrket 20 prosent mot kronen i løpet av det siste året og bensinen kjøpes i kroner, betyr det at deler av oljeprisfallet spises opp av svak krone.

– Dollaren har gått i motsatt retning enn oljeprisen. Det har vært med på å bremse prisen på drivstoff. Bensinprisen er likevel betraktelig lavere enn i sommer, og det har med oljeprisfallet å gjøre, sier kommunikasjonsrådgiver Alice Bergfall i Shell.

Det er også tilfellet hos konkurrenten Statoil.

– Siden da har veiledende pris falt med 1 kroner og 60 øre, og 1 krone og 30 øre for diesel, sier Hansen i Statoil.

Bergfall forteller at bensinprisen ikke vil stige noe særlig, forutsatt at dollarkursen ikke styrkes ytterligere og at oljeprisen forblir lav.

Les også

Statens vegvesen vil at du skal betale 20 kr for samkjøring

Kalt inn på teppet

I midten av desember møtte finansminister Siv Jensen og næringsminister Monica Mæland fire bensinforhandlere for å finne ut hvorfor bensinprisen ikke faller fortere. Statoil Fuel & Retail lovet ikke videre prisfall etter møtet, men forsikret at pengene ikke ville gå i egen lomme.

– Vi opplevde at vi hadde en nyttig dialog, vi viste finansminister innkjøpsprisene våre og hvordan de kommer forbrukerne til gode, sier Hansen.

Les også:

Bensinbransjen svarte Jensen og Mæland med denne grafenMens oljeprisen har falt 30 dollar, er bensinprisen bare redusert med 80 øre– Oljeprisfallet kan gi sterkere vekst i USA

Publisert: