Her kan pengene til «boligspekulantene» havne

– Jeg tror mange vil komme til å foreta en spredning i porteføljen, sier NHH-professor Ola H. Grytten.

OSLO BØRS: Forventningene til høy kortsiktig avkastning i boligmarkedet er blitt atskillig lavere den siste tiden. Derfor kan investeringer i aksjer fremstå mer attraktivt.
Publisert:

Færre kjøpere av sekundærbolig i Oslo får innvilget lån etter nye forskriftskrav, samtidig som utflatingen i boligprisene øker fristelsen til å realisere gevinsten av boliginvesteringen etter flere år med voldsom prisoppgang.

Når en betydelig andel personer med penger til overs ikke kan eller ønsker å plassere pengene i eiendom, finner pengene nye veier. Spørsmålet er hvor pengene plasseres.

– Det er ikke sikkert man får den effekten, men det er ikke helt usannsynlig at boliginvestorer vil ta gevinst når markedet viser tegn til utflating. Gitt antagelsen om utflating, er det tenkelig at penger skal ut av boligmarkedet og inn i noe annet, sier informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, til E24.

Staavi trekker frem at det er foreslått nye regler for IPS, Aksjesparekonto for privatpersoner og Fondskonto hos forsikringsselskapene.

Informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi.

– Alle disse tre ordningene venter vi nå skal bli endelig fastlagt. Men slik det ser ut nå, er de blitt attraktive for husholdningene. Jeg tror det kan bidra til at det blir mer attraktivt å spare andre steder enn i boligmarkedet for aktive forbrukersparere.

– Det er godt mulig det er argumenter for at det er interessant å se seg om etter andre formuesgoder enn bolig, men det er bare en hypotese. Hvis hypotesen stemmer, skal en del av pengene fra boligmarkedet ut i aksjemarkedet, sier Staavi.

NHH-professor: – Mange vil foreta en spredning i porteføljen

– Det er ikke mange plasser man får god avkastning, sier NHH-professor Ola H. Grytten til E24.

Grytten tror en del av gevinsten fra boligsalg og penger som tidligere ville blitt plassert i bolig, nå kommer til å finne veien til børsene.

Les også

Slik kan gevinstmette investorer utløse boligprisfall

– Man kan også investere i obligasjoner og andre rentebærende papirer, men slik det ser ut, er det få plasser som gir god avkastning. Nå ser det ut som det blir vanskeligere å få avkastning av bolig. Jeg ser ikke helt de klare alternativene til bolig. Da tenker jeg at dersom du ønsker særlig avkastning, er aksjer det fremste, eller at man kan velge å forbli i boligmarkedet og håpe at prisnedgangen ikke setter seg.

– Det er et marked med potensielt fall, og ikke store gevinster.

– Jeg tror mange vil komme til å foreta en spredning i porteføljen.

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole.

– Finansminister Siv Jensen har lenge ønsket at investeringene flyttes fra bolig til næringslivet. Har forskriftsendringene slik sett vært effektive?

– Det tror jeg. Men man må ikke tro det er bare den som virker nå. Det er mye annet. Man har forventet en korreksjon lenge, og at den kan komme nå, kan det virke som en del aktører tror, sier han.

Finans Norge har lenge vært opptatt av at nordmenn bør flytte penger bort fra boligmarkedet og over til næringslivet. Staavi tror det vil slå ut positivt hvis nordmenn med penger til overs flytter pengene til produktivt næringsliv.

– Dersom boligmarkedet flater ut og folk vil spare andre steder, får man spareordninger i aksjesparekonto og IPS. Det kan være med på å kanalisere mer penger til næringslivet, og da kan det hende myndighetene har tatt noen kloke grep, sier Staavi.

– Jeg tror det vil hjelpe på omstillingen av norsk økonomi. Vi vet at vi skal gjennom en grønn omstilling og en omstilling som i noe grad krever store investeringer i Fastlands-Norge for å skape det næringslivet vi skal leve av i fremtiden. Hvorvidt næringslivet vil få en stor effekt av det, er vanskelig å si.

Les også

Hopp i slippet av Oslo-boliger i juni

– Veldig god musikk for norsk makroøkonomi

Grytten mener forventningen om en fremtidig prisnedgang har ligget i markedet i årevis, men prisene har løpt fra år til år, og mange har vært villig til å kjøpe dyre boliger i Oslo for å være med på boligkarusellen.

– Når det bremser, tenker man «oi, nå stanser det kanskje», så får man lite kjøpere.

– Det er for raskt å si det nå, men jeg vet hvor vanskelig det har vært å omsette boliger i juni. Det har vært veldig vanskelig.

Den sterke boligprisoppgangen i hovedstaden de siste årene og sterke gjeldsveksten til Ola og Kari Nordmann, har vært gjenstand for sterk bekymring i Norges Bank, hos Finanstilsynet og hos finansminister Siv Jensen.

At den elleville prisveksten går over i svakere utvikling, er bra for norsk økonomi, ifølge Grytten.

– Det har ikke vært god balanse mellom antall boliger til salgs og den etterspørselen som har vært. Dermed er prisene drevet kunstig opp. På sikt fører det til veldig høye boligpriser, sier Grytten.

– Hvis bunnen skulle falle ut av markedet og etterspørselen faller, kan det skje at prisene korrigeres raskt og beveger seg nedover. Da er det mange som taper penger. Banker taper penger og folk taper penger.

– Det er verre enn alt. Et marked som har steget veldig og justeres moderat ned, er veldig god musikk for norsk makroøkonomi, sier Grytten.

For ordens skyld: Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge var ansvarlig redaktør i Dine Penger fra 2002 til 2013.

Les også

Her falt boligprisene mest – og her stiger de fortsatt

Les også

Slik reagerer meglerne på boligprisfallet

Les også

Bolig-eksplosjon i Oslo – 1.021 visninger søndag: – Én av årets største

Publisert:
Gå til e24.no