Ny undersøkelse vekker bekymring: Unge livnærer seg på forbrukslån

– Kan være en tikkende bombe, sier forbrukerøkonom, mens inkassosjef ber unge være varsomme.

EKSPERTER BEKYMRET: Nær en av ti unge sier de bruker forbrukslån for å forsørge seg selv. Her er unge jenter på shopping i Karl Johans gate i Oslo.
Publisert: Publisert:

Etter flere år med tosifret vekst i nordmenns opptak av kortsiktig gjeld med skyhøy rente, viser en ny undersøkelse at flere unge i dag bruker forbrukslån for å finansiere livsoppholdet.

Åtte prosent av de mellom 19 til 29 år oppgir at de dels «forsørger» seg selv med kortsiktig kreditt eller forbrukslån, viser undersøkelsen, utført av YouGov for Nordea blant nær tusen respondenter i aldersgruppen.

– Det er bekymringsverdig, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i storbanken til E24.

– Det er fort gjort å havne i et økonomisk uføre når du må bruke dyre lån for å dekke levekostnadene. Dersom du går i minus hver eneste måned er det også vanskelig å kvitte seg med forbruksgjelden, fortsetter Reitan.

Les også

Regjeringen gir to selskaper gjeldsregister-konsesjon

Inkassosjef advarer

Hun får følge av Iman Winkelman, sjefen for Virke Inkasso.

– Dette funnet gir grunn til bekymring, fordi en liten endring i livssituasjonen kan få store konsekvenser for unge, sier Winkelman til E24.

BEKYMRET: Iman Winkelman, lederen for Virke Inkasso.

Mens det ikke er noe galt i å ta opp forbrukslån i seg selv, øker også sjansen for å havne i betalingstrøbbel, og her er unge særlig utsatt, fremholder han.

– Unge bør være varsomme. Vi ser også at flere unge bruker forbrukslån for å finansiere boligkjøp, som gjør dem ekstra sårbare, sier inkassotoppen.

Andelen unge som livnærer seg på forbrukslån er forholdsvis stabilt fordelt mellom menn og kvinner i undersøkelsen.

I andre aldre er sprikene større. Kun tre prosent av de som er 21 år eller yngre livnærer seg med forbrukslån – mot 11 prosent blant unge i andre halvdel av 20-årene.

– En tikkende bombe

Reitan tror en forklaring kan være at en del unge tyr til forbrukslån når tiden er kommet for å kjøpe egen bolig.

– Dette kan være en tikkende bombe, sier forbrukerøkonomen, og utdyper:

BEKYMRET: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

– Selv om de aller fleste nordmenn vil klare seg fint om renten stiger, tror jeg det er en del, og da spesielt unge, som vil kunne få store problemer med å betjene gjelden sin. Dersom renten stiger vil disse få enda større problemer, da utgiftene vil øke i takt med renteoppgangen.

Nordmenns opptak av forbrukslån økte med 11,4 prosent i fjor, ifølge tall fra Finanstilsynet. Det til tross for at fjoråret i sin tur var et jubelår for forbrukslånbankene, med 15 prosents kredittvekst fra 2016.

Siv satser på lånebrems

Så langt i år har lite tydet på at den skarpe låneveksten bremser opp. I en rapport denne sommeren konkluderte Finanstilsynet med at mange banker bryter de nye, strengere utlånsreglene.

Les også

Kravene fra inkassobransjen hoper seg opp: Fortviler over brutte frister

Samtidig lades kanonene på Stortinget. I juni gikk finanskomiteen inn for å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån. Regjeringen må servere forslag til konkrete tiltak i høst.

Forbrukertilsynet sier de jevnlig får klager på forbrukslån som pushes av telefonselgere.

Samtidig har finansminister Siv Jensen gitt to selskaper konsesjon til å samle gjeldsopplysninger, og instruert Finanstilsynet om å utarbeide en ny forskrift som strammer inn lånereglene.

Håpet og målet «må være» at den bratte låneveksten avtar og at forbrukslån i større grad avslås til nordmenn som har for mye gjeld fra før, sier Jensen til E24.

Hun har også åpnet for å innføre rentetak, men sier det ikke er hennes førsteprioritet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om