Meglertopp etter blogger-søksmål: – Tilløp til hysteri

Etter flere strenge rettsavgjørelser og et klekkelig erstatningskrav fra kjendisblogger «Funkygine», tar meglertopp Carl O. Geving et oppgjør med skjeggkre-hysteriet han mener har inntatt Bolig-Norge.

– OVERREAKSJON: Jørgine «Funkygine» Vasstrand (t.v.) krever hundretusener etter skjeggkre-funn i leiligheten. NEF-direktør Carl O. Geving mener skjeggkre-kravene i rettsvesenet viser en overreaksjon som mangler sidestykke i våre naboland.
Publisert:

– Det er klart at krypene er ubehagelige. Men det er tilløp til hysteri rundt skjeggkre nå, sier Geving, som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, til E24.

– Og hvis vi lar dette hysteriet utvikle seg videre, og domstolene fortsetter å gi klekkelige prisavslag til de som saksøker, så vil vi få en dysfunksjonell praksis i Norge sammenlignet med våre naboland, advarer han.

Meglertoppen møter motstand hos advokater som går i skjeggkre-kamp på vegne av misfornøyde boligkjøpere.

Les også: (+) Det elleville eventyret om boligmilliardæren Ivar Tollefsen

At boligselgere risikerer en kraftig smekk hvis de unnlater å informere om krypene er helt naturlig, mener Silje N. Andresen, advokat og fagsjef for boligkjøperforsikring i Help.

– Tenk deg at du har to helt like boliger, til lik pris. Så får du vite at det kryr av skjeggkre i den ene boligen, sier advokaten, og fortsetter retorisk:

– Hvilken kjøper du?

Les også

Toppblogger krever 634.000 kroner i prisavslag og erstatning etter skjeggkre-funn

Setter enorme summer i spill

Denne uken møter kjendisblogger Jørgine «Funkygine» Vasstrand (29) i Oslo tingrett sammen med sin ektemann, fotballspiller Morten Sundli (28).

De krever 634.000 kroner i prisavslag og erstatning etter å ha funnet skjeggkre etter boligkjøpet, meldte DN fredag.

Det lyktes ikke E24 å få tak i deres advokat Stian Scheie for en kommentar mandag. Overfor DN har han avslått å kommentere søksmålet.

Men toppbloggerens erstatningskrav er ikke enestående: De siste månedene har E24 skrevet om et økende antall boligselgere som krever hundretusener etter funn av krypene – og som seirer i rettsvesenet.

En boligselger i Bergen ble før jul dømt til å betale 350.000 kroner i prisavslag for å ikke ha opplyst om skjeggkre-bestanden som fulgte med. Selgeren hevdet selv han aldri la merke til krypene, men dommeren avfeide unnskyldningen og fastslo at han hadde handlet «grovt uaktsomt».

De enorme erstatningene skjeggkre utløser illustreres kanskje best av forsikringsaktøren Protector – som sier krypet kostet dem 146 millioner kroner og bidro til å velte hele eierskifteforsikrings-virksomheten deres.

Les også

Protector trekker seg ut av boligselgerforsikring

– Rister på hodet i Sverige og Finland

Geving i NEF presiserer at han ikke kjenner detaljene i det ferske «Funkygine»-søksmålet, og ikke kommenterer på dette konkret.

– Men at skjeggkre skal utløse krav på slike enorme prisavslag, slik enkelte domstoler også har lagt til grunn her i Norge, virker helt fjernt for våre naboland, sier Geving, og utdyper:

– Vi har diskutert dette med våre søsterorganisasjoner i Sverige og Finland, som har en relativt lik byggeskikk og lang erfaring med håndtering av skjeggkre, og de bare rister på hodet. Skjeggkre er også svært vanlig nedover på kontinentet. Hvorfor skal Norge ha en rettspraksis som avviker så mye fra andre land? spør Geving.

– Dette blogger-søksmålet kommer etter flere tingrettsdommer hvor andre boligkjøpere har blitt tilkjent klekkelige erstatninger. Oslo tingrett har fastslått at krypene er ekle og vemmelige?

– Ja, ekle er dyrene. Men skadeksperter har også varslet at skjeggkre vil bli svært utbredt om noen år. Skal vi nedskrive verdiene av hele store deler av den norske boligmassen? De er jo ikke skadedyr i ordets rette forstand: De gjør lite eller ingen skader på selve boligen, påpeker Geving.

Les på E24+

Børskommentar: Protector kan påføre seg selv den største skjeggkre-smellen

Advokat: Verditap bør ikke overraske

– Materielle skader var heller ikke argumentet da en boligselger i Bergen ble dømt til å punge ut 350.000 kroner: Tingrettsdommeren beregnet ingen utgifter, men fastslo derimot at skjeggkre-bestanden svekket boligens markedsverdi med 10 prosent?

– Ja, og det er veldig vanskelig å se at det er grunnlag for å fastslå et slikt verditap, svarer Geving:

Advokat og fagsjef Silje N. Andresen i Help.

– Dommeren har helt sikkert gjort sitt beste, men vår erfaring tilsier ikke at det er grunnlag for slike prisforskjeller. Tvert imot: Vi har eksempler på at verdien ikke svekkes i det hele tatt.

I Help forsikring har de ført og vunnet flere skjeggkre-saker på vegne av boligkjøpere.

– At rettsveneset i Norge har kommet til at skjeggkre svekker markedsverdien, kan neppe være så overraskende, sier fagsjef Andresen.

– Så vil det variere hvor stort verditapet er. Hittil er det avsagt cirka 15 tingrettsdommer om dette, og det er individuelle vurderinger med hensyn til utmåling i alle sakene, sier advokaten.

Hun sier boligenes øvrige stand ofte er førende for mye krypene «spiser opp» av markedsverdien.

– Er det en gammel rønne med en drøss av ting som må fikses, blir verditapet som følge av skjeggkre gjerne noe mindre enn hvis boligen ellers er i plettfri stand.

Les også

Insektinvasjon havnet i retten: Informerte ikke om krypene – må bla opp en halv million

– Finnes ingen sikker kur

– Hvordan beviser dere denne verdisvekkelsen?

– Det er individuell bevisføring i hver enkelt sak, hvor vi bruker lokale sakkyndige for å vurdere markedskonsekvensen. Her kan beliggenhet, prissegment og andre forhold spille inn, svarer advokaten.

Selv om ikke alle reagerer på krypene med like stor vemmelse, sier hun poenget er at dette er noe boligkjøpere selv må få vurdere før de legger pengene på bordet. Og da må det reageres overfor selgere som ikke informerer slik de skal, mener hun.

– Geving poengterer at skjeggkre er ufarlige og at rettsavgjørelsene heller ikke beregner noen utbedringsutgifter. Hvordan kan det være riktig at det svekker boligenes verdi med flere hundre tusen?

– Dette er hyppig brukte argumenter, men det har jo aldri vært noe krav til at noe må kunne utbedres, for at det skal være en mangel ved boligen, svarer Andresen.

Tvert imot er det gjerne problemene i boligen som ikke lar seg fikse som kan bli mest brysomme, påpeker hun – slik som nettopp skjeggkre.

– Per i dag finnes det ingen sikker kur for å utrydde dem. I stedet må man kanskje jevnlig bruke penger på tiltak for å holde bestanden i sjakk, med stor risiko for at krypene fortsatt er i boligen når den skal selges videre.

Publisert:

Her kan du lese mer om