netfonds

Netfonds var det første selskapet som tilbød verdipapirhandel på internett i Norge helt tilbake i 1996. Har de klart å henge med i utviklingen?

Svaret er tilsynelatende både ja og nei.

«Problemet» med Netfonds er at nettmegleren ikke skiller seg ut som best i klassen på noen av de oppsatte parameterne. Dersom DeGiro holdes utenfor er Netfonds prisleder i det norske markedet, men de er tilsynelatende ikke i stand til å konkurrere med nederlenderne.

Netfonds scorer ellers dårlig på brukergrensesnitt, og man får både mer oversiktlige og mer intuitive tilleggstjenester hos andre tilbydere. Netfonds fremstår som et tilbud til rutinerte aksjehandlere snarere enn til nybegynnere.

Et argument for å velge Netfonds kan kanskje være PrimeTrader, selskapets børsterminal. Denne er tilgjengelig for alle med forsinkede kurser, og kan oppgraderes mot betaling. Mange vil nok ha glede av et slikt verktøy, men det er ikke nok til å ta Netfonds til topps i E24s meglertest.

Oppsummering

Solid historikk til tross: Det er flere grunner til ikke å velge Netfonds enn å velge dem, dersom man legger alternativene til grunn. Prisnivået trekker helt klart opp, men helheten forsvarer ikke mer enn en treer på treningen.

Kriterier

Brukervennlighet

Vi har primært handlet med Netfonds gjennom nettleseren, og det er på dette punktet nettmegleren gjør det dårligst.

Testpanelet mener at selve designet er rotete. Man så seg nødt til å klikke seg frem og tilbake i navigasjonen på siden, hvilket fremstår som tungvint. Det oppsto også noen feil underveis der forklaringene som ble gitt var uforståelige.

Etter litt bruk gled handlingen mer naturlig, men det endrer ikke det faktum at Netfonds-løsningen er blant testens minst intuitive. For drevne brukere er altså Netfonds et OK valg, mens nybegynnere bør se andre steder for en bedre brukeropplevelse.

E24 har også gjennomført noen handler med PrimeTrader, men har ikke benyttet denne nok til å kunne felle noen endelig dom. Vi ble ikke umiddelbart blåst overende av mulighetene terminalen byr på sammenlignet med konkurrerende produkter. Men det må understrekes at vi har benyttet den enkleste versjonen, og erfaring med lignende programvare tilsier at det tar noe tid å bli «varm i trøyen».

Priser

Kurtasjekostnadene er den mest åpenbare grunnen til å velge Netfonds. Standardproduktet ligger lavere enn tilsvarende hos eksempelvis konkurrenten Nordnet, både på norske og utenlandske aksjer.

Grunnen til at Netfonds ikke går helt til topps her, er nykommeren DeGiro. Det nederlandske selskapet har lagt seg betydelig under Netfonds på pris. Det er naturlige årsaker til dette (se omtalen av DeGiro for mer informasjon).

Informasjon og tilleggstjenester

Netfonds tilbyr nyheter fra en rekke nordiske og internasjonale kilder, og dette er integrert i den øvrige løsningen. En del av denne informasjonen er lett tilgjengelig andre steder, men det er praktisk å få den samlet på ett sted.

Realtidsnyheter fra eksempelvis TDN og Dow Jones Newswires koster penger.

Utover den nevnte børsterminalen er det imidlertid begrenset med tilleggstjenester å spore hos Netfonds. Unntaket er selvfølgelig daglige kommentarer, samt porteføljerapporter, fra forvalterprofilen Roger Berntsen.

Tilbud og utvalg

Netfonds tilbyr ordinær handel med skandinaviske og amerikanske aksjer, samt futures, warrants og tegningsretter i de nevnte landene.

Nettmegleren har imidlertid begrenset tilbud i eksempelvis de europeiske markedene, der flere av konkurrentene kan by på større utvalg.

Da vi skulle testkjøpe Lufthansa-aksjen, viste det seg at vi kun kunne handle på markedsplassen Bats, og ikke direkte på Frankfurt-børsen. Dette er ikke egentlig så problematisk, men verdt å merke seg.

Priseksempler

Regnestykkene under viser anslåtte kurtasjekostnader for tre ulike porteføljer bestående av norske og utenlandske aksjer. Meglerhuset opererer med en prosentsats og et fast kurtasjebeløp.

For en aktiv investor som gjør flere små investeringer vil den faste kostnaden «spise opp» fortjenesten, mens en investor som gjør færre, store investeringer vil komme dårligere ut med en høyere prosentsats.

Portefølje 1: 10 000 kr

Aksje Kurtasje
Statoil 49,00
Danske Bank 49,00
Sandvik 49,00
Lufthansa -
General Electric 69,00
Totalt 216,00

Portefølje 2: 500 000 kr

Aksje Kurtasje
Statoil 49,00
Danske Bank 49,00
Sandvik 49,00
Lufthansa -
General Electric 100,00
Totalt 247,00

Portefølje 3: 1 000 000 kr

Aksje Kurtasje
Statoil 60,00
Danske Bank 60,00
Sandvik 60,00
Lufthansa -
General Electric 200,00
Totalt 380,00

netfondss kommentar

- Vi sløser ikke med kostnadene. Jeg synes nesten at kurtasjen er litt for lav, sier administrerende direktør Rolf Dammann i Netfonds.

Netfonds scorer best av alle på priser, dersom man ser bort fra DeGiro. Og av nettmeglerens minstekurtasje på 49 kroner utgjør VPS-avgiften rundt 20 kroner.

Dammann trekker ellers frem at de får få henvendelser fra kunder som ikke finner frem på sidene deres, hvilket taler mot E24s vurdering av at siden er lite intuitiv å bruke.

- Vi har utviklet dette over 20 år, og funnet ut av hva som skaper minst problemer. Sidene er laget for å ha lavest mulig bemanning på kundeservice, og jeg tror ikke at noen andre aktører har færre enn oss. Men jeg kan medgi at sidene ser litt gamle ut, sier Dammann.

Netfonds-direktøren trekker ellers frem produkter de tilbyr sine kunder – som er litt på siden av vår test – men som i og for seg er interessante for investorer, deriblant retailhandel i valutakryss og aktivt forvaltede småporteføljer.

- På trading tviler jeg på at for eksempel DNB er bedre enn oss, sier Dammann.