nordnet

Med 65.000 kunder er Nordnet den største av de spesialiserte nettmeglerne i Norge, og de posisjonerer seg på mange måter i midten:

Selskapet har mer å by på av tilleggstjenester enn for eksempel DeGiro, og tilbyr et vesentlig bredere utvalg handelsmuligheter enn for eksempel Skandiabanken.

På den andre siden er ikke Nordnet spesielt billig.

Standardkontoen E24 har testet er i utgangspunktet like dyr å bruke som DNBs dersom man skal handle norske aksjer. Den er dog rimeligere dersom man skal handle i utlandet, og det finnes billigere alternativer dersom man er mer aktiv.

Det som for alvor skiller Nordnet fra konkurrentene er samfunnet de forsøker å bygge rundt sine tjenester. Der konkurrentene tilbyr en handelsplattform, legger Nordnet til en personlig «touch» som ingen av de andre kan skilte med.

Oppsummering

Nordnet fremstår som en solid totaltjeneste for private investorer, med bra utvalg og en god del interessante tjenester for dem som ønsker en mer aktiv handelshverdag. Gitt at vi har testet selskapets standardabonnement er prisnivået skuffende, og trekker ned totalkarakteren.

Kriterier

Brukervennlighet

Nordnets tjenester er relativt enkle å bruke. Nye kunder får umiddelbart en liten innføring i hvordan ting fungerer, før man raskt kommer i gang med handlingen.

Vår testperson brukte litt tid på å navigere seg rundt både i det norske markedet og mellom de forskjellige markedene, men når man først har gjort dette noen ganger er det ganske enkelt.

Nettmegleren får ellers trekk for at kurtasjen tilsynelatende ikke beregnes automatisk ved hver handel. Dette er en ganske enkel, men viktig tjeneste, spesielt for en aktør som har mange ikke-profesjonelle investorer i sin kundeportefølje.

Priser

Som nevnt over plasserer Nordnet seg prismessig i klasse med totalbankene. Dette er både overraskende og litt skuffende.

Listepris på handel med norske noterte aksjer på vår standardkonto er 0,05 prosent, med en minstekurtasje på 95 kroner. Dette er nøyaktig det samme som man må ut med for tilsvarende handler hos DNB og Nordea, og ikke levelig for en aktiv investor.

Merk imidlertid at den mer aktive investoren vil bli oppgradert: Ved 15 handler i måneden faller kurtasjen til 0,045 prosent/79 kroner og ved 30 handler faller den til 0,039 prosent/59 kroner. Mindre aktive investorer kan også velge tilbudet «mini», som har en høyere prosentsats og lavere minstekurtasje.

Med disse alternativene fremstår Nordnet som betydelig mer konkurransedyktige. Men det er litt på siden av vår test.

På utenlandske aksjer legger Nordnet seg under DNB, men høyere enn prisvinneren DeGiro.

Informasjon og tilleggstjenester

Som nevnt er tilleggsproduktene en av Nordnets styrker.

Der DNB kan skilte med et helt kobbel av analytikere, er Nordnets profesjonelle analysedekning riktignok mer begrenset. De kan skilte med en analytikerportefølje basert på konsensus innhentet av nyhetsbyrå, tilbyr teknisk analyse fra Investtech og har investeringsøkonom Karl Oscar Strøm som et ess i ermet.

Nordiske investorer får også tilgang til nyheter og pressemeldinger fra en rekke leverandører, noe av dette er med en tidsforsinkelse.

I tillegg til dette kommer imidlertid det sosiale aspektet ved Nordnet:

Interesserte kan lese analyser skrevet av studenter, og dessuten tips, triks og porteføljeforslag fra andre av Nordnets kunder gjennom Shareville – et sosialt nettverk for investorer. Shareville er fortsatt relativt ferskt, men et spennende tilbud som absolutt trekker opp helheten.

Tilbud og utvalg

Nordnet tilbyr elektronisk handel på en rekke markedsplasser i Norge og utlandet, samt flere ulike derivater. Utvalget er blant testens beste.

Priseksempler

Regnestykkene under viser anslåtte kurtasjekostnader for tre ulike porteføljer bestående av norske og utenlandske aksjer. Meglerhuset opererer med en prosentsats og et fast kurtasjebeløp.

For en aktiv investor som gjør flere små investeringer vil den faste kostnaden «spise opp» fortjenesten, mens en investor som gjør færre, store investeringer vil komme dårligere ut med en høyere prosentsats.

Portefølje 1: 10 000 kr

Aksje Kurtasje
Statoil 95,00
Sandvik 89,81
Danske Bank 77,92
Lufthansa 126,46
General Electric 102,33
Totalt 491,52

Portefølje 2: 500 000 kr

Aksje Kurtasje
Statoil 95,00
Sandvik 100,00
Danske Bank 120,00
Lufthansa 150,00
General Electric 150,00
Totalt 615,00

Portefølje 3: 1 000 000 kr

Aksje Kurtasje
Statoil 100,00
Sandvik 200,00
Danske Bank 240,00
Lufthansa 300,00
General Electric 300,00
Totalt 1 140,00

nordnets kommentar

- Vår ambisjon er å ha en digital nettbutikk for sparing og investering med bra brukergrensesnitt, der kundene føler at de har kontroll, fylt av de beste produktene, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet.

Nordnet ønsker å være konkurransedyktige på pris og samtidig gi kundene støtte og veiledning for å kunne gjøre gode investeringer.

- Aksjehandel på nett er ganske billig, og da er det ikke bare pris som betyr noe for kunden, sier Skar.

Han trekker frem at kundene kan velge mellom flere prismodeller. I et alternativ ligger normalkurtasje med mulighet for oppgradering. En annen mulighet er såkalt mini-kurtasje.

- Mini er veldig attraktivt for dem som handler for mindre beløp, typ under 30.000 til 40.000. Der er vi Norges billigste. I tillegg har de aller mest aktive daytraderne spesialpriser som er konkurransedyktige også sammenlignet med en aktør som DeGiro, sier Skar.

Nordnet skiller seg spesielt ut i E24s test gjennom den sosiale plattformen Shareville, og Nordnet-sjefen forteller at de har fått gode tilbakemeldinger:

- Vi lanserte denne fjor høst, og har nå 50.000 brukere som har investert ekte penger i ekte porteføljer. Vi tror på kraften av å være mange, og dette blir bare bedre, jo flere som er med. Vi har ikke noen ambisjon om å bygge opp et tradisjonelt analysekorps, slik DNB har, men ønsker å utfordre de tradisjonelle modellene på en ny måte, sier Skar.