Listhaug kritiseres for rolleblanding

At Frp-Listhaug vil fortsette som sentralstyremedlem hvis partiet kommer i regjering, er uakseptabelt, mener partiets mulige regjeringspartnere.

FÅR ROLLEKRITIKK: Frp-politiker Sylvi Listhaug får kritikk etter at hun ikke så noen problemer med både å være PR-rådgiver og sitte i sentralstyret til et regjeringsparti.
Publisert: Publisert:

Frps Sylvi Listhaug ble i helgen gjenvalgt til Frps sentralstyre, men ser ikke noen problemer med dobbeltrollen.

Listhaug er PR-rådgiver i PR-byrået First House.

Norske kommunikasjonsbyråer holder kundelistene sine hemmelige samtidig som de blant annet jobber for å påvirke politiske beslutninger.

Flere toppolitikere i de borgerlige partiene reagerer kraftig, skriver Dagens Næringsliv.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Listhaug må bestemme seg for hva hun vil.

– Det er prinsippløst å tro at alskens roller kan kombineres med sentralstyreverv. Problemet er at kundelistene til PR-byråene er hemmelige, sier Grande til avisen.

Ikke akseptabelt

Mandag sa Listhaug til Dagens Næringsliv at hun ikke hadde blitt valgt av landsmøtet, dersom hennes jobb i First House var et problem.

– Sylvi Listhaugs holdninger er ikke akseptable i en borgerlig regjering, fordi en slik regjering må etablere noen arbeidsregler som sikrer armlengdes avstand til kommunikasjonsbyråer, sier Høyres Per-Kristian Foss.

LES OGSÅ: Jagland slår First House-alarm

Han sier han setter pris på partikollega Julie Brodtkorbs standpunkt. Som direktør i PR-byrået JKL fastslo hun mandag at hun vil trekke seg fra Høyres sentralstyre straks partiet skulle komme i regjering.

Jobbe for hvem?

– Det vil være uakseptabelt at for eksempel en kommunikasjonsrådgiver skal sitte i et arbeidsutvalg eller et sentralstyre sammen med ledende statsråder. De kan jo ikke vite hvem hun jobber for, sier Foss.

Han sier det i teorien kan være for et annet politisk parti, for oljeselskaper som jobber for å få innført lavere skattesatser, eller bedrifter som er inne i forhandlingsprosesser med regjeringen.

LES OGSÅ: Vil gi eksstatsråder lobbyforbud

– En dobbeltrolle som Listhaug ser for seg, blir umulig, sier Foss som ikke aksepterer Listhaugs standpunkt om at hun er i stand til å vurdere sin egen habilitet.

Tilbakeholden

KrF-leder Knut Arild Hareide er tilbakeholden med å kritisere Listhaug, men også han roser Julie Brodtkorbs standpunkt om å trekke seg fra Høyres sentralstyre dersom partiet kommer i regjering.

– Det skal ikke være noe yrkesforbud, men folk må være varsomme og ikke havne på flere sider av bordet, sier han.

Listhaug selv skriver i en SMS til Dagens Næringsliv at hun ofte er uenig med Per-Kristian Foss og Trine Skei Grande, noe hun registrerer at hun også er i denne saken. Utover det har hun ingen kommentar.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om