Tesla Model X utsatt

Teslas neste modell, SUV-en Model X, skulle komme helt i starten av 2015, det gjør den ikke.

I FARTA: Tesla Model X kommer neste år, men ikke så tidlig som først ventet.
Publisert: Publisert:I sommer sa Tesla til E24 at deres kommende SUV, Model X, ville komme på markedet i starten av 2015, både i Norge og ellers verden. Nå viser det seg at kundene må vente lenger på bilen.

– Grunnen til at vi utsetter lanseringen til tredje kvartal er at vi vil være helt sikre på at produktet er i orden, at det gir kundene en god opplevelse. Vi kunne bygd en håndfull og levert de tidligere, men med masseproduksjon blir det mer komplekst, sier Esben Pedersen, kommunikasjonssjef for Tesla i Scandinavia, til E24.

De ønsker å få opp et stort produksjonsvolum tidligere enn de klarte med Model S i 2012.

Mer bilstoff på E24 BIL

Drivlinjen er den samme som kommer i Model S Dual Motor, og den er klar for produksjon. Det som trenger mer testing og prøving er blant annet dørene og den tredje seterekken.

– Dette er helt nye ting, som ikke har vært prøvd før, sier Pedersen.

To motorer

Det som er klart er at Model X vil komme til Norge ganske raskt etter at den slippes på hjemmemarkedet. Med Model S tok det tid fra USA lanseringen til den kom til Norge, som var første land i Europa som fikk bilen. Da var det snakk om nesten trekvart år.

Men denne gangen vil typegodkjenningen ta langt kortere tid da Model X deler mye teknikk med Model S.

(saken fortsetter under bildet)

DØRER: Franz von Holzhausen, Teslas sjefdesigner, viser frem Model X på bilutstillingen i Detroit i januar 2013.

Model X er en SUV, med en motor på hver aksling. Den skal leveres i to versjoner, en på 60 kWh og en på 85 kWh. Den sterkeste skal gjøre null til hundre på mindre enn fem sekunder.

50.000 neste år

Pedersen sier de skal levere 50.000 biler totalt neste år, i år regner de med å levere 35.000.

– Vi kunne kanskje levert mer, men vi vil ikke lage fler enn vi er helt sikre på at blir solgt. Vi er et ganske lite firma, som vil ha stor variasjon i våre leveringer, til for eksempel Norge. En måned kan det være 1000 biler, neste måned ingen. Vi har ikke ti båter som ligger og venter på å lever biler, men kanskje to til tre.

Les også

Tesla klarer ikke nå eget leveringsmål

Pedersen vil ikke ut med noen tall på hvor mange bestillinger de har fått inn på Model X, hverken fra Norge eller internasjonalt.

– Hvor mange som blir produsert neste år er ikke klart. Det kan være riktig mange, eller ganske få.

Reservasjonsholderne betaler det samme forskuddet på Model X som på Model S, 31.000 kroner, som er 100 prosent refunderbart. Skal man ha Signatur-utgaven, den som kommer aller først, er reservasjonsprisen 230.000, disse bilene er i tillegg maks utstyrt.

Les også:

Analysebyrå: Tesla har en helt unik fordelTesla «åpner» ØsterdalenTesla-sjef advarer mot kunstig intelligensPublisert:
Gå til e24.no