Frykter elbilstopp i Danmark: Politikere skrur opp avgiftene

Det er ikke lenger så dejlig å være amerikansk i Danmark.

FORGJEVES: Falkevingedører og lang rekkevidde til tross. Danske politikere har ikke latt seg overbevise av Tesla-sjef Elon Musks lobbyvirksomhet for å hindre at Danmark skrur opp avgiftene på elbiler.
Publisert:

Hvis du trodde Norge hadde Europas høyeste bilavgifter, må du tro om igjen. I Danmark er det nemlig enda verre.

De høye avgiftene i Norge og Danmark har gjort det ekstremt lukrativt å kjøpe elbil, siden de slipper avgifter og moms, i tillegg til å få en rekke andre særfordeler.

Mens de fire borgerlige partiene her i landet klarte å bli enige i mai om å frede avgiftsfritaket for elbiler ut 2020, er situasjonen i Danmark en annen.

Nå klarer nemlig ikke danske politikere å holde fingrene av fatet lenger. Med et nytt politisk forlik på bordet går det mot slutten for avgiftsfritaket for elbiler.

Dermed må elbilene etter hvert betale full avgift. I Danmark betyr det 108 prosent avgift av bilens avgiftsverdi opp til 81.700 kroner, og deretter 180 prosent avgift.

Nesten dobbel pris

Det nye elbilforliket rammer den amerikanske elbilprodusenten Tesla spesielt hardt, melder Berlingske Business. Det er Socialdemokratene, De radikale og Dansk Folkeparti som har slått seg sammen for å få til en enighet som sikrer statskassen inntekter.

Ifølge avisen skal de danske bilavgiftene nå innføres gradvis på de fleste elbiler. For Tesla Model S P85D øker derimot prisen med hele 81 prosent allerede neste år. Det innebærer at prisen på denne bilen vil øke fra 875.000 til 1,5 millioner danske kroner.

En elektrisk Volkswagen e-up slipper billigere unna, og øker fra 190.000 til 209.000 danske kroner. Prisen på Teslas rimeligere Model S 70D øker på sin side 31 prosent fra 590.000 til rundt 740.000.

Teslas kommunikasjonssjef i Skandinavia, Esben Pedersen, sier til avisen at det fortsatt er noen usikkerheter rundt hvor mye prisene skal øke, men sier at utfallet blir det samme uansett:

– Alt annet likt, så er det her ikke en innfasing av avgifter på elbiler, men en avvikling av elbiler i Danmark.

Tesla-sjef Elon Musk har i det siste besøkt Danmark for å prøve å overtale danske politikere til å la elbilene være inntil videre. Salget av elbiler i Danmark har steget kraftig i påvente av at avgiftene vil komme.

Ifølge forliket må elbiler som skal slippe avgift leveres innen 1. juli neste år til kunder som allerede har bestilt.

Les også

Her er Tesla Model X

Les også

Tesla leverer 49 prosent mer

Les også

Norske forhandlere kan tjene 130 millioner på Volkswagen-skandalen

Publisert:

Her kan du lese mer om