Elon Musks Hyperloop kan bli bygd i Slovakia

To selskaper leder an i kappløpet om å gjøre Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musks Hyperloop-idé til virkelighet.

RØRTRANSPORT: Slik ser Hyperloop Transport Technologies for seg at Hyperloop vil kunne gå inn i bylandskapet.

HTT
Publisert:,

Nå har et av dem signert en intensjonsavtale med myndighetene i Slovakia, ifølge Forbes. Kanskje kan det østeuropeiske landet bli det første som transporterer mennesker i kapsler som sendes i svært høy hastighet gjennom et nettverk av trykk-regulerte rør.

– Slovakia er en teknologisk ledestjerne innen automotiv-, materialvitenskap og energisektoren i industrien, flere av områdene som er essensielle i Hyperloop-systemet, sier Dirk Ahlborn, administrerende direktør i Hyperloop Transport Technologies (HTT).

Bratislava-Wien på åtte minutter

I likhet med konkurrentene i Hyperloop Technologies har HTT kastet seg på ideen om hyperloop etter at Musk presenterte den for første gang i 2013.

Begge selskaper hevder det er teknologisk gjennomførbart, men et annet spørsmål er om det vil være økonomisk bærekraftig.

Ahlborn og HTT kjører en slags open source-tilnærming til prosjektet. På crowdfunding-siden jumpstartfund.com har han en kampanje gående for sin versjon av hyperloopen, hvor han ber om innspill og kommentarer fra alle som kan og vil bidra.

Ifølge Forbes, som var de første som omtalte avtalen HTT har inngått med Slovakia, vil en fungerende Hyperloop kunne frakte en person fra Bratislava til Wien på cirka åtte minutter, og Bratislava til Budapest vil ta 10 minutter. Det vil innebære at toppfarten er på 1200 kilometer i timen.

Kan bli verdifulle

Deres første testbane for Hyperloop er under oppføring i Quay Valley i California i USA, og her regner man med å ha en prototyp klar i 2018.

Konkurrentene i Hyperlooptech, bygger samtidig sin testbane i delstaten Nevada, ikke langt fra Las Vegas.

Ifølge Forbes er det nå flere enn 500 personer som bidrar på Ahlborns crowdsource-prosjekt, de fleste av dem gjør det enten gratis eller i bytte mot opsjoner.

Dersom HTT lykkes med å være de som lander Hyperloop-visjonen, vil disse opsjonene kunne bli svært verdifulle.

Les også

Musks elleville Hyperloop er et steg nærmere realitet

Les også

Tesla-gründeren: Starter bygging av «menneskelig rørpost» neste år

Les også

Her skriver Elon Musk romfartshistorie