Klassens peneste

BMWs 4-serie Gran Coupé er så lekker at man nesten glemmer alle de andre rare påfunnene den tyske giganten har hatt de siste årene.

Publisert: Publisert:

BMW er skikkelig i støtet om dagen. I Norge opplever de historisk høye salgstall og de ruller ut den ene nye modellen etter den andre. Samtidig må det sies at det er en del av disse som ser litt merkelige ut, og nå kommer det snart en modell med forhjulstrekk.

Man kan lure på om de har mistet sitt eget DNA etter eller annet sted på veien når man ser en X4 eller 2-serie Active Tourer. Biler som ikke stemmer overens med de forventningene man faktisk har når man snakker om en BMW.

X4 var vi nylig ute med, den er for så vidt god å kjøre, men estetikken og selve ideen bak er tvilsom. I tillegg kjører de på med en absurd mengde modeller, som ingen visste de trengte, som en familie-SUV med coupé-ambisjoner.

Mer bilstoff på E24 BIL

Enhver nisje som ikke har vært prøvd skal få sin modell. Og man kan jo lure litt på hva de skal med en 4-serie Gran Coupé, når de nylig lanserte 3-serie GT. Begge biler i samme størrelse, men noenlunde samme utgangspunkt, som har fem dører i det man en gang kalte kombi-coupé utførels

Flat og elegant

3-serie GT er en slags krympet idé av 5-serie GT, en bil som ikke var særlig vellykket. 3-serien er riktignok noe mer okey estetisk, men fortsatt en litt for baktung og uelegant affære. 4-serie Gran Coupé er ikke like romslig inni, men den er utrolig fin. Den klarer å holde på de elegante linjene man og finner i 6-serie Gran Coupé, i en litt mindre skala.

Jeg vil påstå at den er mellomklassens desidert lekreste bil. Fronten er aggressiv, akkurat slik den skal være på en BMW. Der 3-serie har et litt klumpete panser er 4-serie Gran Coupé flat og elegant. Et element som er videreført i hele designen. Med lange, lekre linjer, en lav hekk og en skikkelig coupéform på taket.

KOMBICOUPÉ: Etter noen års fravær i bilmarkedet er den gode gamle kombicoupeen på vei tilbake.

Absolutt alle som så bilen mente den var virkelig fin. Den er ikke prangende, slik den større 6-serien er, bare en svært velproporsjonert familiebil.

Den er drøyt ti centimeter lavere enn 3-serie GT, og man sitter lavt og godt i kupeen. Det merkes med at sikten ut en noe mer begrenset, blant annet er frontruten skarpt vinklet og relativt liten. En lang kompis klagde over at issen ble trykket mot soltaket, men for gjennomsnittsnordmannen er det adekvat med plass.

Kjøreglede

Modellen vi prøvde var 420d med firehjulstekk. Det vil si en dieselmotor på 184 hestekrefter, et passende, men ikke spesielt sprekt valg. Med denne motoren gjør bilen null til hundre på 7,5 sekunder.

Kjøreegenskapene er veldig gode, bilen har et lavt tyngdepunkt, hjulene så å si hvert hjørne og den vi prøvde var utstyrt med adaptivt understell. På klassisk BMW-vis gir det bilen en god blanding av sportslighet og komfort.

Flere biltester

Motoren har sine begrensninger, med et ganske kort register, men girkassen glatter over dette på veldig imponerende vis. Samtidig er den av det sportslige slaget, slik at den byr på veldig kontante girskift, som tar vekk noe komfort.

Dette gjør at bilen er veldig fin på veier som krever litt av bil og sjåfør. Retningsstabiliteten er briljant, den er forutsigbar, lettkjørt, balansert og gir føreren både selvtillit og trygghet.

Coupé med fem dører

4-serie Gran Coupé deler svært mye av drivverk og deler med den rene coupé-utgaven, og blir et mer sporty og stilig alternativ til den vanlige 3-serien. I forhold til en tilsvarende 320d stasjonsvogn er prisen 40.000 høyere, mens den koster 14.000 mer enn 320d GT.

Utstyrsmessig ser det ut til at 4-serie Gran Coupé er noe bedre standardutstyrt enn sine nære søsken, med blant annet xenonlys og skinnratt.

SPORTY: BMW 4-serie Gran Coupé er mer sportslig en den nære slektningen 3-serie GT.

Bagasjeromsplassen er lik den man finner 3-serie sedan, som er 15 liter mindre enn stasjonsvognenog 40 liter mindre enn i 3-serie GT. BMW selv sier at 3-serie GT skal appellere til det praktiske, mens 4-serie Gran Coupé er for dem som vil ha en mer sporty bil.

Er man i markedet for en mellomklassebil og ikke trenger stasjonsvognens bagasjeromshøyde, eller eventuelt har en skrå hund, så er dette bilen. Audi A5 Sportback har hatt et behagelig et fravær av konkurrenter som dette siden den ble lansert i 2009, nå er den grundig forbikjørt av 4-serie Gran Coupé. Det har blitt en så vellykket og klassisk BMW, at man kan se litt gjennom fingrene med svært mange av de andre rare påfunnene de har hatt den senere tiden, men ikke nok til at den dekker over at de nå lanserer en bil med forhjulstrekk.

Publisert:

Her kan du lese mer om