Volkswagen kan bli tvunget til å gi tilbake milliardlån

Den europeiske investeringsbanken (EIB) kan komme til å kreve tilbake et milliardlån fra Volkswagen på grunn av utslippsskandalen.

GIGANTLÅN: Den europeiske investeringsbanken vurderer å kreve tilbake lån som VW har fått for å utvikle miljøvennlige motorer.

Stefan Wermuth
  • NTB
Publisert:

Volkswagen har siden 1990 fått flere lån fra EIB. Til sammen dreide det seg om cirka 4,6 milliarder euro, mer enn 42 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Av dette beløpet gjenstår det å tilbakebetale 1,8 milliarder euro (16,5 milliarder kroner). Men EIBs sjef Werner Hoyer sier det nå kan bli aktuelt å kreve tilbake beløpet i sin helhet på grunn av utslippsskandalen.

Les også

Her kan du sjekke om din bil er rammet av VW-jukset

Hoyer forklarer det med at lånene var gitt til VW nettopp for blant annet å bidra til at konsernet kunne utvikle motorer med lave utslipp.

– EIB kan ha blitt påført et slag av utslippsskandalen fordi vi må oppfylle visse klimamål når vi gir ut lån, sier han til Süddeutsche Zeitung.

Hoyer legger til at EIB skal gjennomføre grundig gransking av hva VW har brukt lånene til. Hvis det viser seg at lånene ble brukt til andre formål enn forutsatt, kan EU-banken komme til å kreve pengene tilbake, opplyser banksjefen.

Hoyer sier han er svært skuffet over Volkswagen og frykter at EIBs forhold til bilprodusenten kan ha blitt påført skader som følge av utslippsskandalen.

VW har innrømmet å ha utstyrt rundt 11 millioner biler med programvare som aktiveres i tester slik atdet ser ut som om bilene har mindre utslipp enn de egentlig gir fra seg.

Les også

Norske forhandlere kan tjene 130 millioner på Volkswagen-skandalen

Les også

3,6 millioner Volkswagen-biler i Europa må repareres

Les også

Her kan du sjekke om din bil er rammet av VW-jukset

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. VW setter av 150 milliarder kroner til å betale for utslippsjukset

  2. Volkswagen mistenkt for å ha villedet EUs investeringsbank

  3. Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Utslippsskandalen omfatter elleve millioner biler

  6. Krever Müllers avgang