Ett år med personlige bilskilt: Nordmenn har brukt over 50 mill.

For ett år siden ble tjenesten for å bestille personlige bilskilt lansert. Siden den gang har over 54 bilskilt-millioner kroner dumpet ned i kassen til Statens vegvesen.

MILLIONER INN: VG skrev om Vegard Søbstad Myhre som fortalte at det går mye i taco til middag, og at han derfor følte det passet fint med «Taco» på bilskiltet. Statens vegvesen har tjent millioner på nordmenns iver etter å få personlig bilskilt.
Publisert: Publisert:

Statens vegvesen har mottatt 21.902 søknader om personlige bilskilt siden tjenesten åpnet for et drøyt år siden. Til en pris på 9.000 kroner per stykk tilsvarer det en potensiell inntekt på nesten 200 millioner kroner.

Imidlertid er det kun 6.099 personer som har fått søknaden godkjent og betalt for skiltet.

Det utgjør over 54 millioner kroner i inntekter i løpet av et år.

Les også

Circle K setter opp bensinprisene igjen: – Det er «all-time high»

Øremerket trafikk-kampanjer

Det har blitt investert millioner i å få løsningen opp og stå med datasystemer, saksbehandling og produksjon. Trafikkstasjonen i Trondheim har fått den ekstra oppgaven med å behandle søknadene.

Overskuddet er øremerket Statens vegvesen arbeid med nasjonale trafikksikkerhetskampanjer.

«Number of the Beast»: – Noen tror at jeg er djeveldyrker, så det har vært noen negative kommentarer også. Men det må jeg jo regne med når det er så spesielle skilt, sier Østby.

Da tjenesten ble lansert var det en forutsetning om at Vegvesenet senere kunne rapportere hva overskuddet fra bilskiltene går til. Dette kravet er innfridd, ifølge Elma Sulic, leder for Kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Statens vegvesen.

– I 2018 vil midlene bli brukt på kampanjen “Oppmerksomhet” og de pågående kampanjene “Del veien” og “Belte i Buss”.

– Mye lavere nivå nå

– Vi opplevde stor pågang i starten, men det har stabilisert seg til et mye lavere nivå nå, sier Sulic.

Det kan man også se på antall søknader totalt. I løpet av tjenestens første måned ble det sendt inn over 12.000 søknader. Det totale antallet i løpet av et år er ikke engang det dobbelte. Det er likevel ingen overraskelse, ifølge kontorsjefen.

– Dette er som forventet, opplyser hun.

Ikke forpliktende

Selv om det har blitt sendt over 21.000 søknader, betyr ikke det at det finnes 21.000 personlige bilskilt på norske veier.

Systemet fungerer slik at du kan søke om så mange navn du vil, og de som blir godkjent har man 30 dager på seg til å betale for. Om skiltet ikke blir betalt, annulleres reservasjonen.

Sjef for det hele. Transportminister Ketil Solvik-Olsen med to personlige bilskilt

– Noen har søkt om flere skilt, men har valgt å betale for kun ett, eller ingen i det hele tatt, sier Sulic. I tillegg er noen skilt avslått fordi det er støtende, eller fordi skiltet kan forveksles med ordinære bilskilt.

Det er altså 6.099 bilskilt som både er godkjent og betalt for. Når dette er gjort, eier man skiltet i ti år.

Likevel er det enda færre personlige bilskilt man kan se på veien. Man beholder sitt originale bilskilt, og kan bytte mellom hvem man bruker.

Vegvesenet opplyser om at 4.784 skilt er å finne på norske veier. Hvorfor ikke flere har tatt skiltene i bruk har ikke Sulic noe godt svar på:

– Det kan ha mange og individuelle årsaker, som vi ikke kan gi et generelt svar på, avslutter hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om