Nel vil bruke 150 millioner på Notodden: Mangedobler produksjonen etter milliardkontrakt

Nel har hentet penger i markedet etter milliardkontrakten med Nikola. Nå skal selskapet bygge verdens største fabrikk av sitt slag, på Notodden.

STORKONTRAKT: Nel utvider sin produksjonsfabrikk på Notodden, ettersom de har storkontrakt med den amerikanske lastebilprodusenten Nikola - som skal lage bryggeribiler som kjører på hydrogen.

Foto: Nikola
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

Produksjonen vil starte i 2020, og byggingen betyr at Nel skal hyre inn 30 til 40 nye ansatte. Produksjonen vil mangedobles.

Nel leverer drivstoff, produksjonsutstyr og teknologi for bruk av hydrogen som drivstoff for kjøretøy.

Utslipp fra bruk av hydrogen i biler er bare vann. Hydrogen produsert med elektrolysør basert på fornybar energi, blir dermed utslippsfri.

– Vi vil endre verden, og gjøre fornybar hydrogen dagligdags, og ikke et nisjeprodukt som det er i dag. Som markedsleder tar nå Nel ansvar, sier Jon Andre Løkke, som er toppsjef i Nel.

I juni fikk Nel en kontrakt på flere milliarder kroner fra det amerikanske lastebilselskapet Nikola Motor Company.

Skal levere til lastebiler

Selskapet har kjøpt et fabrikklokale for 14 millioner kroner, og skal nå installere nytt utstyr som utvider kapasiteten fra 40 megawatt til opptil 360 megawatt årlig.

Totalt skal Nel levere elektrolysører med en samlet kapasitet på rundt 1.000 megawatt (MW) som del av ordren med Nikola.

Elektrolysører brukes i prosessanleggene, som ved hjelp av elektrisitet spalter vann til hydrogen og oksygen. Hver elektrolysør har en kapasitet på 2,2 MW.

Nel fikk sitt første store vendepunkt i 2017, da selskapet begynte å levere fyllestasjoner for hydrogen i California i samarbeid med Shell og Toyota.

Selskapet har tidligere inngått en avtale om å bygge, drive og vedlikeholde opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike.

Bryggerikontrakt

Nylig fikk Nel et stort gjennombrudd i Asia, med sin første kontrakt på en fyllestasjon i Sør-Korea, til 19 millioner kroner. Selskapet venter flere kontrakter i landet, som har planer om å bygge ut 100 fyllestasjoner innen 2020.

Les mer: Nel leverer sin første hydrogenstasjon i Asia: – Et gjennombrudd

Nikola, som de har tidligere fått ordre på 800 biler fra bryggeriet Anheuser-Busch, men sier at selskapet til sammen har fått bestillinger på hele 10.000 hydrogenlastebiler.

Bare til ordren med Anheuser-Busch trenger Nikola å bygge ut 28 hydrogenstasjoner, noe som alene er verdt rundt fire milliarder kroner for Nel, har vi tidligere skrevet.

Les også

– Helt fantastisk

Les også

Toyota bekrefter at de skal lage elbiler

Les også

Tesla bakpå med leveringene

Publisert:

Flere artikler

  1. Mangedobler produksjonen etter milliardkontrakt

  2. – Må kanskje unne oss et lite wienerbrød

  3. Betalt innhold

    Nel får kontrakt verdt «flere milliarder» med Nikola

  4. Annonsørinnhold

  5. Nels storkunde skal ha utstyr for 89 milliarder: – Tror fremtidig business kan tilfalle oss

  6. Nel har fått ny Nikola-kontrakt til en verdi av rundt 283 millioner kroner