Frykter sensur fra Apple

Hvis Apple mener innhold er «upassende», nekter selskapet å selge det i App Store. Forfatteren og teknologibloggeren Eirik Newth mener norske medier må passe på at de ikke lar seg presse til selvsensur.

KONTROLL: Apples Steve Jobs har stanset innhold som var «upassende» for App Store.
Publisert:

- Apple tar rollen som overredaktør. Det er påfallende at det ikke er debatt om det i norske mediehus, sier forfatter og teknologiblogger Eirik Newth.

Han reagerer på Apples kontroll over innholdet som tilbys via Apples App Store.

Sensur

Apple har stanset karikaturtegninger, porno og annet innhold de mente var uakseptabelt. Det norske selskapet Oxicomics har blitt nektet å tilby en tegneserie på App Store. Begrunnelsen fra Apple var at serien var "ekstremt rasistisk" og derfor upassende, skriver ITAvisen.

Geir Stene, strategisk rådgiver for Da Vinci Consulting, mener norske mediehus må tenke seg om:

- Innholdsleverandørene kan ikke sitte og se på at programvareprodusentene bestemmer hva som skal publiseres. Apple har fått kritikk for å hegne om sine soner og for å sensurere. Hvor lenge vil mediebransjen akseptere deres premisser? spør Stene.

Kulturelle forskjeller

- Apple har litt rare definisjoner på hva som er upassende. Det viser en åpenbar forskjell på hva media kan tillate seg i ulike land. Men som de tyske avisene skrev til Apple: Vi kan ikke la Utahs moralsyn definere hva hele verdens lesere skal få se, sier Newth.

De tyske avisene Stern og Bild fikk ikke publisere nakenbilder via App Store, selv om bildene hadde vært publiserbare i de tyske papiravisene. Den tyske tidsskriftforeningen har tatt kontakt med Apple for å få avklart hvilke regler som gjelder.

- Apple ønsker ikke redaktøransvar

I Norge er Aftenposten, VG, Stavanger Aftenblad og NRK blant de som leverer til App Store. Både VG og Aftenposten planlegger dessuten å selge avisstoff via Apples iPad.

Hilde Haugsgjerd, Aftenpostens sjefredaktør, sier til Vårt Land at hun mener sensurfrykten er overdrevet.

Administrerende direktør i VG Multimedia, Jo Christian Oterhals, er heller ikke spesielt bekymret for Apples sensurering:

- Problemstillingen til tyske aviser er ikke en problemstilling vi har forholdt oss til, da vi uansett ikke har planer om å publisere nakenbilder. Men det belyser en kulturforskjell og er et godt eksempel på at man må ha et aktivt forhold til slike spørsmål. Vi må ikke være naive, men Apple ønsker ikke å ha redaktøransvar. Dette går seg til, sier Oterhals.

- Fare for selvsensur

Newth tar det ikke like rolig. Han mener VG allerede publiserer bilder med mer nakenhet enn Apple tillater og sier:

- Det har skjedd flere ganger at Apple gir lov til å publisere, men først etter at de har bestemt hvordan det skal se ut. Det er fare for at mediehusene derfor begynner med selvsensur.

Newth anbefaler norske mediehus å gjøre som avisene i Tyskland har gjort: Gå sammen om å ta opp sensurproblemstillingene med Apple.

I mellomtiden tror Stene at kritikken kan koste for Apple på lengre sikt:

- Apple har beholdt sin "menighet" og oppmerksomheten under iPhone 4-lanseringen. Men fordi de er så arrogante mot forbrukerne og samarbeidspartnere, kan det snu. Vil de skifte strategi? Det er ikke selvsagt at Apple vet svaret selv, sier Stene.

Les også:

Dagsnytt 18 tar opp Apples sensur mandag kveld.

Publisert: