Motorsportlegendens bil satt ny auksjonsrekord

Gikk mann av huse for 59 år gammel klassiker.

SOLGT! En Mercedes-Benz W196, som tilhørte Juan Manuel Fangio, havnet denne uken under hammeren.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

- Dersom han var her i dag, ville Fangio ristet på hodet og smilt. Som fører var han simpelthen et geni. Som mann hadde han ingen fiender. Ingen banebrytende idrettsutøver kunne ha fått et bedre ettermæle, sier racinghistoriker Doug Nye til Top Gears nettsider.

«Fangio» er den femdoble formel 1-verdensmesteren Juan Manuel Fangio, som dominerte sporten på 1950-tallet.

Denne uken gikk hans kanskje mest ikoniske doning, en Mercedes-Benz W196R, under hammeren, og kjøperne var ikke vonde å be. Bilen gikk for elleville 29,6 millioner dollar - rundt 180 millioner kroner.

Det er ny auksjonsrekord, med god margin. Den forrige rekorden ble satt da en Ferrari 250 Testa Rossa ble solgt for 16,4 millioner dollar under en auksjon på Pebble Beach i 2011.

- Enorm betydning

W196-en er ingen hvilken som helst bil. Den tok formel 1-sirkuset med storm i 1954, og vant 9 av 12 løp dette og det påfølgende året.

Med en 2,5-liters rekkeåtter basert på blant annet flyteknologi fra den andre verdenskrig hjalp raceren argentinske Fangio og britiske Stirling Moss med å skrive historie.

Bilen som ble auksjonert bort er den samme som krysset mållinjen først i både Sveits Grand Prix og Tyskland Grand Prix i 1954.

- Betydningen den hadde er enorm. Ikke bare som den ikoniske «Fangio-bilen» fra 50-tallet, men også som en skinnende stjerne for Mercedez-Benz og som et ikon for gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig, hevder auksjonsselskapet Bonhams.

Ukjent kjøper

Ifølge Marketwatch er W196-en én av kun 14 som ble produsert, og én av kun 10 av sitt slag som fortsatt eksisterer. At den i det hele tatt fant veien til auksjonshuset, beskrives som en overraskelse.

Etter at bilen ble «pensjonert», forble den hos den tyske produsenten i en årrekke, før den fant veien til samlere i Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Hvem som har bladd opp den eventyrlige summen for klenodiet, er ukjent.

Les også: Dansk el-bil satte ny verdensrekord

Les også: Jaguar skyter fart i Kina

Les også: Frankrike forbyr de nyeste Mercedes-modellene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kan bli tidenes dyreste auksjonsbil

  2. De dyreste bruktbilene i 2015

  3. Ville priser på eksklusiv bilauksjon

  4. Ferrari til 100 millioner

  5. Dette ble verdens mest verdifulle bilsamling