Megatap for Tesla

Elbilprodusenten Tesla bokfører et saftig tap i tredje kvartal, men venter helt andre tall når de neste år skal lage 20.000 Model S

DEN FØRSTE: Den aller første Tesla Model S ruller ut av samlebåndet i juni. Store kostnader rundt produksjonsstarten sender resultatet ned.
Publisert:

I tredje kvartal tapte den amerikanske elbilprodusenten Tesla 110,8 millioner dollar, 636 millioner norske kroner.

I en melding til aksjeholderne sier de:

-Tredje kvartal var et fundamentalt vendepunkt for Tesla da vi suksessfullt gikk over til å bli en masseprodusent. Vi vokste fra å lage fem biler i uka i begynnelsen av kvartalet til 100 mot slutten.

Dette skal nå ha økt til 200, noe som blir 10.000 biler i året, den kristiske massen Tesla trenger for å generere en positiv kontatstrøm.

Det er den nye Model S som nå lages, en bil som nettopp er lansert i USA, og som kommer til Europa og Norge neste år.

Rask økning

I tredje kvartal produserte de nær 350 Model S, mens 250 ble levert til kunder.

Om en måneds tid regner de med å lage 400 biler i uka.

- Til tross for de mange kortsiktige kostnandene ved produksjonsøkningen, regner Tesla med å være omtrent halvveis til bruttofortjenestemålet på 25 prosent mot slutten av året, skriver de i meldingen.

Mer bilstoff E24 BIL

De er sikre på at de vil være i stand til å levere mellom 2500 og 3000 Model S i fjerde kvartal og over 20.000 i 2013.

Test av Tesla Roadster

Frem til i sommer har de kun produsert sportsbilen Roadster, i en liten serie som nå er avsluttet, mens det er familiebilen Model S som skal gi dem overskudd.

Økte inntekter

Inntektene i tredje kvartal var på 50 millioner dollar, en økning på 88 prosent fra kvartalet før. Årsaken er leveringene av Model S, pluss de resterende Roadster-modellene. I tillegg har de en økende levering av komponenter til den elektriske Toyota RAV4.

Driftsmarginen er på minus 17 prosent, dette skyldes store investeringer i produksjonstarten på Model S og tilhørende utviklingskostnader.

Tesla forventer at driftsmarginen vil øke betrakelig i fjerde kvartal på grunn av et høyere produksjonsvolum og planlagte kostnadskutt.

De opprettholder målet om en driftsmargin 25 prosent i 2013 med en produksjon på 20.000 Model S.

Les også:

Tesla med superlader

Milliardtap for Tesla

Tesla med suv

Publisert:
Gå til e24.no