Fikk fast jobb som 57-åring

Øystein Andersen gikk mot strømmen.

MOT STRØMMEN: I et beinhardt marked preget av nedbemanninger og bruk av yngre arbeidskraft, fikk journalist Øystein Andersen (57) endelig fast jobb

Nina Hansen
  • Karl Wig
Publisert:,

Mens mange mediebedrifter gir 60-åringer sluttpakke, opplevde Øystein Andersen å bli fast ansatt nyhetsreporter i en alder av 57.

- Jeg er selvfølgelig glad for at jeg har fått den jobben jeg har søkt. Det er fint å kunne jobbe videre med det jeg er interessert i, sier den erfarne journalisten, som starter sin faste stilling i Dagbladet i desember.

For 38 år siden begynte han karrieren i Varden, etter å ha avsluttet videregående skole - som den gangen het gymnaset.

Siden har han både vært nyhetsreporter, sportsreporter og reportasjeleder i NTB, vaktsjef i «God morgen Norge» på TV 2 og i sportsavdelingen på samme kanal. Men da han sluttet i 2005, lå det ingen fast journalistjobb og ventet.

- Færre jobber

De siste årene har levebrødet vært ulike vikariater i Dagbladet. Han har forståelse for at det tok noen år før han fikk fast jobb:

- Det kan ha sammenheng med at det er færre jobber for tiden. Dessuten er det mange rasende flinke kolleger som er atskillig yngre enn meg, forteller 57-åringen.

GLAD: Leder i Norsk Journalistlag (NJ), Elin Floberghagen

Frode Hansen

Leder i Norsk Journalistlag (NJ), Elin Floberghagen, sier Andersen er i sjeldent selskap.

- Jeg synes dette er veldig hyggelig. Med nedbemanningen etter finanskrisen har vi sett at mediebedriftene ofte kvitter seg med eldre medarbeidere. De har en tendens til å gå etter de aller yngste, sier hun.

Hun poengterer viktigheten av å ha en bred sammensetning i redaksjonene.

Må ha bredde

- Man er i dag veldig opptatt av kompetanse på nettpublisering og nye medier. Men det er viktig at redaksjonene er bredt sammensatt, og at man ikke driver aldersdiskriminering, sier NJ-lederen.

SJEFEN: John Arne Markussen (58).

Mattis Sandblad

Den ferske sjefredaktøren i Dagbladet, John Arne Markussen, er selv 58 år. Da skulle det bare mangle at de ansetter en reporter på 57, slår han raskt fast - men vedgår at det ikke er hverdagskost i mediebransjen.

- Ja, det er sjeldent. Derfor var det jammen på tide, sier han.

Flere artikler

  1. Øyulf Hjertenes ansatt som sjefredaktør i Bergens Tidende

  2. Nye kraftige kutt i mediebransjen

  3. Opplagssvikt og leserfest

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er den nye NRK-sjefen

  6. Disse sakene er mest delt første halvår