Finans Norge om jobber som forsvinner: – Et problem vi må
snakke om

Teknologiekspert Don Tapscott tror store deler av banknæringen vil utslettes av ny teknologi. Finans Norge utelukker ikke at jobber vil forsvinne.

KAN BLI UTDATERT: Teknologiekspert Don Tapscott tror blockchainteknologien vil utslette store deler av bankvesenet.
Publisert: Publisert:

– Det er en utfordring at vi kanskje ikke denne gangen klarer å erstatte arbeidsplassene som teknologien spiser opp. Før har man klart å skape flere jobber, med til dels mer interessante arbeidsoppgaver. Det er et problem vi må snakke om, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

Teknologiekspert Don Tapscott.

En rivende teknologisk utvikling kan føre til at en rekke jobber forsvinner. Forfatter og teknologiekspert Don Tapscott mener bankvesenet er en av næringene som først vil rammes.

– Jeg tror store deler av bankvesenet vil utslettes på grunn av blockchain-teknologien, sa Tapscott til E24 i går.

Blockchain-teknologien muliggjør sikre, raske og anonyme pengetransaksjoner fra en person til en annen uten en mellommann. Kryptovalutaen Bitcoin bygger på denne teknologien. Mange mener imidlertid at nye bruksområder for blockchain kan bli mye viktigere enn selve valutaen bitcoin fremover. Flere banker forsker nå på hvordan de selv kan benytte seg av den teknologiske nyvinningen.

Lurer du på hva Bitcoin er? Hør Podcasten Bitcoin for dummies

Mener bankene er fremoverlente

Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

Informasjonsdirektør Staavi i Finans Norge avviser ikke at bankjobber kan gå tapt som følge av denne teknologien.

– Det er jo en generell trend i samfunnsutviklingen at teknologien spiser arbeidsplasser. Man kan ikke se bort fra det. Hvis det er potensial for teknologien, så vil det skje. Det vil konkurransen i markedet sørge for, sier Staavi til E24.

– Hvordan stiller du deg til Tapscotts påstand om at store deler av banknæringen kan bli utslettet som følge av blockchain-teknologien?

– Hva fremtiden bringer er det vanskelig å ha sikre anslag for. Men jeg opplever i hvert fall etter å ha kommet inn i Finans Norge at finansbransjen er fremoverlent når det gjelder å forstå hva teknologien kan brukes til, sier Staavi.

Les også

Her spår teknologieksperten undergangen for store deler av bankvesenet

Middelklassejobber kan forsvinne

Staavi mener DNBs betalingstjeneste Vipps er et godt eksempel på hvor raskt man kan få aksept for en relativt ny måte å overføre penger mellom hverandre på.

– Det er et godt tegn på at markedet tar i mot ny teknologi med åpne armer, sier han.

Les også

Vil gi bitcoin-skaperen Nobelprisen i økonomi

Teknologiekspert Tapscott og flere andre er nå bekymret for at verden beveger seg inn i en tid der teknologien erstatter flere jobber som ikke vil bli erstattet. Staavi tror også dette kan bli en utfordring.

Kommentar: Nå kommer krypto-aksjer

– En utvikling er også at det blir spist opp en del godt betalte jobber blant middelklassen, som er garantisten for en stabil samfunnsutvikling. Hvis det skjer har vi en betydelig utfordring. Det handler også om skatteinngangen til staten. For en del av verdiskapingen flyttes i større grad over til internasjonale aktører, som er vanskeligere å skattlegge. Det er et opplagt problem som må opp i politikernes hoder, sier han.

Les også

– Jeg trodde ikke datamaskiner ville klare å tenke som et menneske

Les også

Hackere til angrep mot Nordea og Swedbank

Les også

Vil gi bitcoin-skaperen Nobelprisen i økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om