Nå har Tim Cook doblet verdien av Apple

Planetene faller nå på linje, slik at Apple kan skinne denne julen, sier aksjeanalytiker. 

TAR MINDRE PLASS: Tim Cook er mindre synlig enn sin forgjener Steve Jobs, men har gitt eierne en eventyrlig avkastning på sin investering. Her fra lanseringen av de nye iPhone-modellene i september.

Marcio Jose Sanchez
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

Tim Cook tok over Apple to måneder før Steve Jobs døde av kreft i oktober 2011. Da var verdien av Apple rundt 350 milliarder dollar.

Når Apple-aksjen nå tirsdag omsettes for 119 dollar verdsettes selskapet til 700 milliarder dollar – en dobling under Cooks ledelse.

– Folk flest er nok usikker på hvordan de skulle vurdere Tim Cook, sammenlignet med Steve Jobs. Men når du ser på det i lys av aksjekursen, tror jeg den besvarer spørsmålet: «hva blir Tim Cooks ettermæle?». Som sjef har han doblet en aksje som allerede i utgangspunktet hadde hatt en fantastisk reise, sier analytiker Gene Munster i Piper Jaffray til CNBC.

Spår frisk julehandel

Dagens aksjeoppgang for Apple kommer tre dager før Black Friday, fredagen som er klemt inn mellom Thanksgiving den siste torsdagen i november.

Helt siden slutten av 1800-tallet har denne fredagen markert starten på julehandelen i USA (på tiden da de store handelshusene drev med juleparader var det en stilltiende avtale mellom Macys og de andre at ingen skulle starte julesalget før paradene var holdt).

Årets julehandel kan bli den beste på mange år. Med fallende arbeidsledighet og billigere energipriser (bensin inkludert) går amerikaneren julen i møte med den største kjøpekraften de har hatt på denne siden av finanskrisen.

– Planetene faller nå på linje, slik at Apple virkelig kan skinne denne denne julen, sier aksjeanalytiker Brian White i Cantor Fitzgerald til Marketwatch.

I likhet med mange andre tror han Apple vil oppleve et salgsrush de neste ukene. Salget av de nye iPhone-modellene har allerede overgått alle andre modeller, men analytikerne tror det er rom for enda mer salg. I tillegg vil sannsynligvis den andre versjonen av iPad Air selge godt, i tillegg til den nye Macbook Air.

I tillegg har ikke konkurrentene, ifølge White og andre analytikere, kommet med nyvinninger som tar interessen bort fra Apple.

Les også

Oculus-sjefen: Vi er måneder fra lansering

Microsoft var større

Selv om Apple med en børsverdi på 700 milliarder dollar er det første selskapet som har krysset denne 100-grensen, er det ikke det mest verdifulle i historien.

Justert for inflasjon var Microsoft med en markedsverdi på 613 milliarder dollar i 1999 verdt hele 874 milliarder dollar i dagens pengeverdi, påpeker CNBC.

Legges et annet måletall til grunn, selskapets størrelse mål opp mot de samlede aksjeverdiene, blir Apple ikke engang å finne på topp 5-listen. På 1980-tallet utgjorde IBM over 6 prosent av den samlede verdien av selskapene i S & P 500-indeksen.

Apple utgjør i dag knappe 4 prosent av verdien av S & P 500.

43 prosent igjen

Ifølge CNBC htror White og flere andre analytikere at Apple kan stige til 135 dollar i løpet av de neste 12 månedene.

Det vil i så fall gi selskapet en børsverdi på knappe 800 milliarder dollar. Men løfter vi blikket og ser mot «billion-merket», er det fortsatt et stykke igjen.

For å nå den milepælen – det første selskapet med en prislapp på mer enn 1.000 milliarder dollar – må Apple må stige med 43 prosent.

Mye ja. Men hittil i år er aksjen opp 49 prosent.

Les også:

Knalltall fra Apple - og iPhone 6 er ennå ikke sluppet i KinaSamsungs overskudd halvertPublisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple

Flere artikler

  1. Apple-sjefen får nær én milliard i bonus

  2. Apple-sjefen dumper Apple-aksjer

  3. Analytikere: Denne smarttelefonen lå under flest juletrær

  4. Annonsørinnhold

  5. iPhone 8 lagt ut for salg i dag: Apple med verste børsmåned siden april 2016

  6. Apple har stengt fabrikker i Kina etter virusutbruddet