Analytiker: Slik tjener Apple milliarder på lite lagringsplass

Analytikere anslår at Apple tjener over 22 milliarder kroner på at iPhone 6 kommer med for lav lagringskapasitet.

LITE PLASS: Apple tjener på at det er lite lagringsplass på telefonene sine, ifølge analytikere. Bildet er fra da Apple-sjef Tim Cook presenterte iPhone 6 i California i oktober.

Robert Galbraith
  • Sigrid Moe
Publisert:,

Da Apple lanserte sine nyeste smarttelefoner var alt som det skulle være.

Ryktene hadde svirret om at noe skulle skje, lekkasjer førte til spekulering i mediene og ryktene gikk om at Apple skulle komme med noe nytt og spennende florerte.

Og det gjorde de.

De lanserte iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch og Apple Pay. Men noen nevnte allerede i september at det var noe som ikke stemte.

– Det er nesten å straffe kundene å gi dem 16 GB lagringsplass, skrev teknologiskribent, og Apple-fan, John Gruber på sin blogg.

Les også

Brutal BBC-dokumentar avslører barnearbeid for Apple

Tre valg

Han begrunner dette med hvor mye plass bilder, videoer og apper bruker på telefonen i dag.

GB står for gigabyte, som er måleenheten for datalagringskapasitet.

Apples nye telefoner kommer med 16, 64 eller 128 GB lagringsplass.

Den med minst lagringsplass er naturligvis den billigste, og prisforskjellen på den med minst og den med mest lagringsplass er omtrent 2000 kroner i Apples nettbutikk.

Tidligere iPhone-modeller har også hatt en versjon med 32 GB lagringsplass. Analytiker Neil Cybart fra Above Avalon anslår at Apple ved å kutte ut denne modellen tjener tre milliarder dollar, over 22 milliarder kroner.

– Apple sitt motiv for å beholde 16 GB-kapasiteten er ganske åpenbar – de vil få folk til å kjøpe telefonen med 64 GB, forklarer Cybart.

Les også

- Billige produkter er en tabbe vi ikke gjør igjen

Avhengig av plass

Han mener altså at mange flere vil kjøpe modellen med 64 GB lagringsplass, som koster 100 dollar mer i USA, nesten 1000 kroner mer i Norge. Fordi at 16 GB ikke holder med tanke på forbrukernes behov.

– Forbrukerne vil trolig bli avhengig av den store lagringsplassen, slik at de ikke vil gå tilbake til 32 GB, selv om Apple skulle lansere en telefon med dette til neste år, skriver Cybart.

Dette mener altså Cybart at Apple vil tjene tre milliarder dollar på i 2015.

Apple har ikke ennå ønsket å kommentere regnestykket fra Above Avalon, ifølge Huffington Post.

Åshild Indresøvde, kommunikasjonsdirektør i Elkjøp, sier at det er vanskelig å sammenligne salget av iPhone 6 med 16 GB og 64 GB.

– Det vi selger mest av er 16 GB, men det handler om at det er denne som er mest tilgjengelig. Vi har inntrykk av at etterspørselen etter 64 GB er minst like stor, men det har ikke vært like tilgjengelig i markedet. Veldig mange ville nok hatt 64 GB om den var like tilgjengelig som 16 GB, sier Indresøvde til E24.

Oppgradering

Da Apple i høst oppgraderte sitt operativsystem fikk mange iPhone-brukere kjenne på hva det å ha lite lagringsplass gjør med brukeropplevelsen. Da den nye oppgraderingen trengte enormt mye plass. Mange måtte slette bilder, musikk, videoer og apper for å kunne oppgradere.

De kunne også da oppleve hvilke begrensninger som settes i verk på en telefon med lite lagringsplass. Noe så enkelt som å sjekke Facebook kan bli umulig.

De fleste Android-telefonene lar deg legge til ekstra lagring med et minnekort, og selv med dette har de fleste Android-telefoner minst 32 GB lagringsplass.

Les også:

FT kårer Tim Cook som årets personKommentar: Derfor blir aldri Apple, Facebook og Google bankerNå har Tim Cook doblet verdien av AppleApple må ut med 450 millioner etter boksnyteriEksperter har funnet ny alvorlig Apple-sårbarhet

Her kan du lese mer om

  1. Apple
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Apple-lanseringen: Dette er nye iPhone 6S

  2. iPhone 8 lanseres trolig til høsten: Dette er spådommene

  3. Slik er nye iPhone SE

  4. Annonsørinnhold

  5. iPhone 6s kommer til Norge i oktober

  6. iPhone 7 blir vanntett