Zuckerberg skal ha fryktet Instagram før oppkjøpet i 2012

Amerikanske myndigheter trekker opp gamle meldinger fra Facebook-sjefen i søksmålet, som i ytterste konsekvens kan føre til at nettgiganten må selge Instagram og Whatsapp.

SØKSMÅL: Facebook-sjefen skal ha fryktet konkurransen fra Instagram, og derfor bestemt seg for å kjøpe selskapet.
Publisert: Publisert:

«Jeg husker din interne post om hvordan Instagram var vår trussel og ikke Google+. Du hadde i grunn rett. Det er en ting med startups da, man kan ofte kjøpe dem».

Det skal Facebook-sjef Mark Zuckerberg ha skrevet i en melding til en av sine kolleger kort tid etter at selskapet kjøpte bildedelingstjenesten Instagram for én milliard dollar tilbake i 2012.

Nå har meldingen blitt en del av søksmålet mot selskapet, hvor Den amerikanske handelskommisjonen (FTC) og 48 delstater hevder at Facebook brøt konkurranseloven i forbindelse med oppkjøpene av bildedelingstjenesten og Whatsapp.

Det 53 sider lange søksmålet, som ble sendt til delstatsdomstolen i Columbia tidligere denne uken, inneholder en hel del interne meldinger både fra toppsjefen selv og andre direktører i selskapet.

Les også

Amerikanske myndigheter saksøker Facebook

Skal ha fryktet konkurransen

Flere av dem tyder på at Zuckerberg så på Instagram som en stor konkurrent, og at det var derfor oppkjøpet til slutt ble gjennomført.

«I løpet av den tiden det har tatt for oss å angripe dette har Instagram blitt en stor og levedyktig konkurrent til oss på mobilbilder, noe som i større grad vil være fremtiden for bilder», skrev Zuckerberg i 2011, ifølge dokumentene som først ble omtalt av SvD.

FTC mener deretter at Facebook har falt tilbake på filosofien om at det er bedre å kjøpe enn å konkurrere.

Zuckerberg skal i 2012 ha anerkjent at dersom Instagram ble værende selvstendig, eller ble kjøpt opp av Google eller Apple, ville Instagram la Facebook bli værende langt bak både på funksjonalitet og merkevare rundt hvordan en av «Facebooks viktigste bruksområder ville utvikle seg på mobilen».

Etter å ha understreket at dette var «veldig skummelt» for selskapet, skal Facebook-sjefen ha foreslått at det «kanskje vil vurdere å betale mye penger» for bildedelingstjenesten.

Les også

Facebook reagerer på søksmål: – Vil kjempe hardt

– Nevner ikke at de godkjente kjøpene

Facebook har tidligere kommentert det omfattende søksmålet. Selskapet mener FTC og delstatene med søksmålet «oppfører seg skremmende».

– Instagram og WhatsApp ble de utrolige produktene de er i dag fordi Facebook investerte milliarder av dollar, og mange års innovasjon og ekspertise, for å utvikle nye funksjoner og bedre opplevelser for de millioner som liker disse produktene, skrev Facebooks visepresident Jennifer Newstead i en e-post til E24 tidligere denne uken.

Om saksøkerne vinner kan det resultere i at Facebook må selge de to appene Instagram og WhatsApp.

– Det viktigste faktum i denne saken, som kommisjonen ikke nevner i sin 53-siders klage, er at den (konkurransemyndighetene, red.anm.) godkjente disse anskaffelsene for mange år siden. Regjeringen ønsker nå en omkamp, og sender en avskrekkende advarsel til amerikanske bedrifter om at intet salg noen gang er endelig, skriver Newstead.

Publisert:
Gå til e24.no