1.400 Google-ansatte protesterer mot ny søkemotor tilpasset Kina

Flere hundre ansatte hos Google har undertegnet et brev der de protesterer mot angivelige planer om å utvikle en søkemotor tilpasset Kinas ønske on sensur.

LEDIG STILLING: Selv om Pichai sier det er langt igjen til et eventuelt comeback, søker selskapet etter bedriftsutvikler i Shanghai, ifølge Bloomberg.

Foto: Stephen Lam Reuters
 • NTB
 • E24
Publisert:

De ansatte ønsker mer åpenhet i selskapet så de kan forstå de moralske konsekvensene av det arbeidet de utfører, skriver The New York Times.

Avisen har fått en kopi av brevet som 1.400 ansatte har undertegnet. Det sirkulerer i interne kommunikasjonskanaler i Google. I brevet heter det at utviklingen av en søkemotor spesielt tilpasset Kinas ønske om sensur og kontroll reiser moralske og etiske spørsmål.

– Slik det er i dag, har vi ikke tilstrekkelig informasjon til å fatte etisk begrunnede beslutninger om det arbeidet vi gjør, og de prosjekter vi deltar i, og det arbeidsforholdet vi har til Google, heter det i brevet.

– Vi er ikke i nærheten

Googles ledelse har ikke kommentert oppslagene, men Googles toppsjef Sundar Pichai sa til sine ansatte torsdag at planene om retur til Kina er i en utforskende og tidlig fase, skriver Bloomberg.

– Vi er ikke i nærheten av å lansere i Kina. Og om vi vil eller kan gjøre det er veldig uklart, sa Pichai ifølge Bloomberg.

Googles medgründer Sergey Brin snakket også til de ansatte på det interne møtet torsdag. Brin sa at Google ikke går på akkord med sine prinsipper.

Dette er første gang Google-toppene adresserer selskapets planer om en mulig retur til Kina.

Større Kina-planer enn antatt

For to uker siden kom det meldinger om at Google utvikler et prosjekt kalt «Dragonfly», for å lansere en søkeapp på mobil som vil sensurere resultater i samsvar med kinesiske myndigheter.

Forrige uke hevdet Bloomberg at Googles Kina-planer er langt mer ambisiøse enn tidligere antatt, og at selskapet jobber med lokale partnere for å lansere skytjenester.

Google trakk sin søkermotor fra det kinesiske marked for åtte år siden på grunn av sensur og hacking. Det nye prosjektet er allerede omtalt i flere medier og går under «Dragonfly».

Her kan du lese mer om

 1. Google
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Google-ansatte sier opp i protest mot Kina-sensur

 2. Betalt innhold

  Her er Google-toppens superyacht

 3. Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin går av

 4. Annonsørinnhold

 5. Google-sjefen får lønnspakke verdt 2,1 mrd.

 6. Tiktok-sjefen slutter etter at Trump har truet med forbud