Offentliggjøringer rundt NSA stoppet av USAs «shutdown»

Budsjettkrisen og nedstengningen av det offentlige USA stopper arbeidet med å få større transparens rundt «spionbeskyldte» NSA.

OFFENTLIGGJØRING? Skal selskaper som Yahoo og Microsoft få avsløre flere detaljer - eller i det minste antall - innsynssøknader de får fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter? Et svar på dette spørsmålet kan nå la vente på seg, grunnet nedstengningen av offentlige virksomheter i USA. Her ser vi National Security Agency (NSA) sitt datasenter i Utah.

Rick Bowmer
Publisert:

De amerikanske sikkerhetsmyndighetene National Security Agency (NSA) ble tidligere i år avslørt i å ha foretatt omfattende overvåkning av både amerikanske og utenlandske sivilister.

Dette etter at den tidligere NSA og CIA-kontraktøren Edward Snowden avslørte detaljer rundt det såkalte antiterrorprogrammet PRISM, i intervjuer med storavisene The Guardian og Washington Post.

Les også: Avsløring av overvåking hylles og fordømmes

Der ble det avslørt at amerikanske myndigheter, representert ved NSA og det føderale etterforskningsorganet FBI, hadde sikret seg tilgang til data lagret på serverne til store IT-selskaper som Google, Yahoo, Apple og Microsoft. Deriblant personlig informasjon om brukere registrert hos disse selskapene.

Ber om å få si mer

VARSLER: Edward Snowden

The Guardian

Selskaper som Google og Microsoft har kunnet offentliggjøre tall og detaljer rundt henvendelser om innsyn i data fra politi- og påtalemyndigheter relatert til kriminalitet.

Det er imidlertid langt strengere retsriksjoner på hva de kan gå ut med når det gjelder formelle forespørsler fra myndighetene gjort med henvisning til nasjonal sikkerhet, eller rettspåbud fra Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

Les også: - Snowden-avsløring en gave til terrorister

Dette er et problem for selskapene, som har blitt klistret til de omstridte Snowden-avsløringene på en ubehagelig måte.

Derfor har selskapene selv vært blant pådriverne rundt å få til større transparens rundt NSA, og deres kontakt med private selskaper med tanke på å hente data til etterretningsbruk.

IT-giganter

Selskapene, deriblant Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Apple og Yahoo har gått sammen om et søksmål, hvor de ber FISA-domstolen om tillatelse til å offentliggjøre mer informasjon om innsynssøknadene de mottar fra NSA og lignende statlige organer - informasjon det altså er ulovlig å spre i dag.

Les også: Hevder NSA hacket «Belgias Telenor»

Justisdepartementet ønsker ikke å la teknologigigantene få offettliggjøre slik info, da det «kan skade nasjonal sikkerhet».

NSA-sjef Keith Alexander har på sin side sagt at større transparens og større grad av revisjon av NSA er noe han kan være med på, så lenge det ikke fjerner organisasjonens rett til å hente inn slike data.

Lagt på is

Nå er imidlertid arbeidet med denne dragkampen lagt på is, grunnet uenigheten rundt nytt statsbudsjett i USA, som igjen har ført til at store deler av ikke-personkritisk offentlig virksomhet er stengt ned.

Selskapene har gått sammen med nettopp justisdeparttementet, og bedt regjeringen om at behandlingen kan utsettes, skriver nettstedet Huffington Post.

Dette fordi departementets jurister er rammet av nedstengningen, og dermed ikke får jobbet med saken.

Les også: Sverige anklages for å hjelpe USA med nettovervåking

I en fellesuttalelse ber selskapene og departements juridiske avdeling om at sistnevnte, når nedstengningen er over, får like mye ekstra tid på å behandle spørsmålet som den statlige nedstengningen varte.

Les også

- NSA spionerer på pengetransaksjonerDatatilsynet vil ha Snowden-oppvaskNorsk firma eksporterer avansert avlyttingsutstyrObama har landet i Sverige- NSA betaler selskaper milliarder for datatrafikkFN tar opp hackepåstander med USANordiske aviser slår ring rundt The GuardianObama: - Vi kan og må være mer åpneSnowden kan gi russisk-amerikansk klabbeføreSnowden-saken ga kundeboom for norsk nettsky– Snowden, Assange og Manning foreslått til fredsprisGreenwald: - Snowden lot det mest skadelige stoffet liggeUSA advarer Russland mot å beskytte SnowdenWikiLeaks tjener fett på SnowdenLønseth: – Snowdens søknad vil bli avvistHevder Snowden vil søke asyl i Norge- Norge må reagere på amerikansk overvåkingNSA overvåket også amerikanere på internett