Gamle mobiler bremser dekningsløft

Hadde nordmenn byttet ut gamle mobiler, kortterminaler og alarmsystemer raskere kunne dekningen på mobilt bredbånd vært langt bedre.

BREMSER MOBILDATA: Gammeldagse mobiler og mange alarmsystemer hindrer mobiloperatørene fra å rulle ut rask mobildatadekning til langt flere nordmenn.

Roger Neumann / iStock
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Mobiloperatørene har de siste årene brukt milliarder av kroner for å bygge ut både 3G- og 4G- mobilnett som skal servere rask mobildata, både hjemme og på hytten.

Til tross for reklamekampanjer om lynraskt mobilt bredbånd, opplever mange at man fort mister denne dekningen og at mobilen slår over på det gammeldagse og trege 2G-nettet (GSM). Ofte skal det ikke mer til enn at man beveger seg inn i et annet rom inne i huset, eller befinner seg ute i turområder.

Årsaken til dette er at 3G-dekningen i Norge hovedsaklig er bygget ut på 2100-mhz-frekvensen. Denne gir god kapasitet, men signalene rekker ikke like langt som 900-frekvensen der mesteparten av det gamle GSM-nettet i dag opererer.

Egentlig ligger alt til rette for at mobiloperatørene kunne løst problemet for lenge siden, men gammeldagse mobilenheter hindrer revolusjonen. Dermed får man ikke full 3G-fart overalt der man har mobildekning i dag.

Den tidkrevende revolusjonen

Allerede i 2009 begynte mobiloperatørene og myndighetene å jobbe for at man kunne bytte om fra GSM til 3G i 900-båndet. Både Netcom og Telenor begynte å rulle ut løsningen, i første omgang hovedsaklig på Sørlandet.

Men siden den gang har ikke dette dekningsløftet blitt rullet ut til store deler av landet. Dermed er det fortsatt hovedsaklig sørlendingene som kan nyte 3G-dekning på nesten alle steder hvor det er mobildekning.

- Det er ikke mulig å fjerne dagens GSM-nett både fordi mange fortsatt har mobiler som kun støtter GSM, og ikke minst grunnet maskin til maskin (M2M). Eksempler på dette er betalingsterminaler og alarmer generelt, som voldsalarmer, trygghetsalarmer og heisalarmer. Disse benytter dessverre kun unntaksvis 3G, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Ifølge dekningsdirektøren i Telenor brukes rundt halvparten av 900-frekvensen til 3G. Resten må foreløpig bevares til GSM for at de gammeldagse enhetene skal fungere.

- Ideelt sett skulle man sett at det ikke var noen 2G-telefoner igjen, men det går fortsatt såpass mye taletrafikk at man fortsatt er avhengig av 2G-nettet, sier teknisk direktør Geir Løvnes i Tele2.

Men finnes det erstatninger på markedet til alarmer, kortterminaler og mobiler som ikke støtter 3G i 900-frekvensen?

- Det finnes, men det koster å bytte ut. Så det blir et spørsmål om kostnaden.

- Dekningsfordel

Til tross for de mange gamle mobilenhetene i nettet, gjorde Tele2 i 2008 et uortodokst valg når de la strategien for å bygge ut Norges tredje mobilnett.

- Utenom Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen bruker vi 900-frekvensen vår kun til 3G. Både i storbyene og andre steder brukes 2100-frekvensen for å gi god kapasitet i tillegg, sier Løvnes i Tele2.

Tele2 mener valget gir dem en dekningsfordel over Telenor og Netcom.

- Fra hver basestasjon får vi vesentlig bedre mobildatadekning, og jevnt over bygger vi nettet vårt med samme tetthet av basestasjoner som konkurrentene. Jeg vil tro Netcom og Telenor i større grad vil bruke 900-frekvensen til 3G fremover, men akkurat nå har vi en fordel, sier Løvnes.

Siden Tele2 leier nettverkstilgang av Telenor og Netcom kan de nemlig sende disse gammeldagse enhetene over på de andre mobilnettene.

- Det er riktig. Det er ikke noe vi synes noe om, men vi har ikke mer frekvenser i 900-båndet tilgjengelig i dagens situasjon, sier Løvnes.

For mobilbrukeren mener Tele2 tekniske sjef at det er vel så viktig å bruke de lave frekvensene som å friste med høyere og høyere teoretiske hastigheter i mobilnettet.

- Det er vel så viktig for mobilopplevelsen at man tar i bruk de lave frekvensene på teknologier som fungerer bra på mobildata, enten via 3G eller 4G.

Dobler byggefarten

Tele2 tekniske sjef ser for seg at man om ikke lenge vil kunne være på 3G-nettet hele veien på E6 mellom for eksempel Oslo og Trondheim. I dag vil man oppleve at mobilen hopper på 3G rundt byer og tettsteder, men faller tilbake på GSM i mange områder.

- Hovedpoenget er at sånn som vi bygger så får man samme 3G-dekning som man har hatt 2G-dekning, sier Geir Løvnes.

Tele2 har som mål å bli nummer to i Norge, og nylig besluttet selskapet å øke utbyggingen av mobilnettet fra rundt 500 basestasjoner i året til 1.000.

Per i dag har selskapet rundt 1.600 basestasjoner i Norge, med et mål om 4.500. Telenor har litt over 6.000 basestasjoner.

- Vi skal bli nummer to i Norge, det ligger i navnet vårt, sa Tele2 Norgessjef Arild Hustad på en presentasjon i forrige uke.

Tele2 puster nå Netcom i nakken hva gjelder markedsandel. I fjor hadde selskapet 19 prosent av omsetningen i markedet, mens Netcom hadde 24,6 prosent.

Hustad ble for ikke lenge siden tatt opp i konsernsledelsen i Tele2, og forteller at konsernet gir den norske avdelingen full støtte i kampen mot Telenor og Netcom.

Arbeidet fortsetter

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor avviser at 3G-utbyggingen i 900-båndet har stoppet opp, men understreker at det er viktig at kundene har mobiler som dekker de frekvensene mobiloperatørene bruker.

- Vi er midt i en omfattende utrulling for øke dekningen på 3G og da benyttes 3G på 900-båndet, sier Amundsen i Telenor.

- Målet er at vi på sikt skal ha mobilt bredbånd overalt men da er du sikkert 10 år frem i tid og kombinasjonen av 3G og 4g, legger han til.

Norges nest største operatør Netcom har dekket store deler av Sørlandskysten med den gode 3G-dekningen via 900-båndet.

- Vi bygger alltid ut mobilnettet med den teknologien og de frekvensene som passer best til det området som skal dekkes. Det betyr at vi i stor grad bruker både 900 og 2100 når vi moderniserer eksisterende basestasjoner, eller bygger helt ny 3G-dekning. Dette har vi systematisk gjort blant annet langs kysten fra Oslo til Mandal, sier pressekontakt Anders Bigseth i Netcom (TeliaSonera)

Talsmannen for Netcom vil ikke gå i detalj på hvor mye av den 3G-dekningen over 900-frekvensen de har bygget ut utenfor Sørlandet, men legger til følgende:

- Alle moderne mobiltelefoner har støtte for 2100- og 900-frekvensene, og vi kjører denne kombinasjonen også for andre deler av landet.

Fra neste år kan nordmenn glede seg over at dekningen for mobildata trolig blir langt bedre enn før. Etter flere år mer utsettelser har nemlig myndighetene bestemt seg for at det skal avholdes en viktig frekvensauksjon i desember.

Går alt etter planen vil 800-båndet samt deler av 900-båndet bli auksjonert til mobiloperatørene. Det vil sette kraftig fart i særlig 4G-utbyggingen, og de lave frekvensene vil kunne dekke et langt mer av Norges areal med raske mobilnett.

Les også

IT-selskap i Finnmark har over 120 land på kundelistenEUs «IT-minister»: Nå skal roaming-utgiftene vekkVil merke telefoner med dårlige antennerNå blir Telenor med på pratefesten

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stor utbygging av 4G starter over nyttår: Nå blir det rask mobilsurfing i nesten hele landet

  2. Amerikansk milliardær kuppetmobilauksjon - Tele2 tapte

  3. Staten tjente 1,78 mrd.på mobilauksjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. Mobilgiganter stengte GSM-nettet for å gi plass til mer 4G: Det vil ta årevis før Norge følger etter

  6. Neste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på