EUs konkurransesjef truer Google med nye bøter

Etter at Google i fjor fikk 23 milliarder i bot fra EUs konkurransekommissær, endret selskapet visningen av søkeresultater. Nå trues det med nye gigantbøter om Google misbruker markedsposisjonen.

BØTER: Google trues nok en gang av EUs konkurransekommissær for brudd på konkurranselovgivningen. Nå trues selskapet med dagbøter i hundremillionersklassen.

Foto: Patricia De Melo Moreira AFP
Publisert:,

Den amerikanske IT-giganten Google er ubestridt en av verdens mest suksessrike selskaper, og sitter faktisk enda sterkere i det europeiske markedet enn i det amerikanske.

2017 var også året hvor EUs danske konkurransekommissær, Margrethe Vestager, ga Google en rekordbot på hele 23 milliarder kroner.

Google har tidligere anket boten, fordi det ikke mener det har gjort noe galt. Samtidig har Google endret visningen av søkeresultater innenfor shopping-segmentet for å unngå kjempestore dagbøter fra Vestager, som vil være konsekvensen dersom den danske EU-kommissæren konkluderer med at Google fortsatt misbruker sin dominerende markedsposisjon til å vri konkurransen.

Denne saken ble først publisert hos Business.dk og er oversatt av E24.

125 millioner i mulige dagbøter

EU-kommissær: Danske Margrethe Vestager er EUs konkurransekommissær.

Foto: Emmanuel Dunand AFP

Selskapene som i utgangspunktet klagde på Google, er slettes ikke fornøyd med Googles nye søkevisning, ifølge Vestager.

– Jeg har vært i møter med noen av selskapene, som forventet å få fordeler av beslutningen, altså at de igjen kunne bli funnet uten å gå til side fire i et søkeresultat. Når jeg møter dem, hører jeg at de ikke er fornøyde med måten Google har implementert det på. De er ikke fornøyde, sier Vestager.

EU-kommissæren understreker at hun ennå ikke har truffet noen beslutning om hvorvidt Google med sin nye visning av søkeresultater har adressert de beskyldningene som førte til gigantboten.

Dersom konklusjonen blir at Google fortsatt vrir konkurransen med å fremheve egne produkter fremfor konkurrentenes, vanker det enorme dagbøter.

Vestager kan nemlig gi Google dagbøter på opptil fem prosent av den daglige, globale omsetningen i Googles morselskap Alphabet, dersom EU-kommisjonen kan bevise at Google ikke overholder påbudet.

Med en daglig omsetning i tredje kvartal på nesten 400 millioner kroner, blir fem prosent rundt 125 millioner.

Opplever ingen bedring

Hos den britiske prissamenligningstjenesten Foundem, som i 2009 startet hele saken om en klage til EU-kommisjonen, er man ikke i tvil om at søkegiganten fortsatt vrir konkurransen.

– Google har stadig ikke sikret en fair konkurranse med like vilkår. Endringene er alene et røykteppe, sier Shivan Raff, direktør i Foundem, i en kommentar til Googles nye måte å vise søkeresultater på.

Les også

Styrelederen for Googles eierselskap går av

Den britiske direktøren hos prissammenligningstjenesten Kelkoo, Richard Stables, deler den vurderingen.

– Vi får fortsatt ingen volumer, så det er overhodet ikke en løsning, sier han til britiske The Telegraph.

Kritikken preller av hos Google.

– Selv om vi med all respekt er uenige i beslutningen og har klaget på den, har vi også gjennomført endringer som krevet av EU-kommisjonen for å sikre likebehandling av konkurrenter. Vi fastholder at vår oppfinnelser innenfor netthandel har vært til det gode for kunder, detaljhandel og konkurransen generelt, sier Mark Jansen fra Googles Brussel-kontor.

Viktigste sak venter

Google har dog en annen hodepine.

For Vestager er i gang med å undersøke om Google i to andre saker om operativsystemet Android og søkeannonsering, og i begge saker er de foreløpige konklusjonene at Google bryter EUs konkurranseregler.

Les også

Verdens største pensjonsfond tror kunstig intelligens kan erstatte forvaltere

– Vi er nødt til å følge aktivt med i hva som foregår så det ikke løper fra oss, og det ikke forekommer noe på noen markeder som er preget av en meget sterk posisjon og ikke er til forbrukernes fordel, sier Vestager.

En rekke eksperter har tidligere vurdert at Android-sagaen – hvor Google beskyldes for å tvinge mobilprodusenter til å plassere Google-tjenester sentralt på mobilskjermene – kan få enda større konsekvenser for Googles måte å drive forretninger på enn netthandelsstriden.

Android er verdens mest brukte mobile operativsystem og ligger på 86 prosent av alle fabrikknye smarttelefoner i verden.

Det er forventet at Vestager vil treffe en beslutning i begge sakene i løpet av 2018.

Her kan du lese mer om