Glem WiFi – nå kommer Li-Fi, som skal være hele 100 ganger rasker

Light Fidelity, Li-Fi, skal være hele 100 ganger raskere enn WiFi.

GLEM DENNE: Om tre til fire år har vi kanskje tatt i bruk den mye raskere varianten av Wifi: Li-Fi.

JOHN MOORE
Publisert:,

Den kan endre måten vi bruker internett på fullstendig.

Nå er Li-Fi, «Light Fidelity», endelig på vei fra forskningslaboratorier til den virkelige verden, skriver International Business Times.

– Det skjer forferdelig mye spennende innen utvikling av trådløse aksessmetoder, Harald Wium Lie, konsulent og seniorpartner hos Nexia.

– Hver dag jobber mange tusen mennesker globalt med hvordan vi skal utvikle bedre, mobile teknologier, forteller han E24.

Les også

Googles internettballonger til Indonesia

Lyst

Li-Fi er en trådløs teknikk lignende WiFi, som tillater data å bli sendt i høye hastigheter ved bruk av en VLC-teknikk (visible light communication).

Harald Wium Lie. Konsulent Nexia

Nexia.

Det var professor Harald Haas ved Universitetet i Edinburgh i Skottland som fant opp Li-Fi.

I 2011 lyktes han med å overføre data i betydelig høyere hastigheter enn vanlige mobilmaster ved å slå av og på en LED-lampe ekstremt raskt, så raskt at ikke menneskeøyet kan oppfatte det.

Les også

Nå får også søppelbøttene internett-tilkobling

Med en liten mikrochip montert i lampen, får den plutselig to funksjoner: lys og trådløst nett.

– I fremtiden har vi ikke bare 14 milliarder glødelamper, vi har kanskje 14 milliarder Li-Fi-nettverk verden over som bidrar til en renere, grønnere og til og med lysere fremtid, sa professor Haas i en TED talk i 2011.

Raskere og tryggere enn WiFi

Forskere ved Universitetet i Oxford har tidligere i år oppnådd 224 gigabit per sekund med Li-Fi i sine laboratorier, ifølge Science Alert. Det er 18 filmer, på 1,5 gigabyte hver, i sekundet.

For første gang er teknikken nå utprøvd «på ordentlig» – i kontorer og industriområder i Estlands hovedstad Tallinn. Derfra rapporteres det om at de har klart å oppnå én gigabyte per sekund, og det er 100 ganger raskere enn nåværende Wifi-hastighet.

I tillegg til den ekstreme hastigheten, er Li-Fi mye tryggere en WiFi, skriver Science Alert. Det er fordi lys ikke går gjennom vegger, og det betyr at Li-Fi vil innebære mindre intervensjon med og forstyrrelser fra andre apparater.

Les også

Samsung: Har utviklet superrask Wi-Fi

– For de spesielt interesserte

Harald Wium Lie hos Nexia er positiv til den digitale utviklingen og har god kjennskap til Li-Fi.

Han tror ikke Li-FI-teknologien vil komme til Norge med det første:

– Dette blir nok for de spesielt interesserte, og ikke for alle i første omgang, sier han.

Lie forklarer at felles for nye radioteknologier, som Li-FI, er at du må ha et fibernett i nærheten. Li-Fi krever har en rekkevidde på tre meter, og skulle man ønske å bruke dette må et slikt fibernett installeres i hvert eneste rom. At det ikke går gjennom vegger gjør det også mindre anvendelig.

Hus, kontorer og industribygninger har allerede en infrastruktur som er tilpasset WiFi, og det er lite praktisk gjennomførbart å rive ut dette for å erstatte det med Li-Fi-teknologi.

Ifølge Lie krever mange av de nye radioteknologiene som utvikles i dag, at det er et fibernett i nærheten. I tillegg til Li-Fi, trekker han trekker frem 5G-teknologien.

– 5G-teknologien har en rekkevidde på et par hundre meter, og det betyr at man må bygge fryktelig mye fibernett, dersom man skal få et radionett som kan levere mye.

Les også

Disse bredbåndsaktørene er vi minst fornøyd med

Mer brukervennlig

Forskere verden rundt jobber med å gjøre Li-Fi mer tilgjengelig for alle.

Ifølge Science Alert har blant annet professor Haas og teamet hans lansert PureLiFi, som er et selskap som tilby en «plug-and-play»-applikasjon som har en kapasitet på 11,5 megabit per sekund, sammenlignbart med den første generasjonen WiFi.

Dersom applikasjoner som denne, og forsøket i Tallinn, blir suksess, kan vi kanskje innen de neste tre-fire årene få internett gjennom lamper i hjemmene våre, skriver International Business Times.

Les også

5 tips for bedre dekning innendørs

Les også

Slik svarer Samsung på Apple Watch

Les også

Denne paraplyen holder deg tørr ved å blåse ut luft