Dieselbiler i fritt fall: Salget av enkelte modeller falt med 95 prosent

Elbiler har gjort et innhugg i omsetningen av dieselbiler, viser en ny rapport fra Rystad Energy.

Foto: Regis Duvignau Reuters Creative
  • Sindre Hopland
Publisert:

Analyseselskapet Rystad Energy har sett på dieselbilsalget de siste årene, og har lagt merke til at spesielt salget av de mest eksklusive bilene har svekket seg betraktelig.

Salget av enkelte dieselmodeller har gått tilbake med 95 prosent de siste seks årene, ifølge Rystad Energy.

I gjennomsnitt har markedsandelen for diesel- og bensinbiler stått for 60 og 29 prosent, men falt til henholdsvis 32 og 17 prosent.

Les også

SSB: De rikeste får mest glede av elbilfordelene

– Elbiler med lang rekkevidde har redusert omsetningen av premium dieselbiler, hovedsakelig SUV-er og sedan-biler, som også er de mest energikrevende bilene på markedet, sier analytiker Artyom Tchen i Rystad Energy.

Merker et skifte

Rystad Energy trekker frem Volvos V40, V70 og XC60-modeller har falt fra 9.000 solgte biler de første seks månedene i 2013, til 400 biler i 2019.

Les også

Kø ved pumpene etter billigere drivstoff

Volvo Car Norway forteller at selskapet ikke lenger selger V40 og V70 i Norge, men påpeker at de har merket et skifte i salget for de øvrige modellene:

– På enkelte modeller, eksempelvis XC60 som er vår mest solgte bil, har vi gått fra å nesten utelukkende selge diesel, til å nesten utelukkende selge ladbare hybrider i perioden, så i noen tilfeller stemmer tallene godt. Men her er det variasjoner fra modell til modell, og ikke minst mellom landsdeler, sier Erik Trosby, PR- og kommunikasjonssjef i Volvo Car Norway til E24.

– Diesel i mange år til

Torsby sier at «elektrifiseringen» av bilmarkedet har gått veldig raskt – og kanskje raskere enn det man kunne forutse.

Han vil ikke spå når aktørene vil slutte å selge dieselbiler i Norge.

– Det er vanskelig være veldig bastant på det, men at det kjøres diesel og bensinbiler på norske veier i mange år til er sikkert, sier han.

– I Norge har myndighetene et tydelig mål om at det kun skal selges nullutslippskjøretøyer i 2025, så får vi se hvor vi står da. Volvos fremtid er hvert fall elektrisk så vi satser på at helektriske biler og ladbare hybrider er fremtiden, legger han til.

I første halvdel av 2019 var 45 prosent av alle nybilregistreringer elbiler, ifølge Opplysningskontoret For Veitrafikken (OFV), sterkt drevet av Tesla Model 3.

– Det er uvanlig at én modell dominerer markedet så sterkt som Tesla Model 3 har gjort så langt i 2019, sier Thorsen. Hele 13,5 prosent av alle nye førstegangsregistrerte personbiler i Norge i år er av denne typen, uttalte OFV-direktør, Øyvind Solberg Thorsen.

Les også

Dette betyr bompengeskissen for bilistene

Les også

Marius André fikk lånebil fra Tesla som var avregistrert og uforsikret

Les også

Legendarisk James Bond-bil spekket med gadgets solgt på auksjon

Flere artikler

  1. Bildelingsplattformen Hyre tapte 5,8 mill. i fjor

  2. – Systemet tror det er på sjøen

  3. Huawei-sjefen: – En krise på liv og død for selskapet

  4. Annonsørinnhold

  5. Legendarisk James Bond-bil spekket med gadgets solgt på auksjon

  6. Marius André fikk lånebil fra Tesla som var avregistrert og uforsikret