Telekom

Oppkjøpsfond ruster opp sin nordiske fiberkjempe

Oppkjøpsfondet EQT fortsetter satsingen sin på fiber gjennom å slå sammen GlobalConnect med svenske IP-Only. EQTs «fibergeneral» Martin Lippert ser store vekstmuligheter innen datasentre og 5G.

Martin Lippert, konsernsjef i GlobalConnect

GlobalConnect
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– EQT har vært temmelig klare på at de ville undersøke mulighetene for dette. En slik fusjon er jo en stor ting å gjøre, og de har brukt tid på å forsikre seg om at det var den riktige tingen å gjøre, sier Martin Lippert, konsernsjef i fiberselskapet GlobalConnect, til E24.

Torsdag ble det kjent at oppkjøpsfondet EQT skal slå GlobalConnect sammen med det svenske fiberselskapet IP-Only, som EQT også eier, over de neste månedene. Det skjer etter at EQT fusjonerte danske GlobalConnect med norske Broadnet og Homenet i fjor.

Det sammenslåtte selskapet vil ha 1.600 ansatte i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland, 58.000 kilometer med fiberkabler koblet til 280.000 husstander og rundt fem milliarder kroner i årlig omsetning. Ambisjonene for videre vekst er tydelige og det investeres tungt.

Tall fra Brønnøysundregistrene viser at GlobalConnect omsatte for 1,5 milliarder kroner i fjor og gikk med et underskudd på 83 millioner.

EQTs infrastrukturfond kjøpte i sommer IP-Only fra et annet EQT-fond for 18,3 milliarder svenske kroner. Dette er ikke ulikt det som skjedde i april i fjor da EQTs infrastrukturfond kjøpte norske Broadnet og Homenet fra et annet EQT-fond for drøye åtte milliarder. Som E24 skrev den gang var Telia interessert i å kjøpe fiberselskapet. EQT kjøpte GlobalConnect i 2017.

I september i år kjøpte EQT for øvrig det tyske fiberselskapet inexio, men dette selskapet er foreløpig ikke slått sammen med GlobalConnect.

Skal investere tre milliarder årlig

Det er ikke bare høy betalingsvillighet for å kjøpe fiber i EQT-systemet om dagen, det er også stor investeringsvilje.

Lippert forteller at GlobalConnect investerer rundt en milliard kroner årlig i sin infrastruktur, mens IP-Only investerer nærmere to milliarder.

– Ambisjonen er å opprettholde det investeringsnivået fremover og det er et stort budsjett, sier han om de rundt tre milliardene de planlegger å bruke årlig fremover.

Til sammenligning investerer Telenor rundt fire milliarder kroner årlig i Norge i fiber- og mobilnettet sitt her i landet.

– Vi er imponert over utviklingen i GlobalConnect og IP-Only, og vi anser en fusjon som et naturlig neste steg i vår strategi om å bygge den ledende, nordeuropeisk leverandøren av integrert, digital infrastruktur. Den samlede organisasjonen vil få en unik posisjon i regionen, og vi vil fortsette med å støtte proaktive investeringer i virksomhetene, til fordel for kunder og partnere», sier Daniel Perez, partner i EQT Partners og investeringsrådgiver for EQT Infrastructure, i en uttalelse.

GlobalConnect er både en konkurrent og en partner for flere av de andre aktørene i markedet. Selskapet er en ren konkurrent til Telenor, blant annet gjennom fiberselskapet sitt Homenet. Samtidig er de både en partner og konkurrent til Telia, for Telia bruker blant annet GlobalConnects fibernett i deler av sitt eget mobilnett.

Les også

Regjeringen vil skjerpe fiberkonkurransen: – Mange har ikke mer enn én leverandør å velge

Har ønskelisten klar til jul

IP-Only er en tung fiberaktør i det svenske markedet og utfordrer både Telia og Tele2 i privatmarkedet. Men selskapet kommer egentlig fra bedriftsmarkedet og det er først de siste årene at satsingen mot forbrukermarkedet har kommet til, ifølge Lippert.

– GlobalConnect er ikke i det svenske markedet med fiber i dag, men vi har jo jobbet mye med IP-Only for å kunne levere løsninger til kunder på tvers av landegrensene, så vi kjenner dem godt fra før, sier Lippert.

– Dere fusjonerte norske Broadnet og danske GlobalConnect i fjor, og i år er det svenske IP-Only som fusjoneres inn. Er det noe segment eller geografi der dere mangler dekning nå?

– Nå er det jo snart jul, og hvis det er lov å komme med et gaveønske så måtte det vært at vi får muligheten til å utvide til Finland eller i Nord-Tyskland, sier Lippert og humrer.

Han peker på at GlobalConnect allerede er til stede i Nord-Tyskland og at de har ambisiøse planer om å vokse der.

– Men en B2C-satsing (mot forbrukermarkedet, journ.anm.) i Tyskland kunne vært interessant. Det er en veldig lav fiber-utbredelse i Tyskland, sier Lippert og sammenligner situasjonen med Norge og Sverige der utrullingen av fiber har kommet mye lenger.

Med IP-Only på laget skal man ta det beste fra Sverige og forsøke å overføre det til det norske og danske markedet, og motsatt, forklarer Lippert.

– Som eksempel så har vi hatt en veldig solid fremgang i det norske markedet for små og mellomstore bedrifter, og det er bygget opp noen ordentlig kule systemer for salgs- og kundestøtte. Så vi tar det norske konseptet til både Danmark og Sverige for å styrke oss der, sier Lippert.

Microsoft og milliardskyen full av oljedata – E24-podden med Lorentzen & Co

Vil bygge datasentre i Norge

I tillegg til å bli større geografisk og rulle ut fiber til flere kunder, ser GlobalConnect-sjefen også to tydelige vekstmuligheter fremover: Datasentre og 5G.

– IP-Only og GlobalConnect har vært flinke til å tiltrekke seg de store datasentrene og det er et marked vi føler vi er sterke i, sier Lippert.

– Hva slags vekstmuligheter ser dere der?

– Vi er nå oppe i rundt 23.000 kvadratmeter med datasentre totalt og vi har nå en ambisjon om å åpne tre til fire sentre i Norge. Vi vil gjerne ha det første norske senteret i Oslo-området og ser etter lokasjoner i regionen, sier Lippert.

I dette markedet vil Lippert og GlobalConnect møte på flere betydelige konkurrenter. Den store elefanten i romme er Microsoft som nå i november skrur på sine første to datasentre i Norden, i henholdsvis Oslo og Stavanger.

– Både Telia, som dere allerede samarbeider med i Norge, og andre mobiloperatører i Nord-Europa legger nå planene for utrullingen av 5G. Vil det kunne bidra til vekst hos dere?

– Det er vår oppfatning. 5G er egentlig bare en trådløs forlenging av fibernettet, for uten fiber gir ikke 5G mening. Så vi tror det vil være en enorm etterspørsel etter fiber for oppkobling, både i de store byene, men også på bygda der man kanskje vil levere bredbånd gjennom «fixed wireless» (bredbånd levert over mobilnettet, journ.anm.) fremfor fiber til hvert hus. Det krever også fiber ut til hver mobilmast, sier Lippert.

Han forteller at de stort sett jobber med alle mobiloperatørene i Norden på forskjellige måter når det kommer til 5G-planleggingen, med unntak av Telenor, som baserer utbyggingen sin på egen fiber.

Les også

Broadnet og GlobalConnect slås sammen: Vil skape nordeuropeisk fiberkjempe

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. EQT
 3. Fiber
 4. Telekom
 5. EQT Infrastructure

Flere artikler

 1. Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

 2. Regjeringen vil skjerpe fiberkonkurransen: – Mange har ikke mer enn én leverandør å velge

 3. Telia Norge-sjefen slutter: – Noen beslutninger der man burde ha trøkket enda mer på

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

 6. TV- og bredbåndsbransjen faller på kundeundersøkelse