DYSTE FREMTIDSUTSIKTER: Elon Musk har skapt spekulasjoner etter at han ha tvitret om å ta Tesla av børs. En dårlig idé om det er sant, mener E24-spaltist Salvador Baille.

Kommentar: «Elon Musks nytteløse bløff»

Å ta Tesla av børs betyr å svekke selskapets fremtidsutsikter og skaper mer trøbbel for Elon Musk.

 • Salvador Baille
  Salvador Baille
  Daglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og forretningsutvikling.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Den karismatiske teknologivisjonæren bak Tesla, Elon Musk, har vært i hardt vær i det siste. I forrige uke tvitret han at han vurderte å ta Tesla av børsen og at han har sikret seg den nødvendige finansieringen til det. Mye tyder på at denne siste påstanden er i hvert fall tvilsom, og at den kan tolkes som kursmanipulering. Dette kan være straffbart og kan samtidig utløse en hel last med søksmål mot elbilprodusenten og mot Musk selv.

LES MER: Frustrerte investorer tar Elon Musk til retten

Det har blitt spekulert på om Elon Musk er desperat eller om han er et geni som skal vise shortspekulantene hvor skapet skal stå. Slike påstander tar bare fokus vekk fra det som er viktig, nemlig hvor sannsynlig det er at Tesla tas av børsen, og hva det betyr for selve selskapet, nåværende aksjonærer og oss forbrukere.

Å ta et selskap av børs har vanligvis to årsaker:

Den første årsaken er at topplederen føler seg angrepet av analytikerne og andre aksjonærer, som tilsynelatende ikke forstår visjonen for selskapet og dermed setter det under økende press. Noen av disse aksjonærene kan etter hvert gå sammen og prøve å erstatte toppledelsen. I så fall dreier det seg om en forsvarsmekanisme.

Den andre mulige grunnen er at noen mener at markedsprisen på selskapet er billig i forhold til verdiene og kontantstrømmene som kan genereres i fremtiden, enten isolert sett eller som oppkjøpskandidat for fremtidige takere.

Den vanlige mekanismen for å gjennomføre slike operasjoner er at et eksternt investeringsfond eller en bank jobber sammen med gründeren eller ledelsen for å kjøpe ut andre aksjonærer av selskapet.

Det er imidlertid ikke så lett som det kan høres ut. De fleste sånne operasjonene blir finansiert med at selskapet tar opp ekstra gjeld som skal betales tilbake med forutsigbare, fremtidige kontantstrømmer. Denne gjelden brukes da til å kjøpe eksisterende aksjer tilbake fra markedet, som regel til en premiumpris. Hele operasjonen kan derfor resultere i en altfor høy gjeldsgrad som kan gjøre selskapet finansielt sårbart på sikt. Den berømte butikkjeden Toys 'R' Us gikk konkurs i fjor som en direkte konsekvens av en sånn operasjon.

I Tesla-tilfellet er nok den første grunnen som gjelder. Musk holdt på å bli fjernet fra stillingen som styreleder i Tesla så sent som i juni. Likevel er operasjonen både vanskelig å gjennomføre og uansett nytteløs.

LES MER HOS E24+: Derfor er shorting en velsignelse for aksjemarkedet

Å ta Tesla av børsen er vanskelig å gjennomføre fordi det dreier seg om et ekstremt dyrt selskap som er begravet i gjeld. Kjøperen må stille opp med 70 milliarder dollar eller mer om man regner med en viss premiumpris for de nåværende aksjonærene. Samtidig taper Tesla massive summer og det finnes ennå ikke tegn på nok kontantstrømmer i selskapet som kan garantere for dette beløpet. Mangelen på disse forutsigbare kontantstrømmene gjør det også bortimot umulig for selskapet å ta enda mer gjeld fra vanlige finansielle institusjoner til en håndterbar rente.

Samtidig er hele operasjonen sannsynligvis helt nytteløs for Musk, selv om han lykkes med planen sin. Å ta Tesla av børsen under slike vilkår ville sette selskapet og ledelsen under et enda større press for å levere på nesten umulige finansielle mål.

Tesla er et problematisk selskap med en usikker fremtid foran seg. Utfordringene er mange og av både operasjonell, finansiell og strategisk karakter. Et eierskifte kommer neppe til å fjerne disse på magisk vis.

Les også:


Planene om å ta Tesla av børs: Musk hevder han har med seg Goldman Sachs
Derfor er shorting en velsignelse for aksjemarkedet

Les også

– Et«atomangrep» på shortselgere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tesla Motors

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette skjer når Tesla møter konkurranse

 2. Musk i lekket e-post: – Tesla nærmer seg lønnsomhet

 3. Mer enn 50 milliarder forduftet i børsåpningen

 4. Betalt innhold

  Slik kan Musk bla opp 400 mrd. for Twitter

 5. Nå har han igjen twitret om å ta Tesla av børs