Ny teknologi gir NRK nye lisensbetalere

NRK har fått over 15.000 nye lisensbetalere i år. Det skyldes blant annet økt salg av flatskjermer og overgangen til det digitale bakkenettet

Publisert: Publisert:

Det betyr rundt 30 millioner ekstra lisenskroner til ren programproduksjon til NRK, melder Aftenposten.

Siden nyttår 2008 er antall lisensbetalere steget med 15.000. Til sammen betaler 1.870.000 husstander lisens til NRK. 200.000 husstander sier at de ikke har TV.

– Økningen er ikke bare knyttet til det digitale bakkenettet, det pågår mange ulike teknologiskifter ute i markedet. Alle som kjøper en dekoder, flatskjerm eller annen mottakerteknologi blir registrert hos oss, sier Freddy Lysfjord, leder i NRKs lisensavdeling i Mo i Rana.

Fortsatt gjenstår seks fylker der det digitale bakkenettet ennå ikke er offisielt åpnet. I tillegg ser fortsatt halvparten av Norges befolkning TV via et gammeldags rør-TV. Etter hvert vil også disse gå over til en flatskjerm. Derfor har lisenskontoret et mål om enda mange tusen nye lisensbetalere de neste to årene.

– I løpet av inneværende år og neste år, håper vi på en økning på mellom 20 000 og 30 000 nye lisensbetalere på bakgrunn av ulike teknologiskifter, sier Lysfjord.

Han har liten tro på at de klarer å redusere tyvtittingen ytterligere.

– Å komme under en tyvtitterprosent på 7-8 prosent er meget vanskelig. Det skyldes blant annet årsaker som flytting og endring av sivilstatus, sier han.

Flere saker på E24

Publisert: