Advokat advarer ledere og styrer

Ledere kan bli stilt personlig ansvarlig for datatap, advarer advokat. - Etablerte selskaper er verst.

Publisert:

- Det er bare et snakk om tid før det smeller.

Advokat Christian Sturla Svensen i advokatfirmaet Lynx sier det er få ledere som har tatt innover seg hvilket ansvar de har for å sikre data.

- Ledere kan bli stilt til ansvar personlig for datatap for mange millioner kroner. Enorme verdier ligger nå i form av digital informasjon i bedriftene, og styret og den daglige ledelsen har generelt ikke tatt inn over seg hvilke ansvar de har for å sikre selskapets verdier, informasjonen.

Han forteller at det er gjengs oppfatning blant ledere at dette er noe som oppfattes som IT-drifts-greier, men at aksjeloven kan ramme dem personlig.

Loven åpner for at styreledere, daglige ledere og andre ledere kan holdes ansvarlig for bedriftens verdier som går tapt, hvis tapet skyldes manglende fokus på sikkerhet. Om det forsvinner millioner, blir det pekeleken. Noen får ansvaret.

- I kunnskapsbedrifter ligger verdien i form av dokumenter, data man selv utarbeider, bearbeider eller oppbevarer for andre. Vår oppfatning er at backup i dag ofte skjer lokalt på egne maskiner, med utdatert beskyttelse og uten tilstrekkelig rutiner for å sikre at de faktisk har backup. Tap av data kan bety et være eller ikke være for mange bedrifter, og da er det galskap slik mange opererer i dag, sier Svensen.

De gamle er verst

Den 31. mars arrangeres Backupdagene for første gang. Målet med dagen er å få så mange bedrifter som mulig til å ta backup, og å sjekke at backupløsningene faktisk fungerer. Svensen sier at det er stor forskjell mellom «unge» selskaper og de mer etablerte selskapene.

- Utfordringene ligger ofte hos sistnevnte. Eldre selskaper henger litt igjen i gamle papirarkiver, hvor det bare var å ta en utskrift og arkivere dokumentene. Nå har de ikke de samme sikkerhetsmekanismene for å sikre arkivene lenger. For yngre selskaper faller dette mer naturlig for, men det er de store etablerte bedriftene som har de største verdiene knyttet til seg.

Svensen sier at det garantert har vært bedrifter som har mistet verdifulle dokumenter, men at dette sjeldent når offentlighetens søkelys.

- Som regel blir dette løst på kammerset. Det er flaut, og ingen våger å innrømme det, hevder advokaten.

Les også:

Microsofts iPad-lansering imponerte ikke investoreneZuckerberg kjøper databrilleselskapSky-gründeren Jarle Sky gikk i minus i nesten åtte år før det lysnetNordiske ansatte er blant de mest forsiktige i verden

Publisert:
Gå til e24.no