Lettere å finne drosje: Ny app lar deg finne din favorittsjåfør

Denne uken ble applikasjonen TaxiBeat lansert for bruk. Der kan du få full kontroll over hvilke av byens drosjesjåfører som er i nærheten av deg og du får gi dem karakterer.

Gleder seg over lansering: – Jeg elsker jobben min, og har vært drosjesjåfør i Oslo i 18 år, sier den så svært engasjerte drosjesjåføren Mohammad Qadeer. Han anbefaler sine kunder til å ta i bruk tjenesten TaxiBeat.
Publisert:

Finn din favoritt. Fra og med i går, kan du ved hjelp av en applikasjon på smarttelefonen din bestille drosjeturer uten å gå gjennom en drosjesentral.

Ved innlogging vil du få en oversikt over ledige sjåfører i ditt område, samt muligheten for å se hvilke fasiliteter de tilbyr som gratis wifi, plass til sykler, tillater dyr og så videre. Navn og bilde av drosjesjåførene presenteres på app'en.

Du ser også hvor mange stjerner drosjesjåføren har oppnådd fra tidligere kunder.

Google maps er tilknyttet applikasjonen slik at drosjesjåføren ser akkurat hvor du befinner deg, likeså kan du etter bestilling se i hvilke gater drosjen kjører mot deg.

TaxiBeat er tilgjengelig på norsk for iPhone og Android-telefoner, og tjenesten er gratis for drosjekunder.

Les også:Slik får du gratis leiebil

Målet er en vinn- vinn situasjon. Målet til TaxiBeat er å skape en bedre drosjetur for kundene med bedre service, og redusert ventetid for drosjesjåførene som videre vil gi bedre lønnsomhet for drosjesjåførene.

– Jeg har valgt å ta del i TaxiBeat ettersom jeg synes det er et spennende prosjekt. Responsen er den samme hos flere av mine medkollegaer. Denne tjenesten tror jeg vil økt anerkjennelse til flinke drosjesjåfører, sier drosjesjåføren Mohammad Qadeer.

På landsbasis venter drosjesjåførene 60 prosent av arbeidsdagen på oppdrag, tallene kan tenkes å være høyere for Oslo-sjåfører, tror drosjesjåføren Mohammas Qadeer.

Les også:Derfor må du betale 15 kroner literen for bensin

Identitet. Du får sett navnet til drosjesjåføren og kan ringe ham, han får ikke vite navnet ditt før drosjen kommer frem til ditt hentested.

Bedre drosjetur. – Hensikten med appen er å gi en bedre drosjeopplevelse for kundene, og at drosjesjåførene får den annerkjennelsen de fortjener og får flere oppdrag, sier daglig leder i TaxiBeat, Georgy Gjini.

Han opplyser videre at det stilles krav om fremleggelse av kjøreattest fra politiet og fremlegging av drosjeløyve for drosjesjåførene, dette for at du skal kunne stole på systemets sikkerhet. Tillit er viktig.

Les også:Nå gjør du nybilkupp!

Større frihet til kundene. TaxiBeat har hentet inspirasjon fra det internasjonale nettstedet Tripadvisor, der millioner av mennesker hver uke setter stjerner på sine opplevelser og erfaringer med hotell- og restaurantbesøk til hvilke severdigheter som må og ikke bør sees. Hjelp til selvhjelp er det sentrale.

Finn din favoritt. – TaxiBeat er den eneste taxi-app'en som gir deg full frihet til å velge din "personlige" sjåfør uavhengig av taxiselskap, sier daglig leder Gregory Gjini.

– Inspirert av TripAdvisor får du også muligheten til å evaluere taxisjåføren etter endt kjøretur, til glede for andre Taxibeat-brukere, sier daglig leder i TaxiBeat Gregory Gjini.

Du vil etter endt drosjetur bli oppfordret til å gi karakter. Stjerner er verktøyet, hvorav fem stjerner er toppscore. Du kan også lagre egne kommentarer, disse vil ikke være synlig for drosjesjåføren.

Dine Penger testet tjenesten. Dine Penger testet hvordan app'en fungerer fra du bestiller drosjeturen til den kommer til der du er. Du vil fra sjåføren har godtatt ordren se hvilken kjørerute han tar mot deg. Taksameteret starter å gå i det du setter deg inn i bilen.

Antall meter fra deg oppdateres fortløpende, og skulle drosjesjåføren møte trafikkhinder på veien kan drosjesjåføren melde fra til deg via app'en. Du kan ringe drosjesjåføren via tjenesten, sjåføren kan ikke ringe deg.

Les på DP+ :Firmabilskolen

Fordelene for drosjesjåførene. App'en tar sikte på å skape en vinn-vinn-situasjon for både drosjekunder og sjåfører.

Drosjesjåførene ser hvor det er stort behov for drosjeturer i eget kart, og opplever de ubehagelige opplevelser ved kunder kan de på samme måte som deg rapportere om dette til TaxiBeat. Skulle det utvikle seg til å bli en konflikt, vil TaxiBeat kobles inn. Drosjekunder kan i verste fall blokkeres.

– Det er gratis for drosjesjåfører å registrere seg, men for hver påløpt tur gjennom applikasjonen belastes ti kroner til selskapet TaxiBeat. Oppgjørene gjøres månedlig, avslutter Gregory.

Internasjonal sukess. Tjenesten har fra før av høstet suksess i blant annet Frankrike og Hellas. Lansering ventes å komme i stand i flere norske byer og i Sverige og Danmark.

Følger nøye med. – Vi ser at det har kommet flere lignende tjenester det siste året, og det vil trolig komme enda flere så det blir spennende å se hvem som vinner til slutt, sier marked- og kommunikasjonssjef Lars Dolva.

Usikker på lovverket. Oslo Taxi er en av seks drosjesentraler i Oslo, også de har lansert en egen applikasjon for drosjebestillinger (TaxiFix).

– Vi er positive til tjenester som TaxiBeat fordi kunden får større valgfrihet, og vi liker teknologien. Vi er imidlertid usikker på om tjenesten deres er i tråd med lovverket, sier Lars Dolva hos Oslo Taxi.

Tjenesten er formidling av taxiturer, og det faller inn under definisjonen av hva en taxisentral gjør. Da trenger du tillatelse til å drive dette av løyvemyndigheten.

Dolva sier videre at bestilling via app’er har kommet langt i København og London, og det er spesielt forretningsreisende som benytter seg av tjenestene. Det er helt sikkert at det vil ta en stor del av kaken av bestillingene til drosjene i fremtiden.

Oslo Taxi har hatt en myk introduksjon av deres applikasjon TaxiFix. De vil imidlertid gå tyngre ut med satsingen i tiden fremover, og ser for seg en stabilt voksende kundegruppe.

TaxiBeat sier til Dine Penger at de har sjekket lovverket grundig før lansering.

Les også: Slik får du gratis nettsider

Cecilie Staude, høyskolelektor ved BI.

Tror på økt satsing

Høyskolelektor Cecilie Staude på BI forsker på samhandling, og mener at Taxibeat-appen er en del av en ny trend.

– Mest trolig ser vi i dag bare toppen av isfjellet i beskrivelsen av hvordan vi finner nye måter å selge og dele innhold med hverandre på i sosiale medier, sier høyskolelektor Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI.

Hun sier videre at bruks- og aktivitetsmønstrene endrer seg raskt, og hun tror at vi fremover kommer til å se flere eksempler på hvordan mennesker jorden rundt tilrettelegger for økt deling om samhandling.

For ordens skyld: App'en TaxiStation har eksistert i markedet rundt ett år, og ved bruk av den kan du velge sjåfør etter avstand eller selskap. Bestillingen går automatisk gjennom den sentralen du velger. TaxiStation er tilgjengelig for iPhone og Android-telefoner.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no