Så mye av dagslønnen bruker vi på bensin

I kroner er det ingen som betaler mer enn oss. Men målt etter prosent av dagslønnen er Norge nest billigste bensin-land i Europa.

DETTE BRUKER VI PÅ BENSIN: Disse søylene viser hvor stor andel av dagslønnen det enkelte lands innbyggere må bruke på å kjøpe en amerikansk gallon med bensin (3,79 liter). Norge bruker i snitt 3,59 prosent av dagslønnen. Kun sveitserne bruker mindre i Europa (3,18 prosent av dagslønnen - mens Venezuela er suverent billigst i verden - der bruker man bare 0,13 prosent av en dagslønn på en gallon bensin.

  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg har hentet inn bensinpriser i 61 land verden over, og regnet ut påvirkningen den har på lommeboken for forbrukere.

Ingen må betale mer enn Ola og Kari Nordmann målt etter kroner og øre - men vi betaler ikke mest for å dekke drivstoffbehovet.

Bloombergs tall tar utgangspunkt i hvor mye av den gjennomsnittlige dagslønnen som går med til å betale for dagsbehovet - definert som en amerikansk gallon - det vil si 3,79 liter.

Les også:Se TV-sendingen som forklarer hvor mye staten tar av bensinprisene

Nest minst i Europa

Nordmenn bruker 3,59 prosent av dagsinntekten på å kjøpe en slik mengde bensin, noe som er betydelig lavere enn for eksempel Sverige (4,82 prosent), Danmark (5,39), Storbritannia (6,87) og for ikke å snakke om Spania (8,92).

Det eneste europeiske landet hvor man bruker mindre av dagslønnen for å kjøpe denne mengden bensin, er Sveits (3,18 prosent).

Sveitserne må imidlertid ut med mer av årsinntekten for å nå sitt bensinbehov (1,25 prosent, mot bare 0,86 prosent for nordmenn).

Med andre ord, målt etter årsinntekt så er det ingen som trenger å bruke så lite for å dekke sitt bensinbehov, som gjennomsnittsnordmannen.

Gjennomsnittlig pris for en norsk «gallon» ble i Bloombergs undersøkelse satt til 9,79 amerikanske dollar, det tilsvarer 58 kroner - og gir en literpris på 15,3 kroner.

Bloomberg har lagt til grunn en gjennomsnittlig norsk dagslønn på 273 amerikanske dollar, noe som er 1.630 norske kroner. Den sveitsiske dagslønnen er satt til 1.410 norske kroner.

Les også

Stem frem Årets feteste bil

Dyrest for danskene

Målt etter prosentandel av dagsinntekt finner man Skandinavias dyreste bensinpriser i Danmark.

Danske forbrukere må betale 5,39 prosent av daglønnen for å ha en gallon på tanken, svenskene må ut med 4,82 prosent.

Målt i rene penger må danskene (14,44 kroner) og svenskene (12,46) imidlertid ut med mye mindre enn de 15,46 kronene Ola Nordmann må betale for en liter bensin.

Les også

Ap vil kutte avgiftene på hybridbiler

Alt i alt er det kun åtte nasjoner i verden som bruker en lavere andel av gjennomsnittlig dagsinntekt til å dekke sine bensinutgifter, enn nordmenn (se faktaboks til venstre i saken, eller nederst om du leser på mobil).

I Venezuela er bensinprisen er nesten femten kroner billigere enn i Norge, og på ny kan det oljetunge landet titulere seg «landet med verdens laveste bensinpriser».

Ingen i verden betaler mindre for bensinen, hverken i rene penger eller andel av daglig inntekt, enn innbyggerne i Venezuela. En gallon koster i Venezuela 0,04 amerikanske dollar, tilsvarende 24 norske øre. Det gir en literpris på 6,3 øre.

Det hører med at det er er staten som står for prisreguleringen i landet, og at bensinen er heftig subsidiert.

Publisert:

Flere artikler

  1. Opec-enighet gir neppe lavere bensinpris: – Elendig for bilistene

  2. Betalt innhold

    Bensinrekorder i Norge: Slik er bensinprisene verden rundt

  3. Derfor blir det dyrere å fylle opp tanken i 2017

  4. Nå har vi tidenes høyeste bensinpris

  5. Årets høyeste bensinpris i USA