HVEM BLIR STØRST I 2011?: Bilimportørene tror salget går ned

I fjor steg nybilsalget med snaut 30 prosent. Ingen av de store bilimportørene venter noe i nærheten av det i 2011.

BLIR DET DENNE: I fjor var det VW Golf som solgte mest i Norge, mange tror det blir Passat i år.
Publisert: Publisert:

For bilbransjen var 2010 et godt år, og personbilsalget steg totalt med nær 30 prosent i forhold til 2009.

I starten av fjoråret snakket E24 med flere av de ledende importørene og det skulle vise seg at året ble enda bedre enn de håpet den gangen.

En ting traff dog alle på, Volkswagen Golf som den mest solgte bilen. Det ble den med solid margin.

Litt ned

E24 tok kontakt med importørene for de fire største merkene i Norge, og flere spår et personbilmarked i 2011 som blir litt dårligere enn 2010.

Volkswagen, fjorårets store vinner, tok tilbake førsteplassen som største merke fra Toyota, og hadde den desidert mest solgte bilmodellen, Golf.

De håper de å øke markedsandelen en smule.

- Volkswagen har som mål å nå 15,5 prosents markesandel for personbiler, sier informasjonsansvarlig Jan Erik Haugen i Volkswagen til E24. Dette vil være et halvt prosentpoengs økning fra i fjor.

- Det tror vi holder til å bli størst også i 2011.

Volvo, som fikk et veldig løft av V70-modellen som ble Norges nest mest solgte bil i fjor, har et mål om å kapre tredjeplassen på totalstatistikken fra Ford.

- Jeg tror VW klarer førsteplassen også i 2011 og at vi klarer å komme på pallen og ta tredjeplassen, sier Tore Løvig hos Volvo.

Han har særlig tro på at en ny modell kan gi dem enda et løft.

Ford mest optimistsk

- Av våre egne modeller tror jeg V60 vil ta teten og bli mest solgte modell.

Administrerende direktør hos Ford, Thormod Skofsrud, mener det heller ikke er noe å gjøre med Volkswagen.

- Vi planlegger å selge 12.600 personbiler, sier Skofsrud og anslår et totalmarked på 130.000 biler. Det vil være en liten økning fra 2010 da Ford solgte 11.841 biler.

Toyota mistet i fjor totalførsteplassen til Volkswagen, noe som Espen Olsen hos Toyota selvsagt synes er surt, uten at han er sikker på at de klarer å hente inn forspranget i 2011.

- Basert på det jeg har sett Volkswagen si for 2011, så kan det se ut som de blir større enn oss. Men vi har som mål å være nummer én, og vi skal gi dem hard kamp.

Mer bilstoff på E24BIL

Toyota satser på en markedsandel på 14 prosent, som er halvannen prosent mindre enn det Volkswagen satser på, i et totalmarked på 120.000 biler.

Hos Volkswagen legger de tilgrunn et marked et tilsvarende tall, mens Volvo tror på 125.000. Ford er altså de mest optimistiske med et estimat på 130.000.

- Vi tror ikke på videre økning. Vi har klare indikasjoner på at takten er på vei ned og forventer en moderat nedgang i 2011, sier Olsen i Toyota.

Når det gjelder hvilken bil som blir den mest solgte modellen tror alle på Volkswagen, men i år de ikke like sikre på hvilken modell. Haugen hos Volkswagen tror det blir enten den nye Passat eller Golf.

En eller annen VW

- Vi antar det igjen blir Golf. For Ford vil det bli Ford Focus, sier Skofsrud i Ford. I Volvoleiren er de og enige om at det blir Volkswagen, uten å spesifisere modell. Heller ikke Toyota tror på noen revolusjon har.

- Sannsynlig at det blir Volkswagen Golf eller Passat. For Toyotas del blir det Avensis som selger mest.

Les også

- Alle skal bli større, men Golf blir størst.

Bilsalget 2010: Volkswagen med storeslem

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert: